trickman Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 Witam. Mam wielki dylemat odnośnie wyboru nowego dysku twardego. Mianowicie potrzebuje wydajnego produktu dla zwykłego użytkownika. Po przekopaniu się przez masę opinii na temat twardzieli wybrałem kilka modeli które zdaniem expertów zasługują na uwagę. Dodam że nie ma dla mnie różnicy czy jest to 640gb czy 500gb Seagate 500 GB Barracuda 7200.12 WD Caviar Blue 640 GB WD6400AAKS 16MB WD Caviar Black 500GB WD5001AALS 32MB A wiec jeśli chodzi o wydajność myślę że są one na jednakowym poziomie (przynajmniej ja jako zwykły użytkownik nie odczuje różnicy). Na 4 wymiany platform dysk wymieniam po raz 1 i chciał bym żeby nowy dysk nadawał się do równie długiego bezawaryjnego użytkowania. Za seagatem przemawia cena ale z opinii wynika że są to raczej jakościowo słabe dsyki, awaryjne. Ale może jest tak dlatego że po prostu są bardzo popularne i dużo się ich sprzedaje ? Natomiast jeśli chodzi o niezawodność działania dyski WD zbierają same pozytywne opinie ale są również droższe od seagate. Tak wiec problem sprowadza się do tego czy mogę zaryzykować i kupić seagate 7200.12 czy dopłacić i kupić WD'ka. Jeżeli w mojej sytuacji najlepszym wyjściem jest dopłata do caviara to prosił bym bardzo o opinie porównawcze black vs blue zakładając ze obydwa sa w równych cenach. Przypominam że priorytetem jest długoletnia niezawodność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 HD502HI będzie cichszy i różnicy w wydajności nie odczujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 HD502HI będzie cichszy i różnicy w wydajności nie odczujesz.Potwierdzam. Bierz Samsunga, zresztą nie bez przyczyny jest we wszystkich zestawach. Jest też tańszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=WD+WD6400AAKS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trickman Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=WD+WD6400AAKS http://www.agito.pl/dyski-twarde/wd-caviar...0.0.337708.html więc który będzie lepszy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 http://www.profnet24.pl/index.php?products...m_content=13833 ten Dzieki temu ze ma 5400rpm jest cichszy i mniej sie grzeje a jednoczesnie jest tak samo szybki jak dyski 7200rpm co jest zasluga 'upchania' 500gb na jednym talerzu (a nie na 2 jak inne dyski) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 http://www.agito.pl/dyski-twarde/wd-caviar...0.0.337708.html więc który będzie lepszy ? Jak chcesz WD to tylko 640gb, ze względu na gęstsze upakowanie danych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikerbest Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 ja także jestem za hd502hi samsunga sam go mam i jest cichy, szybki i chłodny i o połowę mniej prądu bierze niż te 7200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 Testowałem wczoraj Samsunga 502HI vs Seagate 7200.11. Co prawda na samsungu mam system win 7 i 400GB danych a system plików ntfs a na Seagate tylko goły linux i system plików ext3. Wyniki szybkości dość mocno na korzyść seagate, oba dyski nie wykazały żadnych badsectorów. Z pewnością jednak samsunga spowolniła tak duża ilość danych. Co do Seagate to jest głośniejszy, tragedii nie ma, dźwięki są słyszalne tylko podczas intensywnej pracy dysku, ale jednak, co do Samsunga praktycznie niesłyszalny w szumie karty i procesora z boxem. No i jeszcze wypadało by wyjaśnić, że Samsung 502HI to jest ten słynny F2EG. To ten sam dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proziomek Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 Kolo bierz SAMSUNGA kumpel go ma jest wyczesany naprawdę warto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 http://www.agito.pl/dyski-twarde/wd-caviar...0.0.337708.html więc który będzie lepszy ? Agito jest ponoc spolka Pronoxu , Pronox jest bankrutem , a Agito za 2008 mialo straty cos kolo 3mln zl. Osdpowiedz sobie na pytanie : czy warto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwarucha Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 (a nie na 2 jak inne dyski)Seagate 500 GB Barracuda 7200.12 ma 2 talerze?? nie wydaje mi się Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trickman Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 A jak w praktyce wypada wydajnościowo samsung f2eg 500gb vs wd blue 640gb. Wiem że w testach f2eg jest wolniejszy ale mi chodzi o zwykłe użytkowanie gry, Windows. Jeżeli różnica jest niezauważalna zamawiam samsunga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 Ja porównuje do Seagate ale on i tak jest szybszy od WD. I mimo to w praktyce miałem system na Seagate i teraz mam na samsungu. Teraz jest lepiej, nie zauważam spowolnienia ale za to system ciszej pracuje. Nie słuchać korzystania z pliku stronicowania. Jest przyjemniejszy w korzystaniu. Dźwięki generowane przez dyski 7200 nie zawsze są dotkliwe ale ich ton jest nieprzyjemny i na dłuższą metę po prostu męczy. Taka jest moja opinia jako użytkownika starszych WD 7200, nowych Seagate 7200.11 i najnowszego Samsunga. Gdybym kupował dzisiaj wziął bym dwa Samsungi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...