Dreame® Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 Poszukuję monitora 24'' 3500 zł Max. Zależy mi na tym aby miał dobry wpływ na wzrok, na lepszej technologi IPS, PVA, MVA. Wejścia DVI, HDMI(mile widziane). Moje poniższe typy - Nec 2490WUXi2 ~ 3500 zł (IPS, niestety nie posiada HDMI) - Dell 2408WFP ~ 2500 zł (chyba najbliżej mi do kupna tego) - Eizo S2432W - zdaje się że brak w sklepach i cena będzie > 4000 Który model wybralibyście? Może zaproponujecie inne ciekawe monitory. Chciałbym go używać głównie w pracy do programowania, małych prac graficznych, projektowania stron, filmów, rzadko kiedy grania. O czym warto jeszcze pamiętać przy kupnie takiego monitora? Warto mieć HDMI, jakość jest zauważalna? A może nie ma potrzeby na wydawanie tylu pieniędzy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 (edytowane) JA z tych kupiłbym EIZO S2432W bo ma 10 bit LUT i szeroki gamut. NEC też nie jest zły (ale chyba ma wąski gamut i nie ma A-TW - toms83 coś ostatnio o partaczeniu NEC'a pisał to będzie wiedział lepiej odnośnie choćby tego polaryzatora ;) ) Nie kupiłbym DELL - ... masówka ps. ten EIZO będzie kosztował raczej mniej niż 4K ... 940 USD x3,15 = nawet niecałe 3K choć znając PL realia będzie nieco ponad. Edytowane 13 Lipca 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreame® Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 bo ma 10 bit LUT i szeroki gamut.A po polsku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 (edytowane) Obstawiam Eizo, ewentualnie Nec. Dell'a nie, masówka średniej jakości. Nec 2490/2690 wersja 2 nie ma A-TW polaryzatora, który niwelował świecenie czerni pod kątem. Będziesz miał tak - . Filmik to trochę wyolbrzymia, jak siedzisz na wprost, to rogi tak nie świecą, ale ogólnie w czerni kąty są słabe. W kolorach są świetne. Eizo będzie na S-PVA, czyli czerń jest czarna pod kątem, ale z kolei w kolorach będzie słabiej - przykład. Dell nie tykaj, jeśli masz kasę na Nec lub Eizo. Szeroki gamut, nie każdy może z tego wyciągnąć plusy. Chodzi o to, że w aplikacjach bez zarządzania kolorem, czerwony i zielony będą świecić mocniej. 10-bit lut, po regulacjach w osd monitora nie będzie bandingu. Edytowane 13 Lipca 2009 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 A po polsku ;)Przede wszystkim monitor z 10 bit LUT jest zwykle przez producenta zlinearyzowany ... i nie ma przynjamniej na ustawieniach domyślnych pomimo zlinearyzowaniabandingu. W modelach 8 bit LUT albo nie ma linearyzacji (panel np. jest za ciemny w cieniach i za jasny w jaśniejszych miejscach - po prostu jest zakłócony balans barw) ale za to nie ma bandingu przy domyślnych ustawieniach ... albo jest zlinearyzowany ale nawet przy ustawieniach domyślnych będzie banding. A szeroki gamut to większe pokrycie przestrzeni barw - większe możliwe do uzyskania nasycenie. Przy gamucie wąskim (~sRGB) wielu kolorów po prostu nie da się wyświetlić ... sRGB to okolice 35% tego co widzi człowiek ... monitory szerokogamutowe (aRGB) są w stanie wyświetlić ~45-50%+ tego co widzi człowiek. W przy każdym monitorze wypada mieć włączone profilowanie barw ... przy modelach szerokogamutowych jest to praktycznie konieczność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Jesli S2432 jest nie do zdobycia, S2431 chyba tez nie bedzie zlym wyborem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Nie będzie złym wyborem, ale to jest stara konstrukcja, normalny gamut ( + lub - zależy co kto lubi i potrzebuje ), inna matryca niż 2432, trochę gorsze kąty widzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Jesli S2432 jest nie do zdobycia, S2431 chyba tez nie bedzie zlym wyborem?Monitora się co miesiąc nie kupuje więc chyba warto trochę poczekać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreame® Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 Niestety jestem zmuszony obniżyć kwotę na kupno monitora :( stąd zdecydowałem się na 22 '' mam dwa takie takie typy, z czego wziąłbym raczej ten tańszy (sytuacja finansowa): - NEC MultiSync P221W - Eizo S2232WH-BK co sądzicie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 Oba na S-PVA, cena większa za Eizo. Ale z tym Neciem są problemy, straszny rozrzut jakościowy. Fabryczna linearyzacja jest kiepska, bez kalibratora są cyrki. IMO wziąłbym bez zastanawiania Eizo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2009 Też dla świętego spokoju wziąłbym EIZO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 A co sądzicie o NEC 24wmgx3 ?? Bardzo mi się podoba ten monitorek :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 (edytowane) A co sądzicie o NEC 24wmgx3 ?? Bardzo mi się podoba ten monitorek :]Jeśli im wierzyć : http://translate.google.pl/translate?prev=...history_state0= To jego minimalna jasność jest równa 118 cd - za dużo. Edytowane 20 Lipca 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 Jeśli im wierzyć : To jego minimalna jasność jest równa 118 cd - za dużo. Coś te pomiary dziwne dla kilku monitorów mi się nie zgadza. Ale faktycznie ten Nec ma powyżej 100 nitów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virtus Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2009 NEC LCD2490WUXi ma minimalną jasność 124 cd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2009 2490 ver.1 to raczej coś około 150-170. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virtus Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Podałem wg Prade - to co zmierzyli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 A, to wszystko jasne. Tam mierzyli jasność z włączoną opcją ColorComp, czyli wyrównywanie podświetlenia panelu, który to redukuje jasność. Bez włączonej opcji CC, jasność w granicach tak jak podałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...