duzii Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 Witam! Prawdopodobnie będę musiał zmienić zasilacz w swoim komputerze... Mój padł i podaje za niskie napięcie na lini 12V( w spoczynku 11.4V-11.6V...) Chciał bym zasilacz bardziej przyszłościowy, komputer mam zamiar mocno kręcić(karta,pamięci,proc) i w przyszłości modernizować. Chciał bym zasilacz w miare cichy z bardzo dobrą sprawnością. Kwota? Myślę ze tak 400 zł to max chyba że warto dać więcej. To proponujcie icon_smile3.gif Oczywiście jak nie trzeba tyle wydać na zasiłkę to za może być coś tańszego... (Zasiłka oczywiście do sprzętu z sygnaturki) Od razu odpowię na pytanie które pewnie zaraz nastąpi. Tak zasilacz był sprawdzany 2 DOBRYMI (z nowymi bateriami) miernikami- oba pokazywały tak niskie napięcie oO Sam się dziwię że to jeszcze działa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 (edytowane) BQ E6 450W. Będzie cichy i nie będzie problemu. Edytowane 8 Lipca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 Czy taki zasilacz da rade powiedzmy za 3 lata jak komputer będą jeszcze więcej prądu jeść:P?Bo tak z 3 lata chciał bym go męczyć ... A sprzęt mam zamiar co jakiś czas zmieniać i kręcić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 (edytowane) Raczej będzie ok. Edytowane 8 Lipca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yeyoo Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 (edytowane) bzdura, nie bierz tej 450tki od BQ, bo kosztuje prawie 400zl a na przyszlosc niestety nie wystarczy. 600-650w z poteznymi liniami/linia +12 (45A+) to minimum (zwlaszcza, ze mozesz wydac pare zl :) ) Edytowane 8 Lipca 2009 przez yeyoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 (edytowane) Nie widzę sensu kupować 450W skoro do 400zł może spokojnie zakupić BQ E6 w wersji nawet 550W. Edytowane 8 Lipca 2009 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 To co proponujecie ? Też wolał bym coś mocniejszego, jak będzie trzeba to nawet dozbieram kasy.Wolę raz porządny zasilacz kupić i mieć święty spokój Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yeyoo Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 http://allegro.pl/item672852631_enermax_pr...t_625_watt.html to bym bral, zwlaszcza, ze mozesz dozbierac hasju :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 Hmm jak widzę to poza linkiem do allegro ( dziwnie tani:O) to te zasilacze kosztują w granicach 600 zł.Po przeczytaniu kilku testów sam zasilacz bardzo chwalą, szkoda że taka cena i nawet nie ma odpinanych kabli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BarteqW Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 Ja bym zastanowił się nad tym modelem antec. Cicha praca, dobre wykonanie, odpinane kable i 5 letnia gwarancja. http://www.agito.pl/obudowy-i-zasilacze/an...220.346186.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 bzdura, nie bierz tej 450tki od BQ, bo kosztuje prawie 400zl a na przyszlosc niestety nie wystarczy. 600-650w z poteznymi liniami/linia +12 (45A+) to minimum (zwlaszcza, ze mozesz wydac pare zl :) ) Przypomne ci to za rok, dwa.. Ja jestem spokojny, ze moja 450-ka spokojnie wystarczy :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yeyoo Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 Ok, to podlacz pod niego 4870x2 i jakiegos quada @ 4ghz :) i na chwile obecna nawet nie wystarczy. Co do przyszlosci to wszystko sie okaze po premierze kart graficznych nastepnej generacji, mianowicie chodzi mi o to, czy kolejne przejscie na mniejszy proces technologinczy zaowocuje mniejszym poborem pradu (osobiscie w to watpie). Lepiej wiec teraz dolozyc 100-150zl do zasilacza i miec go na okres 4-5lat niz za rok kupowac nowy.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubis Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 Sprzedając ten dzisiejszy w dobrej cenie dopłata będzie niewielka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 Lepiej wiec teraz dolozyc 100-150zl do zasilacza i miec go na okres 4-5lat niz za rok kupowac nowy..Wątpię żeby zasilacz wytrzymał 4-5 lat bez przeglądów i drobnych napraw. Zwłaszcza że teraz produkowane sprzęty są robione troszkę na odpier...... , i nie chodzi mi tu tylko o zasilacze, ale generalnie elektronikę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 Mój padł i podaje za niskie napięcie na lini 12V( w spoczynku 11.4V-11.6V...) Tak zasilacz był sprawdzany 2 DOBRYMI (z nowymi bateriami) miernikami- oba pokazywały tak niskie napięcie oO Sam się dziwię że to jeszcze działa... Przypuszczam, ze kolo 11v zaczely by sie problemy ;) Ok, to podlacz pod niego 4870x2 i jakiegos quada @ 4ghz :) i na chwile obecna nawet nie wystarczy. Co do przyszlosci to wszystko sie okaze po premierze kart graficznych nastepnej generacji, mianowicie chodzi mi o to, czy kolejne przejscie na mniejszy proces technologinczy zaowocuje mniejszym poborem pradu (osobiscie w to watpie). Lepiej wiec teraz dolozyc 100-150zl do zasilacza i miec go na okres 4-5lat niz za rok kupowac nowy.. Jesli ktos kupuje 4870x2 i kreci quada @ 4GHz to i tak kupi cos w okolicach 1000W albo i wiecej z obawy ze 1kw bedzie 'na styk'. Gdybym mial okazje nie zawahalbym sie podlaczyc takiego sprzetu do mojego SilenteZ'a :) Zapowiedzi najnowszych kart graficznych oprocz kosmicznych danch dotyczacych skokow wydajnosci wzgledem poprzednich generacji gpu na ogol zawieraja w sobie informacje o ogromnych poborach produ przyszlych kart.. co na szczescie nie zawsze ma odzwierciedlenie w rzeczywistosci ;) Prawda jest taka, ze przez nastepne 4-5 lat wtyczki w kartach graficznych, plytach glownych i dyskach zdaza sie zmienic co najmniej raz. Dochodzi do tego to co napisal kolega Qrchak: Wątpię żeby zasilacz wytrzymał 4-5 lat bez przeglądów i drobnych napraw. Zwłaszcza że teraz produkowane sprzęty są robione troszkę na odpier...... , i nie chodzi mi tu tylko o zasilacze, ale generalnie elektronikę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yeyoo Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 (edytowane) Jesli ktos kupuje 4870x2 i kreci quada @ 4GHz to i tak kupi cos w okolicach 1000W albo i wiecej z obawy ze 1kw bedzie 'na styk'. Gdybym mial okazje nie zawahalbym sie podlaczyc takiego sprzetu do mojego SilenteZ'a :) rzadko kiedy widuje na forach, zeby ktos mial w sigu 1kw, nawet przy hi-endowych konfigach (mam na mysli hi-endowa grafike bez cf/sli) Zapowiedzi najnowszych kart graficznych oprocz kosmicznych danch dotyczacych skokow wydajnosci wzgledem poprzednich generacji gpu na ogol zawieraja w sobie informacje o ogromnych poborach produ przyszlych kart.. co na szczescie nie zawsze ma odzwierciedlenie w rzeczywistosci ;)czasami dane nt poboru Wattsow sa nawet zanizane + dochodzi jeszcze o/c w praktyce Prawda jest taka, ze przez nastepne 4-5 lat wtyczki w kartach graficznych, plytach glownych i dyskach zdaza sie zmienic co najmniej raz. Dochodzi do tego to co napisal kolega Qrchak: Wątpię żeby zasilacz wytrzymał 4-5 lat bez przeglądów i drobnych napraw. Zwłaszcza że teraz produkowane sprzęty są robione troszkę na odpier...... , i nie chodzi mi tu tylko o zasilacze, ale generalnie elektronikę. wtyczki moga sie zmieniac ale zawsze mozna korzystac z przejsciowek. Co do postu kurczaka - dobre zasilacze maja min. 36miesiecy gwarancji... wiec nie widze problemu Autor postu zrobi oczywiscie co uwaza, bo z drugiej strony 400zl+ droga nie chodzi;] Edytowane 8 Lipca 2009 przez yeyoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 Chciał bym zasilacz w miare cichy z bardzo dobrą sprawnością.szukaj na stronie 80 plus od siebie polecam corsairy hx 750 i 850 wykraczają zdrowo ponad budżet ale zapas mocy będzie nawet i na i7 + bajery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 Dzisiaj byłem u kumpla sprawdzić komputer na jego zasilaczu(jakiś bq 550wat).Jego napięcia trzymał wzorowo, ale co z tego jak na moim komputer może napięcia nie ma zbyt dobre ale chodzi identyko jak na jego.Testowaliśmy w 3dmarkach , w grach, itp itd. Żaden przyrost na wydajności , nic :P Więc jednak sobie odpuszczę zmiane zasilacza jak te jakoś jeszcze żyje .Najwyżej dozbieram kasy i kupie jakiegoś potffora :D Problem z kompem pozostaje nadal, ale to już trochę nie ten dział. W grach występują u mnie skoki wydajności, np w gta 4 podczasy jazdy po mieście , najczęściej podczas wchodzenia w razkręt fpsy lecą na łeb na szyje ( momentami nawet do 20fpsow...) Gram na rozdziałce 1280x1024 z detalami średnio-maksymalnymi z wyłączonymi całkowicie cieniami ; p Akurat jak byłem u kumpla to przy okazji do swojego kompa włożyłem jego karte(8800 gts 512mb) i powiem wam że na jego karcie chodziło o niebo lepiej te gta niż u mnie ... Karta niby taka stara a w 3dmarku06 różnica tylko 1,5k pkt oO.... Wychodzi że w kompie występuje jakiś konflikt sterowników lub mam robniętą kartę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 Hmm ... z mojego chiefteca zaczyna coś śmierdzieć spalenizna :D Podczas gry w gta iv cały pokój mi zasmrodził ! Ale działa nadal.Ciekawe ile wytrzyma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 (edytowane) Radeony gorzej radzą sobie w gta. Ten 8800gts 512mb to chyba to samo co 9800gtx. Edytowane 10 Lipca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 Hmm ... z mojego chiefteca zaczyna coś śmierdzieć spalenizna :D Podczas gry w gta iv cały pokój mi zasmrodził ! Ale działa nadal.Ciekawe ile wytrzymaNie wiem czy będziesz się tak cieszyć jak zasiłka pogrzebie ze sobą mobo cpu etc. :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 Pewnie nie :D Niby firmowe zasiłki jak padają nie ciągną ze sobą sprzetu :) Zobaczymy czy ta tak potrafi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david11 Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Nie ma potrzeby zmieniać. Napięcia mieszczą się w normie ATX 2.2 (minimum to 11,40v). Jak zacznie spadać poniżej 11,40v to może powodować niestabilność. Na razie się nie martw ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...