Skocz do zawartości
unit1.cpp

Komputer Nie Startuje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zostawiłem dzis komputer na noc odpalony, rano budze sie patrze a tu totalna zwiecha. Juz nie raz tak bylo, jeden reset i wszystko wracalo do normy. Tym razem jednak komputer uruchamia sie do momentu w ktorym plyta glowna powinna dawac sygnaly dzwiekowe i ustawiac wentylatory zgodnie z ustawieniami w biosie. Tymczasem nie ma ani obrazu na monitorze ani sygnalow plyty glownej a wentylatory wchodza na najwyzsze obroty. Odlaczylem niektore urzadzenia, nic to nie dalo. Co moglo sie spalic/zepsuc? Plyta glowna czy zasilacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z sygnaturki widać że pecet po oc. Według mnie przegrzewała sie płyta, już wcześniej, a w nocy przez dłuzszy czas pracowała i padła. Czy przy wcześniejszych zwisach sprawdzałeś temperatury podzespołów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 99% padła płyta. Polecam kolejno:

Wyciągnąć wszystko z budy i podłączyć na pająka zostawiając tylko grafikę, procka i 1 kostkę pamięci. Reset ustawień bios przez zworkę. Wypróbować kostkę pamięci we wszystkich slotach. W razie problemów wypróbować drugą. Następnie próba na innym zasilaczu (przecież można pożyczyć)/ W razie dalszych problemów wypróbować inne pamięci lub swoje u kogoś. Podobnie z grafiką. Na koniec pozostaje wypróbowanie procka w innym kompie. Jeśli ruszy, a płyta na innym procku nie, to zapewne czeka Cię zakup nowej płyty.

Oczywiście zakładam, że kurzu na kompie nie ma ani grama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta na szczęscie na gwarancji wiec problemu nie będzie. Dzis potestuje i dam znać.

Jest problem, bo mam już inny zasilacz do testow, problem w tym ze na mojej plycie jest jakies gniazdo ktore dodatkowo zasila procesor, ma 8 pinow. W drugim zasilaczu nie mam takiej wtyczki. Stanie sie coś jak odpale kompa bez podlaczenia tego gniazda?

Edytowane przez unit1.cpp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zadawaj niepotrzebnych pytań, to nie będziesz musiał pisać posta pod postem. No i cierpliwości trochę - to nie jest pomoc 24/dobę i nikt tu cały czas nie siedzi.

Na przyszłość 2 razy się zastanów zanim zadasz pytanie. Jeśli zasilacz nie ma potrzebnej wtyczki, to widocznie nie pasuje do zestawu i sprawdzanie na nim można o kant d... potłuc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Tak się składa, że brak wtyczki oznacza inny standard zasilacza, a więc w konsekwencji inne dopuszczalne obciążenia dla linii.

2. Jak oczekujesz pomocy, to nie pyskuj.

3. Za następne 2 posty pod rząd będzie kara.

PS. Obstawiam, że zmiana zasilacza lub karty rozwiąże problem. Jeśli nie, to jest jeszcze kwestia sterowników, systemu (MX7 itp) oraz ustawień wstrzymania systemu - może dysk wchodzi w tryb uśpienia mimo że nie powinien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi