Hitch123 Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 (edytowane) Cześć mam jedno proste pytanie. Dokładniej co lepiej kupić kompa pod Athlona czy Intela: Procesor : AMD Athlon II X2 245 - 265 zł Płyta Główna : ASRock A780GXH - 265 zł czy Intel Pentium Dual Core E5200 265 zł MSI P43 NEO-F 269 zł Dokładniej interesuje mnie to który z tych procesorów łatwiej na boxie się wykręci. Czy athlon który ma 2.9 da rade na boxie w okolicach 3.3ghz czy intel który ma tylko 2,5ghz. Interesuje mnie wyłącznie to który da rade tak na około 3.3ghz na boxie wyciągnać tak by nie spowalniał hd4850 ew. gts 250. Narazie w planach nie mam konkretnego OC ani zamiaru kupować chłodzenia. Więc wyłącznie konkrety co zwykle się łatwiej kręci. Jeśli ktoś ma te procesory to niech się pochawli. BTW wiem że to zależy od sztuli ale chodzi mi tak przeciętnie mając z obu procków dobre, który tak z waszego doświadczenia dał by rade na około 3.3ghz ba boxie ? Edytowane 13 Lipca 2009 przez Hitch123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 Kręcą się zdaje się podobnie z tym że w intelu masz loterię Albo będzie to 3,3 ledwo albo i 4. Ja bym celował w amd z sentymentu, wg. mnie wreszcie wychodzą na prostą ;) Są gdzieś testy tych dwóch procków zegar w zegar ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nekto Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 (edytowane) ja też bym polecał amd tylko że za około 100 zł wiecej masz Phenoma 2 X2 550 BE wiec jak masz kase dołóż do tego to bedzie super wydajny komp :) Edytowane 13 Lipca 2009 przez nekto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 Ja bym celował w amd z sentymentu, mogę powiedzieć to samo co do Intela;] Jak to wyczytałem w CDA, Obecnie najlepszy procesor dla gracza to... E5200. Chodzi o stosunek wydajność/cena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 (edytowane) Jak to wyczytałem w CDA, Obecnie najlepszy procesor dla gracza to... E5200. Chodzi o stosunek wydajność/cena.Hehe dobre :razz: IMO opcja z AMD fajna sprawa. Procesory w niemal tej samej cenie a jednak w grach AMD lepsze o te pare FPS. Do tego dochodzi opcja z OC na 3,5ghz. Kiedyś można sprzedać tego X2 i kupić np Phenoma II X3/X4. Nie mówie że na Intelu podobnie zrobić nie można bowiem OC+przesiadka na Quada ale tu wtedy najlepiej jakbyś lepsze mobo wziął bo to MSI na P43 to troszke kiepawe pod Quada acz idealne pod E5200 (wysoki mnożnik). Edytowane 13 Lipca 2009 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 Jak to wyczytałem w CDA, Obecnie najlepszy procesor dla gracza to... E5200. Chodzi o stosunek wydajność/cena. Też nie masz już czego czytać.... Takie gazetki to się nadają tylko do 2 rzeczy: na rozpałkę i sami wiecie do czego jeszcze. Athlon II X2, jest konkurentem dla serii E7XXX, a jest w cenie serii E5XXX. Jak dla mnie wybór jest prosty. AMD bo tańsze i wydajniejsze. A procki podkręcą się podobnie, oba zrobią te 3,3 na boxie, AMD zrobi nawet więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 Jakbym miał coś wygrać to wolałbym Intel, większa szansa, ze pasowałby do mojej płyty. A tak to AMD będzie lepszym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobydoo19911 Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 (edytowane) Też nie masz już czego czytać.... Takie gazetki to się nadają tylko do 2 rzeczy: na rozpałkę i sami wiecie do czego jeszcze. Athlon II X2, jest konkurentem dla serii E7XXX, a jest w cenie serii E5XXX. Jak dla mnie wybór jest prosty. AMD bo tańsze i wydajniejsze. A procki podkręcą się podobnie, oba zrobią te 3,3 na boxie, AMD zrobi nawet więcej. nie czepiaj sie cda, robią wiele artykułów których próżno szukać w internecie a konfiguratory w ich gazetach są całkiem niezłe. najważniejsze jest chyba to że fajnie się ich czyta i za niewielkie pieniądze nabyłem mase fajnych gier. a co do procesora to wg. mnie amd będzie lepsze bez oc ze względu na wyższe takty ale po oc intel będzie miał więcej mocy(przynajmniej w grach) wybór należy do ciebie ale ja na twoim miejscu wziął bym intela. Edytowane 13 Lipca 2009 przez scoobydoo19911 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 Test Ostatnio pomagałem kręcić x2 245 na box i zrobił 3.5GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 (edytowane) Też nie masz już czego czytać.... Takie gazetki to się nadają tylko do 2 rzeczy: na rozpałkę i sami wiecie do czego jeszcze. 1. Cda to super czasopismo i piszą najlepsze recenzje gier( jeśłi chodzi o gazety) 2. Dużo przydatnych informacji, za stosunkowo niską cene- 15zł za około 180stron wiedzy) ;p 3. Nie nadają się do rozpałki, gdyż nie są tak łatwopalne jak "Fakt" ;D 4. Nie zamieniłbym recenzji np.gry z CDA na tą z neta. Jeśli nie lubisz CDA to Twoja sprawa. Masz wybór;] Nikt Ci nie każe czytać;] Z mojego E7200 nie przesiadłbym się na Athlona X2;] Może trochę zawiało fanboyem, ale jestem z niego zadowolony;] Edytowane 13 Lipca 2009 przez wojownik112 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitch123 Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 hyyy widzę że głosy są mniej więcej podzielone ; D Ale, tak myślałem jest szansa że oba proce mogą się trafić nieco dobre to się oba wykręcą na te 3.5ghz a jeśli oba na gorszą wersje to sądze że intel nie wykręci do tego 3.1ghz a athlon da rade ; D Zdecyduję się chyba na tego atholna i zamówie dziś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 (edytowane) nie czepiaj sie cda, robią wiele artykułów których próżno szukać w internecie a konfiguratory w ich gazetach są całkiem niezłe. najważniejsze jest chyba to że fajnie się ich czyta i za niewielkie pieniądze nabyłem mase fajnych gier. a co do procesora to wg. mnie amd będzie lepsze bez oc ze względu na wyższe takty ale po oc intel będzie miał więcej mocy(przynajmniej w grach) wybór należy do ciebie ale ja na twoim miejscu wziął bym intela. To że nabyłeś wiele gier to super bardzo sie cieszę ale jest to czasopismo bardziej o tematyce gier komputerowych więc nic dziwnego, a to że wtrącają artykuły o częściach komputerowych to już inna sprawa. Dlaczego Intel będzie miał więcej mocy? Przecież AMD też da się podkręcić, wszystko zależy od sztuki E5200 ale tu i tu można trafić padake to wiadomo aczkolwiek nawet jakby E5200 poleciał na te stabilne 3,7-3,8ghz na relatywnie niskim napięciu (co niestety rzadko się zdarza) to wydajność byłaby zbliżona/taka jak na X2 245 taktowanym powiedzmy na 3,5ghz. Znaczenie ma tu też w jakiej grze itd itd. Edytowane 13 Lipca 2009 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 a co do procesora to wg. mnie amd będzie lepsze bez oc ze względu na wyższe takty ale po oc intel będzie miał więcej mocy(przynajmniej w grach) wybór należy do ciebie ale ja na twoim miejscu wziął bym intela. Zapominasz, że AMD też się kręci i to całkiem nieźle. Z mojego E7200 nie przesiadłbym się na Athlona X2;] Może trochę zawiało fanboyem, ale jestem z niego zadowolony;] Akurat gdybym miał E7200 to też bym się nie przesiadł, bo to bezsens i marnowanie pieniędzy, bo oba procki są wydajnościowo podobne. Weź AMD, w tej samej cenie dostaniesz wydajniejszy procesor i dużo lepszą płytę główną, która wszystko ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 Bierz AMD-ka ... płyty sa przygotowane na nowe Phenie II a przechodzac np na I5 płyte musisz wymienic.... wiec tutaj pole manewru jest znacznie wieksze niz w intelu bo co porcek seri I to inna płyta ( do bani takie rozwiazanie ) A ten nowy regor 245 to bardzo ciekawy procesor... ( z checia przetestował bym go w sub zero ale narazie nikt tu z moich kumpli go nie ma ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitch123 Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 A może o jeszcze jedno zapytam jakie ramy byście polecili najlepiej 2gb ? OCZ 2GB 1066MHZ czy te zdały by egzamin przy próbach kręcenia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jockero69 Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 Jeżeli chodzi o kręcenie to te OCZ są bardzo dobre. Zaraz pewnie ktoś wyskoczy żeby kupować GOODRAM-y, ale ja tam mam zaufanie do OCZ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitch123 Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 A lepiej 2GB 1066MHz CL5 czy ? 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Platinum rev.2.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 1x 2gb łatwiej rozbudować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitch123 Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 a słyszałem że pamięci w dualu lepiej chodzą szybciej. I interesuje mnie co lepiej cl5 które ma 1066 czy cl4 800 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 (edytowane) DC zauważalnego wzrostu wydajności Ci nie da. Raczej będzie podobnie. Edytowane 13 Lipca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...