Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktokolwiek na tym forum posiada ww pendrive firmy OCZ model Throttle z możliwością podłączenia go do kompa przez eSATA?

Jeśli tak, to czy posiadająca osoba mogłaby zrobić kilka testów wydajności tego pendrive? Tyle tylko, że nie żadnym mądrym programem typu DiskSpeed32, czy SisoftSandra czy jakimś innym HDD tester czy Bóg wie jakim.

Przetestować po prostu z jaką prędkością 200-500 MB danych jest kopiowanych na pendrive i z pendrive na HDD. Byle tylko nie był to jeden duży plik, a zróżnicowanej wielkości pliki. Najlepiej ściągnąć przenośną wersję Firefoxa z Portableapps.com "zainstalować" ją na pendrive a potem przerzucić ją na HDD i odwrotnie.

Chciałbym tego pena używać właśnie do Firefoxa, a dotychczasowe peny, które używałem są tak ślamazarne, że za każdym razem mam ochotę rozwalić kompa.

Moja przenośna wersja FF ma około 120MB danych, jakieś 1000 plików, więc średnia pliku wychodzi (w przybliżeniu) 120kB. Oczywiście jest tam duża ilość bardzo małych plików - po kilka-kilkanaście kilobajtów i to jest w tym momencie najwęższym gardłem.

Dotychczas używałem Patriot Xporter 1GB. Ale wraz z uaktualnianiem Firefoxa z wersji 3.0 do 3.0.11 pen zaczął trochę przymulać. Poza tym dorzuciłem jeszcze przenośnego Thunderbirda parę innych programów jak OpenOffice, czy GIMP i nagle okazało się, że muszę wyrzucać co większe maile z Thunderbirda bo brakuje mi pamięci.

Na tym penie FF startował mi w jakieś 5 sekund, to samo TB. Wszystko chodziło sprawnie.

Przerzuciłem się na Corsair Voyager 8GB ale FF i TB tak zaczęły mulić, że FF uruchamiał się w minutę, TB nawet dłużej. Nie mówiąc już o sprawnym przeglądaniu stron WWW czy pisaniu maili. System zacinał się co 5-10 sekund na sekundę, więc przy przewijaniu dłuższych stron lub pisaniu maila cholera mnie brała. Przerzuciłem z powrotem wszystko na Xportera 1GB i zaczęło działać sprawnie i błyskawicznie.

Zatem zniechęcony Corsairem ostałem się przy Patriocie i kupiłem Patriot Xporter 8GB. I cała szopka zaczęła się od nowa. Zamulanie FF i TB, na Youtube filmiki co kilka sekund przycinają się na sekundę-dwie. Zatem znowu wróciłem do mojego starego wysłużonego Xportera 1GB i nie mogę narzekać - chyba, że na brak miejsca.

Testowałem mojego Xportera 1GB za pomocą programu FastCopy i katalogu z przenośnym Firefoxem.

Średnia prędkość kopiowania (nie wliczam w to prędkości przesyłania danych z HDD) z pena na HDD wychodziła około 20MB/s, natomiast w drugą stronę z HDD na Pena - 2.5MB/s.

A zatem, czy ktoś mógłby się pochwalić wydajnością pena OCZ Throttle podłączanym przez eSATA oraz przez USB2.0 robiąc podobny test do mojego?

Ewentualnie czy ktoś mógłby się podzielić ze mną prędkościami swoich pendrivów innych producentów?

Edytowane przez sitevnic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobrą wydajnośc ma Corsair ale GT. Czerwony. Zwykla wersja jest bardzo słaba/wolna i nie dziwie się że się rozczarowałeś. Kolejny może nawet lepszy pen to OCZ ATV Turbo który jeszcze lepiej radzi sobie z małymi plikami.

OCZ Throttle nie posiadam.

Testy które są dla ciebie w tym przypadku przydatne to wykonane ATTO i żaden inny nie odda tej rzeczywistej wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi