Skocz do zawartości
trickman

Dysk Twardy ~500gb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam wielki dylemat odnośnie wyboru nowego dysku twardego. Mianowicie potrzebuje wydajnego produktu dla zwykłego użytkownika. Po przekopaniu się przez masę opinii na temat twardzieli wybrałem kilka modeli które zdaniem expertów zasługują na uwagę. Dodam że nie ma dla mnie różnicy czy jest to 640gb czy 500gb

Seagate 500 GB Barracuda 7200.12

WD Caviar Blue 640 GB WD6400AAKS 16MB

WD Caviar Black 500GB WD5001AALS 32MB

A wiec jeśli chodzi o wydajność myślę że są one na jednakowym poziomie (przynajmniej ja jako zwykły użytkownik nie odczuje różnicy).

Na 4 wymiany platform dysk wymieniam po raz 1 i chciał bym żeby nowy dysk nadawał się do równie długiego bezawaryjnego użytkowania.

Za seagatem przemawia cena ale z opinii wynika że są to raczej jakościowo słabe dsyki, awaryjne. Ale może jest tak dlatego że po prostu są bardzo popularne i dużo się ich sprzedaje ?

Natomiast jeśli chodzi o niezawodność działania dyski WD zbierają same pozytywne opinie ale są również droższe od seagate.

Tak wiec problem sprowadza się do tego czy mogę zaryzykować i kupić seagate 7200.12 czy dopłacić i kupić WD'ka.

Jeżeli w mojej sytuacji najlepszym wyjściem jest dopłata do caviara to prosił bym bardzo o opinie porównawcze black vs blue zakładając ze obydwa sa w równych cenach. Przypominam że priorytetem jest długoletnia niezawodność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.profnet24.pl/index.php?products...m_content=13833

ten

Dzieki temu ze ma 5400rpm jest cichszy i mniej sie grzeje a jednoczesnie jest tak samo szybki jak dyski 7200rpm co jest zasluga 'upchania' 500gb na jednym talerzu (a nie na 2 jak inne dyski)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowałem wczoraj Samsunga 502HI vs Seagate 7200.11.

Co prawda na samsungu mam system win 7 i 400GB danych a system plików ntfs a na Seagate tylko goły linux i system plików ext3.

Wyniki szybkości dość mocno na korzyść seagate, oba dyski nie wykazały żadnych badsectorów. Z pewnością jednak samsunga spowolniła tak duża ilość danych.

Co do Seagate to jest głośniejszy, tragedii nie ma, dźwięki są słyszalne tylko podczas intensywnej pracy dysku, ale jednak, co do Samsunga praktycznie niesłyszalny w szumie karty i procesora z boxem.

No i jeszcze wypadało by wyjaśnić, że Samsung 502HI to jest ten słynny F2EG. To ten sam dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja porównuje do Seagate ale on i tak jest szybszy od WD.

I mimo to w praktyce miałem system na Seagate i teraz mam na samsungu. Teraz jest lepiej, nie zauważam spowolnienia ale za to system ciszej pracuje. Nie słuchać korzystania z pliku stronicowania. Jest przyjemniejszy w korzystaniu. Dźwięki generowane przez dyski 7200 nie zawsze są dotkliwe ale ich ton jest nieprzyjemny i na dłuższą metę po prostu męczy. Taka jest moja opinia jako użytkownika starszych WD 7200, nowych Seagate 7200.11 i najnowszego Samsunga. Gdybym kupował dzisiaj wziął bym dwa Samsungi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi