Skocz do zawartości
Rasiak

Płyta Główna Do Odblokowania 4 Rdzenia.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Brat cioteczny zamierza teraz zmodernizowac sobie troche kompa. Zmienia proca i płytę główną, reszta zostaje, ewentualnie dokupi jeszcze 2GB ramu, ale nie o to chodzi;) Wybrałem mu Phenoma 2 X3 710 i chcialbym mu odblokować 4ty rdzeń. Problemem jest wybór płyty. Jak kazdy chyba mam "swoje" firmy i te którym nie ufam ( jak Gigabyte, ECS czy AsRock) Mam pytanie na jakich modelach płyt głównych da się odblokowac 4 rdzeń w biosie z pośrób płyt firm: Foxconn, MSI i DFi- bo interesowałyby mnie( właściwie jego :razz: ) w pierwszej kolejności te trzy firmy.

Z góry dzięki za porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź ASRocka A780GXH/128M, albo Gigabyte GA-MA770-UD3 rev2, te 2 płyty pozwalają na konkretne OC i odblokowanie rdzenia, do tego są dosyć tanie. Nie warto chować urazy do żadnej z firm, mnie ASRock zawiódł już 3 czy 4 razy, a jednak spróbowałem ponownie i nie żałuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na MSI KA790GX nie da się odblokować rdzeni.

Raczej nic na AM2+ w dobrej cenie z możliwością odblokowania rdzeni nie znajdziesz poza Gigabyte GA-MA770-UD3 rev 2.0 i ASRockiem A780GXH/128M.

Edytowane przez Emil90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie mogę rozważyć kupno jakiejś używki z allegro( oczywiście na gwarancji) więc może być drożej. Z AsRockami nie miałem na szczęście do czynienia, ale kumplowi dwa razy zdechł, ogólnie nie wierzę jeszcze za bardzo tej firmir mimo, że podobno coraz lepsze płyty robi. Bardzo dobrze wspominam foxconna ( zrobiłem na nim 2,5GHz(zanim przyłożyłem rękę do jego śmierci :sad: ) a na DFI Infinity nie mogłem tyle zrobić później :lol2: ) Ogólnie najfajniejsze wrażenia mam z Abitem(Abit Fatal1ty A8n), którego obecnie posiadam( głównie wyposażenie i jakośc wykonania), ale Abita mu już nie wybiorę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszej kolejności zależałoby mi na jednej z tych trzech firm, ale zobaczę i Biostara, tylko jaki to? Kolega "Sobota" mi trochę pomógł, bo wcześniej nie wiedziałem po czym rozpoznać w płytach ACC( dlatego tez pytałem o modele), teraz będę mógł troche pogrzebać i szukać tych z SB 710 lub 750. Jesli jednak ktoś zna jakąś fajną to "nie pogardzę" jesli ją tu napisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym Asrocka nie brał. Niby firma się bardzo mocno poprawiła ale nie wiadome jak taka płyta zachowa się za np: 3 lata intensywnego użytkowania przy OC. Te płyty nadal lubią padać tylko tyle że przy mocnym OC. Nikt mnie nie sponsoruje fanem żadnej firmy nie jestem ale Foxconna, Biostara, Asusa, DFI, te firmy robią sprawdzone i wydajne i stabilne konstrukcje. DFI to głównie te drogie modele mają przewagę nad resztą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi DFI Infinity padła po ok 2 tygodniach( i akurat wtedy chodzila tylko na lekkim OC, z podbitym napieciem tylko na GeiLach), naszczęście udało sie zalatwic sprawe z gościem na allegro i zwrócił kasę ( mimo, że bez gwarancji kupywałem).

Co do płyty to poszperalem troche i poleciłem mu: Foxconn A7DA-S 790GX za około 450 zeta.

Jeszcze raz dzieki- Sobota, za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi