Skocz do zawartości
Gość majkel84

Iran

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiście uważam iż należy w tej sytuacji zachować neutralność i dać się wykazać organizacjom powołanym do podejmowania działań w tego typu sytuacjach (mam na myśli ONZ).

Petycje niewiele w tej sytuacji pomogą - poprostu nie sądzę żeby rządzący brali je pod uwagę zwłaszcza że chodzi o państwo o sporych zasobach naturalnych - tak więc zrobią to co będzie leżało w interesie ich krajów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cała ta impreza zapewne niebawem dobiegnie końca, bo chłopaki obecnie trzymający stołki w Iranie do ułomnych nie należą i na pewno bezkrwawo władzy nie oddadzą. Ogólnie cała ta sytuacja jest jakby znajoma... no, ale takie społecznościowe apele oraz petycje to najwyżej mogą polepszyć nastroje udzielających wsparcia ;] Cóż, aby tylko Iran Nuka nie dostał, wystarczy jeden pojeb w Korei Płn. - choć dobre jest to, że Izrael też zapowiedział że jak Iran bombę zmajstruje, to wpadną do nich z szybką wizyta :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście uważam iż należy w tej sytuacji zachować neutralność i dać się wykazać organizacjom powołanym do podejmowania działań w tego typu sytuacjach (mam na myśli ONZ).

Już╡ widzieliśmy w Serbii z jaką zawrotną szybkością te organizacje podejmują jakieś kroki.

@Celeb = oczywiście z tego względu bardzo lubie Izrael. A wszyscy tak na nich psioczą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

choć dobre jest to, że Izrael też zapowiedział że jak Iran bombę zmajstruje, to wpadną do nich z szybką wizyta :P

Tak samo wpadną z wizytą jak do Iraku się wybrali. Najpierw Stany wlecą, a potem my za nimi jak te osiołki...

A co do sytuacji w Iranie to pewnie jeszcze kilka dni, tygodni i świat zapomni o sprawie, tak jak to było choćby z Gruzją.

Edytowane przez Kaz!o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Celeb = oczywiście z tego względu bardzo lubie Izrael. A wszyscy tak na nich psioczą...

Klapki na oczach?... Działania Izraela niewiele różnią się od działań nazistów, tworzą zamknięte getta dla Palestyńczyków gdzie na obszarze wielkości Wrocławia upchali ponad milion ludzi i dziwią się skąd ta agresja Palestyńczyków wobec żydostwa którzy w dodatku nie są na swoim terenie dzięki wpływom w ONZ. To tak jakby w Polsce osiedliła się jakaś narodowość i z czasem przejęła kontrolę nad krajem zamykając nas w kilku miastach. Sami nie pamiętają powstania w getcie Warszawskim ? Są po prostu obłudnym narodem uważającym się za wybrańców, państwem które pasożytuje na USA, kiedy cały świat jest w "kryzysie" jakoś cicho jest o gospodarce Izraela a przecież ich kraj w tych kwestiach niczym się nie wyróżnia.

Wracając do Iranu, takich krajów na świecie jest bardzo dużo tylko że ostatnio zintensyfikowana propaganda skierowana właśnie w ten kraj ma nam go obrzydzić a Irańczyków skłócić. Być może są to przygotowania do przejęcia władzy w sposób bezkrwawy i niekosztowny lub kto wie czy nie dojdzie do jakiś większych prowokacji które zakończą się wojną domową lub interwencją sił zewnętrznych. Oczywiście nieświadomy szczegółów sytuacji plebs przed TV tylko przyklaskuje tzw "dążeniu do wolności i "demokracji".

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klapki na oczach?... Działania Izraela niewiele różnią się od działań nazistów, tworzą zamknięte getta dla Pakistańczyków gdzie na obszarze wielkości Wrocławia upchali ponad milion ludzi i dziwią się skąd ta agresja Pakistańczyków wobec żydostwa, w dodatku nie są na swoim terenie dzięki wpływom w ONZ. To tak jakby w Polsce osiedliła się jakaś narodowość i z czasem przejęła kontrolę nad krajem zamykając nas w kilku miastach. Sami nie pamiętają powstania w getcie Warszawskim ? Są po prostu obłudnym narodem uważającym się za wybrańców, państwem które pasożytuje na USA, kiedy cały świat jest w "kryzysie" jakoś cicho jest o gospodarce Izraela a przecież ich kraj w tych kwestiach niczym się nie wyróżnia.

Wracając do Iranu, takich krajów na świecie jest bardzo dużo tylko że ostatnio zintensyfikowana propaganda skierowana właśnie w ten kraj ma nam go obrzydzić a Irańczyków skłócić. Być może są to przygotowania do przejęcia władzy w sposób bezkrwawy i niekosztowny lub kto wie czy nie dojdzie do jakiś większych prowokacji które zakończą się wojną domową lub interwencją sił zewnętrznych. Oczywiście nieświadomy szczegółów sytuacji plebs przed TV tylko przyklaskuje tzw "dążeniu do wolności i "demokracji".

chyba miałeś na myśli Palestyńczyków :D choć pewnie Pakistan też nie przepada za Izraelem

a tak mimochodem przypomniała mi się piosenka Kazika "Wewnętrzne sprawy" - coś jest na rzeczy :D

Edytowane przez odbytorq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sądzicie o aktualnej sytuacji w Teheranie?

Osobiście uważam, że trzeba wyrazić poparcie dla Irańczyków:

http://www.petycje.pl/4144

Nie wiemy czy wybory zostały przeprowadzone nieprawidłowo.

W państwach bez tradyccji demokratycznych często zdarza się kwestionowanie

wyników wyborów i zamieszki po wyborach nawet przy prawidłowo policzonych głosach.

W ciemno można wyrazić poparcie do pokojowego rozwiązywania sporów tego typu.

Sens w takiej sytuacji może mieć apel do obu stron o pokojowe dążenie do przeprowadzenia

ponownych wyborów z lepszą kontrolą liczenia głosów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba miałeś na myśli Palestyńczyków :D choć pewnie Pakistan też nie przepada za Izraelem

a tak mimochodem przypomniała mi się piosenka Kazika "Wewnętrzne sprawy" - coś jest na rzeczy :D

Dokładnie ;) dzięki za uwagę.

ps

Propaganda anty rządowa przybiera na sile, już nawet na YT powstał oficjalny kanał (oficjalnie reklamowany przez YT).

http://www.youtube.com/citizentube?feature=ticker

Czemu ma to służyć? Tylko i jedynie robieniu wody z mózgu - szczególnie Irańczykom którzy obserwując międzynarodową reakcję państw i mediów jeszcze bardziej są podżegani do buntu.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja postaram się przedstawić moje stanowisko odnośnie tej sprawy w miarę krótki, prosty i lekko humorystyczny sposób:

LEAVE IRAN ALONE !*

Dziękuje i przepraszam...

*Nie chciałem tutaj okazywać sympatii dla Cocker'a...

Edytowane przez rafwlkp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej pory nawet nie wiedziałem, jaka jest sytuacja w Teheranie.

Teraz wiem, ale kładę na to taki sam męski narząd moczowo-płciowy, jak kiedy nie wiedziałem. Jakiś czas temu był szum, bicie w dzwony i szat rozdzieranie na temat Tybetu (męski narząd), potem była zgwałcona przez Putina Gruzja (narząd) z ustawianymi przez dziennikarzy fotkami jakoby prosto z pola bitwy (facet rzekomo opłakujący zabitego brata - nie mam pod ręką linka, ale sprawa była obrzydliwa), teraz "w modzie" jest Iran. Zapewnie ktoś szykuje grunt pod szerzenie tam demokracji ogniem i mieczem, zwłaszcza że Iran ma dużo ropy i uranu, a jak wiemy, wiele mocarstw na świecie lubi te surowce bardzo. Oczywiście pomaga w tym całkiem nieświadomie horda "pożytecznych idiotów", czyli pełna świętego oburzenia lewacka młodzież, która wprawdzie nie wie, o co dokładnie chodzi, ale zagrożone demokratyczne wybory gdzieś tam to dobry temat, by zabłysnąć przy piwie lub przed lachonami.

Wpisywanie się na internetowe listy poparcia ma moc równą klepaniu słit komciów na słit blogaskach. Ale jak komuś pomaga lepiej spać, to niech się wpisuje/klepie.

Osobiście uważam, że dobrze jest myśleć w miarę możliwości samodzielnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście uważam, że dobrze jest myśleć w miarę możliwości samodzielnie.

Dobrze jest tez czasem pomyslec zanim spadnie Ci na ogrodek iranska bomba atomowa. No chyba, ze wierzysz gleboko w to, ze oni naprawde sobie chca bidule tylko elektrownie postawic, a wszyscy mysla, ze bomby szykuja... W koncu rzad Iranu to same porządne chłopy...

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym że ulegacie propagandzie strachu i temu śmiesznemu jednoczeniu wobec "wspólnym" problemom co ma w rzeczywistości jedynie zwiększyć siłę propagandy by atak nie był atakiem a 'wyzwoleniem'. Płyną do ludzi proste przekazy "my jesteśmy dobrzy a oni są źli, są źli bo my tak twierdzimy gdyż my jesteśmy ci dobrzy".

Co do broni masowego rażenia. Jak narazie jedynie niosący demokrację mieli na tyle "duże jaja" że odważyli się użyć broni nuklearnej przeciwko cywilom. Ah... z tych to kawał twardzieli (plebs wykonuje aplauz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze jest tez czasem pomyslec zanim spadnie Ci na ogrodek iranska bomba atomowa. No chyba, ze wierzysz gleboko w to, ze oni naprawde sobie chca bidule tylko elektrownie postawic, a wszyscy mysla, ze bomby szykuja... W koncu rzad Iranu to same porządne chłopy...

Wierzę w to, że może nie są porządni, ale na pewno nie są idiotami - tylko idioci zaryzykowaliby nuklearny konflikt na tej planecie, a jak wszyscy widzimy nawet US & A nie jest na tyle durne (kiedy w 1945 użyli swojej bomby, nikt nie był w stanie udzielić ciętej riposty, więc było to co innego).

Chciałbym, żeby mój świat był binarny i czarno-biały, o ileż wszystko byłoby prostsze.

Edytowane przez jonas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojęcia nie mam o tamtejszej sytuacji. Musiałbym chyba tam mieszkać, żeby wyrażać jakiekolwiek stanowcze sądy.

Ale skąd możesz wiedzieć, czy te wybory rzeczywiście były sfałszowane? Bez sensu takie gadanie. Tak naprawdę, to wybory w PL też mogą być cały czas fałszowane ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tu dużo "gadać" (pisać) - jak zwykle znana wszytkim agencja, która finansowała kiedyś m.in. Solidarność postanowiła wykorzystać sposobność (wybory w Iranie) i spróbować znowu namieszać na Bliskim Wschodzie (sic!). Dziwnym trafem początkowo w necie swoje nawoływania do demonstracji i protestów zamieszczali m.in. studenci pochodzenia perskiego mieszkający w hameryce i innych zachodnich demokracjach miłujących pokój nad życie (chyba ludzkie). I tak to się rozkręciło. Słuchając najnowszych niusów już wiemy, że mamy profesorów-dysydentów aresztowanych przez teherańską władzę, ... Czy to niczego nie przypomina ...

[to był scenariusz "polski", teraz przechodzimy do wariantu "chińskiego"]

Władze w Teheranie widząc rosnące bezrobocie i czując coraz większe niezadowolenie, postanowiły "przeczesać" społeczeństwo i wyłowić "wywrotowe jednostki". Jak wiadomo do wyborów dopuszczeni są kandydaci zaakceptowani przez ajatollahów, więc wybiera się tylko takich którzy są za obecną władzą. Każdemu z nich rozpisuje się role - jeden gra ultraortodoksyjnego, inny umiarkowanego, kolejny może się wcielić w rolę reformatora. Wygrywa i tak ten najwygodniejszy dla duchownych, ale zamieszanie związane z wyborami można wykorzystać politycznie. Perskie służby specjalne zaczynają swoją ofensywę dezinformacyjną i "prowokują" odciętych od Iranu Persów do wyrażania swojego niezadowolenia w sieci, machina się rozkręca co odważniejsi wychodzą na ulice w irańskich miastach i ... "policja polityczna" (tam to chyba religijna raczej) ma ułatwione zadanie, na początku udaje, że sobie nie radzi z sytuacją. Zachęca to do wychodzenia na ulice tych bradziej bojażliwych przeciwników ustroju i ... siup wszyscy lądują "we więźniach". włądza nie musi inwigilować, podsłuchować, itd bo dysydenci sami się ujawniają i oddają w ręce policji (wystarczy podjechać "suką" i zgarniać jak leci z ulicy). Jak już wszytkich zgarną to na kilka lat będzie spokój z niezadowoleniem obywateli z obecnej władzy, a tych "nieprawomyślnych" przez ten czas spróbują "naprawić" ...

:rolleyes:

Jednym słowem nic nowego, takie szachy na skalę globalną, w którą kiedyś grali królowie/cesarze, a teraz różnej maści służby specjalne. Njgorsze w tym wszytkim jest to, że gracze się zmieniają, a piony są zawsze te same. Pionkami jesteśmy my zwykli ludzie, a jak wiadomo z szachów piony sa nic nie warte, jeżeli kosztem ich zbicia można dobrać się do jakiejś figury... itd, itp, ...

To sądzę o aktualnej sytuacji w Teheranie, można snuć wiele domysłów, a prawdy i tak się nigdy nie dowiemy, bo wolne media już się o to postarają ... Jeszcze byśmy uznali, że i My żyjemy w jakiegoś rodzaju autorytaryzmie i też byśmy sie zbuntowali, i kto by wtedy harował po 16h/dobę dla międzynarodowcyh korporacji :unsure: A tak mamy bajeczkę, jak to "dobry wujcio", wlaczy ze złem wszelakim ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wierzę w to, że może nie są porządni, ale na pewno nie są idiotami - tylko idioci zaryzykowaliby nuklearny konflikt na tej planecie, a jak wszyscy widzimy nawet US & A nie jest na tyle durne (kiedy w 1945 użyli swojej bomby, nikt nie był w stanie udzielić ciętej riposty, więc było to co innego).

Chciałbym, żeby mój świat był binarny i czarno-biały, o ileż wszystko byłoby prostsze.

Ale jednak taka Al Caida (czy jak to sie pisze) zaryzykowala i WTC rozwalili. Wiem, ze to nie bomba atomowa, ale skoro zrobili to, to i moga zrobic tamto. Iran to nie Al Caida, ale cos na bardzo podobnej zasadzie. Ja popieram (mimo ze to nic nie zmienia) USA na kazdej lini. Jedyny kraj ktory ma jaja i ktory potrafi zadzialac zanim sie cos wydarzy. Jak slysze pier... w UE ze to nieludzkie, ze tortury to cos strasznego, ze to ze śramto, to mnie krew zalewa. Czasem trzeba tak sprawy zalatwic, a nie inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jednak taka Al Caida (czy jak to sie pisze) zaryzykowala i WTC rozwalili. Wiem, ze to nie bomba atomowa, ale skoro zrobili to, to i moga zrobic tamto. Iran to nie Al Caida, ale cos na bardzo podobnej zasadzie. Ja popieram (mimo ze to nic nie zmienia) USA na kazdej lini. Jedyny kraj ktory ma jaja i ktory potrafi zadzialac zanim sie cos wydarzy. Jak slysze pier... w UE ze to nieludzkie, ze tortury to cos strasznego, ze to ze śramto, to mnie krew zalewa. Czasem trzeba tak sprawy zalatwic, a nie inaczej.

Do dziś nie ma pewnści kto organizował i finansował atak na WTC.

Możliwe że był to odwet za atak USA przy pomocy pocisków Tomahawk w 1998 na jeden z obozów w

Afganistanie należących do organizacji bin Ladena.

Takiemu przypiuszczeniu przeczy zamach w 2000 r. na amerykański niszczyciel USS Cole w Jemenie.

Bezpośrednio przed atakiem 11 września 2001 na WTC ,9 września 2001 r. Ahmad Szah Masud

zginął w zamachu.

Zbieg okoliczności ? może.

Ahmad Szah Masud był najpoważniejszym kandydatem do objęcia władzy po ewentualnym obaleniu władzy

talibów w Afganistanie. Z pewnością nie był by marionetką.

Bardziej prawdopodobne jest że zamachy były powiązane.

Kontrola nad bazą surowcowa w Afganistanie dla międzynarodowego biznesu narkotykowego to potencjalny

motyw ataku 11 września na WTC.

Dla biznesu narkotykowego talibowie byli niewygodni Ahmad Szah Masud też.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już pisałem wyżej o tych "jajach" demokratów i "strażników" wolności. Większość ludzi o polityce ma pojęcie tylko z TV i to z wiadomości głównych więc nie dziwię się dość mocno ograniczonym poglądom i brakiem umiejętności odpowiedniej dokładniej interpretacji przekazu, to co wypisujesz to czysta propaganda, tak masz myśleć i tak właśnie robisz.

No i gdzie widzisz te "jaja" ? Bo ja narazie widzę sianie zamętu, kłamstwa i obłudy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecna sytuacja w Teheranie... hmm, ponoć zła. Tylko swoją opinie wyrobiłem po przeczytaniu paru portali i zagranicznych serwisów informacyjnych.

Szlachetne, tylko nic nieznaczące. Popierając Irańczyków, popierasz obydwie strony konfliktu więc teraz to już jest sprzeczne...

Największym problemem jest posiadanie przez Iran bomby atomowej. Z ich mentalnością i emocjami wszystko jest możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już pisałem wyżej o tych "jajach" demokratów i "strażników" wolności. Większość ludzi o polityce ma pojęcie tylko z TV i to z wiadomości głównych więc nie dziwię się dość mocno ograniczonym poglądom i brakiem umiejętności odpowiedniej dokładniej interpretacji przekazu, to co wypisujesz to czysta propaganda, tak masz myśleć i tak właśnie robisz.

No i gdzie widzisz te "jaja" ? Bo ja narazie widzę sianie zamętu, kłamstwa i obłudy.

To zawalone wieze WTC to byla komputerowa symulacja ?? :blink: ... W koncu pokazywali w TV, wiec to chyba nie byla prawda, ewentualnie zle zinterpretowalem ten przekaz. Dla mnie lepiej, ze swiatowym mocarstwem jest USA, a nie Rosja, albo Chiny. Niestety, ale to sie moze niedlugo tez zmienic... Zwroc uwage na jakie kraje naklada sankcje, czy tez "napadaja" USA, a na jakie Rosja czy Chiny. Po stronie USA mamy samych skur... w stylu Korea Płn., Irak, Afganistan, Iran, a po drugiej stronie bogu ducha winny Tybet, Gruzja, czy sankcje na takie kraje jak Polska itp. Rozumiem, ze skoro Wam sie tak USA nie podoba, to wolicie aby "straznikami wolnosci" byli Ruscy i Chinczycy ? Bo niestety, ale taki straznik byc musi, bo na swiecie popier... nie brakuje.

Jaja maja, bo jak ktos im podskoczy to sie nie pier... w tancu. Nie to co UE, gdzie nic nigdy nie robia, bo sie boja. Ciagle konwencja praw czlowieka, tortury to cos okropnego, kara smierci nieludzka, a to poprostu doskonala wymowka do nic nie robienia, a czasami na robienie moze byc juz za pozno. Z terrorystami i innymi skur... nie ma co sie pier... i USA to jedyny kraj na swiecie, ktory ma do tego odwage, checi i odpowiednie srodki. Mnie nie interesuje czy tam jest ropa, czy jej nie ma. Wiem, ze to zgarna ewentualnei "przy okazji" obalania jakiegos skur..., bo Ruscy to by sie chetnie wpitolili do kazdego kraju bez patrzenia, czy tam jest jakis dyktator, albo terrorysci czy ich nie ma.

EDIT:

No i nie mowie teraz o "jajach" przy okazji Iranu. Tutaj narazie oprocz sankcji nie zrobili nic, ale nie boj nie boj. Jak bedzie trzeba to zrobia co trzeba. Nie swoimi rekami, to rekami Izraela, ale porzadek zrobiony bedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zawalone wieze WTC to byla komputerowa symulacja ?? :blink: ... W koncu pokazywali w TV, wiec to chyba nie byla prawda, ewentualnie zle zinterpretowalem ten przekaz.

Masz rację, również widziałem dwie 400m wieże walące się w niewiele ponad 9 sekund i 174m WTC7 w niecałe 7s. Fakt same się nie zawaliły... ale nie nie ma co dalej odbiegać od sytuacji w Iranie, przecież o tym właśnie jest temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zawalone wieze WTC to byla komputerowa symulacja ??

Dlaczego zakładasz że to Al-Kaida sfinansowała i zorganizowała zamach na WTC ?

USA były w tym czasie w stanie wojny z groźniejszym i zasobniejszym przeciwnikiem

w postaci organicacji przestępczych obracających narkotykami, w szczególności z kartelami kolumbijskimi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego zakładasz że to Al-Kaida sfinansowała i zorganizowała zamach na WTC ?

USA były w tym czasie w stanie wojny z groźniejszym i zasobniejszym przeciwnikiem

w postaci organicacji przestępczych obracających narkotykami, w szczególności z kartelami kolumbijskimi.

Bo gleboko wierze w to, ze amerykanie to nie frajerzy ktorzy polecieli do Afganistanu, bo im sie tylko wydawalo, ze to niejaki Laden Bin za tym wszystkim stoi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo gleboko wierze w to, ze amerykanie to nie frajerzy ktorzy polecieli do Afganistanu, bo im sie tylko wydawalo, ze to niejaki Laden Bin za tym wszystkim stoi :)

USA domagało się wcześniej jego wydania za wcześniejsze sprawki, polowali na niego jesze w Sudanie.

Napięta sytuacja wewnętrzna mogła skłonić prezydenta USA do takiego działania.

Potem zaatakowali Irak gdzie też mieli poszlaki.

Bez dowodów przyjmowanie czegoś za fakt to błąd.

Faktem jest że kartele narkotykowe skorzystały na ataku na WTC bo odciągneło to uwagę USA w inny rejony.

Nie tylko kartele na tym skorzystały.

Można było przewidzieć inwazję USA na Afganistan po ataku na WTC.

Pominięcie wersji bardziej złożonej z uwzględnieniem interesów nie jest rozsądne.

Zamach 9 września 2001 r. na Ahmada Szah Masuda to raczej nie przypadek.

Mógł to być warunek konieczny do realizacji interesów organizatorów zamachu na WTC.

Wersja że organizatorzy zamachu na Masuda to ta sama struktura jest bardzo prawdopodobna.

Jeśli przyjąc takie założenie wynik analizy prowadzi do innych podejrzanych o zamach na WTC.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi