Skocz do zawartości
duzii

Dobry Zasilacz ~400zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Prawdopodobnie będę musiał zmienić zasilacz w swoim komputerze...

Mój padł i podaje za niskie napięcie na lini 12V( w spoczynku 11.4V-11.6V...)

Chciał bym zasilacz bardziej przyszłościowy, komputer mam zamiar mocno kręcić(karta,pamięci,proc) i w przyszłości modernizować.

Chciał bym zasilacz w miare cichy z bardzo dobrą sprawnością.

Kwota? Myślę ze tak 400 zł to max chyba że warto dać więcej. To proponujcie icon_smile3.gif

Oczywiście jak nie trzeba tyle wydać na zasiłkę to za może być coś tańszego...

(Zasiłka oczywiście do sprzętu z sygnaturki)

Od razu odpowię na pytanie które pewnie zaraz nastąpi.

Tak zasilacz był sprawdzany 2 DOBRYMI (z nowymi bateriami) miernikami- oba pokazywały tak niskie napięcie oO

Sam się dziwię że to jeszcze działa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy taki zasilacz da rade powiedzmy za 3 lata jak komputer będą jeszcze więcej prądu jeść:P?Bo tak z 3 lata chciał bym go męczyć ... A sprzęt mam zamiar co jakiś czas zmieniać i kręcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bzdura, nie bierz tej 450tki od BQ, bo kosztuje prawie 400zl a na przyszlosc niestety nie wystarczy. 600-650w z poteznymi liniami/linia +12 (45A+) to minimum (zwlaszcza, ze mozesz wydac pare zl :) )

Edytowane przez yeyoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm jak widzę to poza linkiem do allegro ( dziwnie tani:O) to te zasilacze kosztują w granicach 600 zł.Po przeczytaniu kilku testów sam zasilacz bardzo chwalą, szkoda że taka cena i nawet nie ma odpinanych kabli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bzdura, nie bierz tej 450tki od BQ, bo kosztuje prawie 400zl a na przyszlosc niestety nie wystarczy. 600-650w z poteznymi liniami/linia +12 (45A+) to minimum (zwlaszcza, ze mozesz wydac pare zl :) )

Przypomne ci to za rok, dwa.. Ja jestem spokojny, ze moja 450-ka spokojnie wystarczy :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, to podlacz pod niego 4870x2 i jakiegos quada @ 4ghz :) i na chwile obecna nawet nie wystarczy. Co do przyszlosci to wszystko sie okaze po premierze kart graficznych nastepnej generacji, mianowicie chodzi mi o to, czy kolejne przejscie na mniejszy proces technologinczy zaowocuje mniejszym poborem pradu (osobiscie w to watpie). Lepiej wiec teraz dolozyc 100-150zl do zasilacza i miec go na okres 4-5lat niz za rok kupowac nowy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej wiec teraz dolozyc 100-150zl do zasilacza i miec go na okres 4-5lat niz za rok kupowac nowy..

Wątpię żeby zasilacz wytrzymał 4-5 lat bez przeglądów i drobnych napraw. Zwłaszcza że teraz produkowane sprzęty są robione troszkę na odpier...... , i nie chodzi mi tu tylko o zasilacze, ale generalnie elektronikę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój padł i podaje za niskie napięcie na lini 12V( w spoczynku 11.4V-11.6V...)

Tak zasilacz był sprawdzany 2 DOBRYMI (z nowymi bateriami) miernikami- oba pokazywały tak niskie napięcie oO

Sam się dziwię że to jeszcze działa...

Przypuszczam, ze kolo 11v zaczely by sie problemy ;)

Ok, to podlacz pod niego 4870x2 i jakiegos quada @ 4ghz :) i na chwile obecna nawet nie wystarczy. Co do przyszlosci to wszystko sie okaze po premierze kart graficznych nastepnej generacji, mianowicie chodzi mi o to, czy kolejne przejscie na mniejszy proces technologinczy zaowocuje mniejszym poborem pradu (osobiscie w to watpie). Lepiej wiec teraz dolozyc 100-150zl do zasilacza i miec go na okres 4-5lat niz za rok kupowac nowy..

Jesli ktos kupuje 4870x2 i kreci quada @ 4GHz to i tak kupi cos w okolicach 1000W albo i wiecej z obawy ze 1kw bedzie 'na styk'. Gdybym mial okazje nie zawahalbym sie podlaczyc takiego sprzetu do mojego SilenteZ'a :)

Zapowiedzi najnowszych kart graficznych oprocz kosmicznych danch dotyczacych skokow wydajnosci wzgledem poprzednich generacji gpu na ogol zawieraja w sobie informacje o ogromnych poborach produ przyszlych kart.. co na szczescie nie zawsze ma odzwierciedlenie w rzeczywistosci ;)

Prawda jest taka, ze przez nastepne 4-5 lat wtyczki w kartach graficznych, plytach glownych i dyskach zdaza sie zmienic co najmniej raz. Dochodzi do tego to co napisal kolega Qrchak:

Wątpię żeby zasilacz wytrzymał 4-5 lat bez przeglądów i drobnych napraw. Zwłaszcza że teraz produkowane sprzęty są robione troszkę na odpier...... , i nie chodzi mi tu tylko o zasilacze, ale generalnie elektronikę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli ktos kupuje 4870x2 i kreci quada @ 4GHz to i tak kupi cos w okolicach 1000W albo i wiecej z obawy ze 1kw bedzie 'na styk'. Gdybym mial okazje nie zawahalbym sie podlaczyc takiego sprzetu do mojego SilenteZ'a :)

rzadko kiedy widuje na forach, zeby ktos mial w sigu 1kw, nawet przy hi-endowych konfigach (mam na mysli hi-endowa grafike bez cf/sli)

Zapowiedzi najnowszych kart graficznych oprocz kosmicznych danch dotyczacych skokow wydajnosci wzgledem poprzednich generacji gpu na ogol zawieraja w sobie informacje o ogromnych poborach produ przyszlych kart.. co na szczescie nie zawsze ma odzwierciedlenie w rzeczywistosci ;)

czasami dane nt poboru Wattsow sa nawet zanizane + dochodzi jeszcze o/c w praktyce

Prawda jest taka, ze przez nastepne 4-5 lat wtyczki w kartach graficznych, plytach glownych i dyskach zdaza sie zmienic co najmniej raz. Dochodzi do tego to co napisal kolega Qrchak:

wtyczki moga sie zmieniac ale zawsze mozna korzystac z przejsciowek. Co do postu kurczaka - dobre zasilacze maja min. 36miesiecy gwarancji... wiec nie widze problemu

Autor postu zrobi oczywiscie co uwaza, bo z drugiej strony 400zl+ droga nie chodzi;]

Edytowane przez yeyoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciał bym zasilacz w miare cichy z bardzo dobrą sprawnością.

szukaj na stronie 80 plus

od siebie polecam corsairy hx 750 i 850 wykraczają zdrowo ponad budżet ale zapas mocy będzie nawet i na i7 + bajery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj byłem u kumpla sprawdzić komputer na jego zasilaczu(jakiś bq 550wat).Jego napięcia trzymał wzorowo, ale co z tego jak na moim komputer może napięcia nie ma zbyt dobre ale chodzi identyko jak na jego.Testowaliśmy w 3dmarkach , w grach, itp itd. Żaden przyrost na wydajności , nic :P Więc jednak sobie odpuszczę zmiane zasilacza jak te jakoś jeszcze żyje .Najwyżej dozbieram kasy i kupie jakiegoś potffora :D

Problem z kompem pozostaje nadal, ale to już trochę nie ten dział.

W grach występują u mnie skoki wydajności, np w gta 4 podczasy jazdy po mieście , najczęściej podczas wchodzenia w razkręt fpsy lecą na łeb na szyje ( momentami nawet do 20fpsow...) Gram na rozdziałce 1280x1024 z detalami średnio-maksymalnymi z wyłączonymi całkowicie cieniami ; p

Akurat jak byłem u kumpla to przy okazji do swojego kompa włożyłem jego karte(8800 gts 512mb) i powiem wam że na jego karcie chodziło o niebo lepiej te gta niż u mnie ... Karta niby taka stara a w 3dmarku06 różnica tylko 1,5k pkt oO.... Wychodzi że w kompie występuje jakiś konflikt sterowników lub mam robniętą kartę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm ... z mojego chiefteca zaczyna coś śmierdzieć spalenizna :D Podczas gry w gta iv cały pokój mi zasmrodził ! Ale działa nadal.Ciekawe ile wytrzyma

Nie wiem czy będziesz się tak cieszyć jak zasiłka pogrzebie ze sobą mobo cpu etc. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi