zalOst Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 (edytowane) Witam, mój problem wygląda następująco: zainstalowałem Windows 7 i od razu po uruchomieniu nie miałem dostępu do partycji D: (zainstalowałem w7 na jednym dysku a na drugim z winXP mam dwie partycje systemową i właśnie D:) więc zacząłem coś kombinować żeby się na nią dostać. Z ciekawości kliknąłem Manage BitLocker ale jak doszedłem co to jest to anulowałem (znaczy nie dało się anulować więc przerwałem w Task Manager) później gdy wszedłem na XP'ka okazało się że widzi tą partycję D: jako surową :blink: i jak na nia wchodzę to pyta czy sforamtować !... Oczywiście wziąłem nie ale nie wiem co teraz zrobić... Ponownie pod w7 próbowałem uruchomić ale bez rezultatów ale zrobiłme tego bitlocker'a od początku do końca myśląc że to przez fakt że anulowałem ale to też nie pomogło. Nawet Ubuntu odpalone z płyty nie chciało jej otworzyc za to wyświetlało ją jakoś dziwnie bo -> SCSI :blink: Ciekawe jest to że mimo iż XP widzi tą partycje jako surową i pustą to pod w7 w menadżer dysków pokazuje że jest zdrowa i nie jest pusta! :blink: Czy da się coś z tym zrobić albo przynajmniej jakoś dostać się do tych plików żebym mógł je skopiować na inną partycje ? Pomocy! Aha jak chcę wejść na tą partycje to wyskakuje komunikat "D: is not accessible Access is denied" Edytowane 20 Czerwca 2009 przez zal0st Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 Google->TestDisk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalOst Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 (edytowane) hmm nie wykrywa w ogóle tej partycji w tym całym wyszukiwaniu ale wziąłem -> advanced i chyba znalazło teraz robie jej obraz ale on się zapisuje w rozszerzeniu .dd czym to potem otworzyć?? zrobił się ten obraz ale z nim jest to samo co z partycją pokazuje ten sam komunikat... Edytowane 20 Czerwca 2009 przez zal0st Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 A po co robisz obraz? Po co chcesz otwierać? Jak w zaawansowanym wyszukuje, to sprawdź jej zawartość (klawisz P). Jeśli poprawnie wyświetli się zawartość partycji, to wychodzisz z podglądu i dajesz "write partition table" czy jakoś podobnie. Po ponownym uruchomieniu kompa powinno być już ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalOst Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 (edytowane) a więc sytuacja wygląda tak: wnioskuje że to pierwsze to chyba jest partycja c:/ a te dwie pozostałe to jest właśnie to d: tylko dlaczego jest wyświetlane dwa razy? i które to jest to właściwe ?... nawet w partition magic wyświetla dwa razy jako extended i logic... tylko że są tylko trzy opcje tak jak na screenie a w tym niżej jest jeszcze "Boot" i "Undelete"... które wybrać ? ->Undelete??... a i w PM wygląda to tak: Edytowane 20 Czerwca 2009 przez zal0st Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 TestDisk widzi wszystko poprawnie: partycja podstawowa + dysk logiczny na partycji rozszerzonej. Spróbuj zapisać te ustawienia na dysku. PM wyświetla dziwne krzaki przy pierwszej partycji i nie rozpoznaje typu systemu plików na dysku logicznym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalOst Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 (edytowane) ale jak? właśnie na tym polega problem że w "advanced" nie ma opcji write (a przynajmniej ja nie wiem jak ją odpalić) jest ona tylko po wybraniu "analyse" ale tam nie wykrywa tej partycji jest tylko ta pierwsza <_< ... a jak biorę undelete to wyświetla się komunikat że system plików wydaje się być uszkodzony i nie można otworzyć... :unsure: :blink: ku mojemu zaskoczeniu problem został całkowicie wyeliminowany dzięki zdeszyfrowaniu partycji pod Windows 7... chociaż dalej nie jest ona dostępna pod w7 ale przynajmniej działa poprawnie pod XP pozostaje mi jedynie pogratulować samemu sobie głupoty i zmarnowanego czasu dziękuje za pomoc i pozdrawiam Edytowane 20 Czerwca 2009 przez zal0st Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...