Rasiak Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 Witam, Brat cioteczny zamierza teraz zmodernizowac sobie troche kompa. Zmienia proca i płytę główną, reszta zostaje, ewentualnie dokupi jeszcze 2GB ramu, ale nie o to chodzi;) Wybrałem mu Phenoma 2 X3 710 i chcialbym mu odblokować 4ty rdzeń. Problemem jest wybór płyty. Jak kazdy chyba mam "swoje" firmy i te którym nie ufam ( jak Gigabyte, ECS czy AsRock) Mam pytanie na jakich modelach płyt głównych da się odblokowac 4 rdzeń w biosie z pośrób płyt firm: Foxconn, MSI i DFi- bo interesowałyby mnie( właściwie jego :razz: ) w pierwszej kolejności te trzy firmy. Z góry dzięki za porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 (edytowane) Ile masz kasy? W miarę tanio chyba nic z tych firm nie ma z acc. Jaki zasilacz? Edytowane 15 Lipca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 Weź ASRocka A780GXH/128M, albo Gigabyte GA-MA770-UD3 rev2, te 2 płyty pozwalają na konkretne OC i odblokowanie rdzenia, do tego są dosyć tanie. Nie warto chować urazy do żadnej z firm, mnie ASRock zawiódł już 3 czy 4 razy, a jednak spróbowałem ponownie i nie żałuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasiak Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 Najlepiej żeby zmieścić sie w ok 300-350 zł (za płytę), ale mysle, że pare zł rodzice mu w razie czegoś dołożą. Zasilacz Amacrox Warior 500wat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil90 Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 (edytowane) Na MSI KA790GX nie da się odblokować rdzeni. Raczej nic na AM2+ w dobrej cenie z możliwością odblokowania rdzeni nie znajdziesz poza Gigabyte GA-MA770-UD3 rev 2.0 i ASRockiem A780GXH/128M. Edytowane 15 Lipca 2009 przez Emil90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 Prawdopodobieństwo odblokowania sprawnego rdzenia jest małe. Szukaj płyty z SB 710/750. Tylko one mają ACC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasiak Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 Ewentualnie mogę rozważyć kupno jakiejś używki z allegro( oczywiście na gwarancji) więc może być drożej. Z AsRockami nie miałem na szczęście do czynienia, ale kumplowi dwa razy zdechł, ogólnie nie wierzę jeszcze za bardzo tej firmir mimo, że podobno coraz lepsze płyty robi. Bardzo dobrze wspominam foxconna ( zrobiłem na nim 2,5GHz(zanim przyłożyłem rękę do jego śmierci :sad: ) a na DFI Infinity nie mogłem tyle zrobić później :lol2: ) Ogólnie najfajniejsze wrażenia mam z Abitem(Abit Fatal1ty A8n), którego obecnie posiadam( głównie wyposażenie i jakośc wykonania), ale Abita mu już nie wybiorę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 Jeszcze może być Biostar, ale on kosztuje prawie 400zł i obsługa w sklepie jest niezbyt uprzejma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasiak Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 W pierwszej kolejności zależałoby mi na jednej z tych trzech firm, ale zobaczę i Biostara, tylko jaki to? Kolega "Sobota" mi trochę pomógł, bo wcześniej nie wiedziałem po czym rozpoznać w płytach ACC( dlatego tez pytałem o modele), teraz będę mógł troche pogrzebać i szukać tych z SB 710 lub 750. Jesli jednak ktoś zna jakąś fajną to "nie pogardzę" jesli ją tu napisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 Odwiedź moją stronę Ja bym nie kupował w tym sklepie. Te asrocki i gigabyte są naprawdę dobre i warto je rozważyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Ja bym Asrocka nie brał. Niby firma się bardzo mocno poprawiła ale nie wiadome jak taka płyta zachowa się za np: 3 lata intensywnego użytkowania przy OC. Te płyty nadal lubią padać tylko tyle że przy mocnym OC. Nikt mnie nie sponsoruje fanem żadnej firmy nie jestem ale Foxconna, Biostara, Asusa, DFI, te firmy robią sprawdzone i wydajne i stabilne konstrukcje. DFI to głównie te drogie modele mają przewagę nad resztą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 No akurat jak wszyscy wiemy DFI nie padają i nie ma z nimi w ogóle problemów... tutaj trochę rozminąłeś się z prawdą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasiak Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Mi DFI Infinity padła po ok 2 tygodniach( i akurat wtedy chodzila tylko na lekkim OC, z podbitym napieciem tylko na GeiLach), naszczęście udało sie zalatwic sprawe z gościem na allegro i zwrócił kasę ( mimo, że bez gwarancji kupywałem). Co do płyty to poszperalem troche i poleciłem mu: Foxconn A7DA-S 790GX za około 450 zeta. Jeszcze raz dzieki- Sobota, za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...