Skocz do zawartości
Bugaj90

Nowy Lepszy Parownik Parownik ? Czy Złudzenie ? A Moze Plagiat?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od jakiegoś czasu bardzo wciągła mnie konstrukcja FC...

Myśl powszechna "skoro działa dobrze to po co zmieniać?"

wyczytałem na tym forum złota myśl"niesztuka podać -100'C sztuka dobrze odebrać ciepło"

konstrukcja parownika jest banalnie idealna?

Wydaje mi sie ze tak... ale...

Na pewno każdy z nas chce robić coś nowego żeby projekt był "mój" a nie kopia kogoś...

Wpadłem na pomysł projektu parownika który bym zamontował cztero krotnie w jednym szeregu.

Kolejnosc: proc,chipset, grafa, ram, ...

Myślicie wariat, newbie ... co to udźwignie ?

Ale co myślicie o zrobienu poteznej Kaskady 2 stopniowej?

Wstępny projekt kaskady juz jest... tylko wstepny bo cała uwagę kieruje na parownik...

Juz jest zwymiarowany,itd tylko sie zastanawiam czy juz czegos takiego nie było ...

Szczegółowego projektu nie dam ale paintowego mogę wstawić...

Dołączona grafika

Prosze sie wypowiadać ...

Edytowane przez Bugaj90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadłem na pomysł projektu parownika który bym zamontował pięcio krotnie w jednym szeregu.

Kolejnosc: proc,chipset, grafa, ram, dysk...

Parownik na dysk, jego też będziesz kręcił? :lol2: Po co ram chłodzić freonem? Zazwyczaj starcza dobry nawiew góra to WC.

Edytowane przez Sobota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma jak to dyskusja dwóch ekspertów, z których każdy widział najwyżej ladę chłodniczą w sklepie :lol2: Proponuje zacząć od poskładania czegokolwiek, co będzie mrozić, potem bawić się w eksperymenty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xD

nie nie bede krecił dysku=P

moze faktycznie pojechałem po bandzie...

moze go odpusze ale tylko to...

: Proponuje zacząć od poskładania czegokolwiek, co będzie mrozić, potem bawić się w eksperymenty.

A tu sie z toba nie zgodze...

jak juz cos robic to na maxa ...

Nie prosiłem o komentowanie poziomu mojego doswiadczenia tylko o wypowiedz na temat parownika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma jak to dyskusja dwóch ekspertów, z których każdy widział najwyżej ladę chłodniczą w sklepie :lol2:

A nie zgodzisz się z tym że chłodzenie dysku do ujemnych temperatur nie ma sensu? A z ramem jest podobnie, mocny nawiew lub wc starczy? Edytowane przez Sobota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie dysku nie jest bez sensu, jest po prostu niebezpieczne, bo dysk nie może pracować w takich temperaturach, ze względu na elementy mechaniczne. No chyba że ssd;] Imho proc + grafa to max. Ewentualnie dorzucić wc na nb i ram jak taki ekstremista jesteś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na zdrowy rozsodek .. to macie racje ... ale kto ze zdrowym rozsadkeim chłodzi pc za pomoca FC xD

Jestem otwarty na wszystkie opinie sa dla mnie bardzo wazne.

Moze w koncu wypowie sie na temet parownika ? =P

Wszysty opieracie sie na jednej jego konstrukcji ?

sa jeszcze jakies inne?

Edytowane przez Bugaj90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te kilka kresek to parownik? Przeciez tam sie nic kupy nie trzyma. Kaskada? Nie wiem ile osob juz sie zapalalo na ten temat, ale wiem ze nikt tego nie zrobil. Ochlon i moze jednak zmien pomysl, zbieranie znaczkow tez potrafi byc ekscytujace.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest pewna zelazna zasada kazdeko forum "jak nbie masz nic do powiedzenia to lepiej nic nie mow"

A te "kilka kresek" to tylko POGLADOWY plan.

Czekam na materiał i zabieram sie do twozenia.

Szkoda tylko ze nikt nikt nie odpowiedział na pytania tylko wszysy zabrali sie za krytyke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, nie ma to jak wyzwac kogos od nooba, kto ma wiecej doswiadczenia w budowaniu agregatow. W tych kilku kreskach nie widac kompletnie zadnego projektu, a tymbardziej czegos, co ma zapewnic wizje jego dzialania. Zbudowales kiedykolwiek agregat chlodniczy, ktory dzialal prawidlowo, ze chcesz zabrac sie za potezna dwustopniowa kaskade, ktora naraz ma chlodzic piec elementow komputera?

To nie ja tutaj sie osmieszam glupimi pomyslami, a jedynie probuje wyprowadzic Ciebie z blednego myslenia, ze tak mozna zrobic i ze w ogole dasz rade to zbudowac. No coz, zrob to, pokaz tutaj i wyprowadz mnie z bledu o ile sie myle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stop.

Od poczadku...

Niema sensu sie przegadywać...

Mam nadzieje ze niemasz racji i uda mi sie to zrobić tak aby spełniało wszystkie zalozenia.

Mam swiadomość tego ze to bardzo trudny projekt dla kogos z doswiadczeniem a co dopiero bez...

Ale WYDAJE mi sie ze mam dostep do wszystkich potrzebnych materiałow i technik potrzebych do wykonania.

Ten temat zamknijmy a jak juz parownik bedzie zrobiony to załoze nowy z foto z tworzenia i testow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zwykle koleś zadał proste pytanie i trzeba go zgnoić bo oczywiście ryba zbudował zajebistą kaskade

nie można mu odpowiedzieć ze jest zły czy dobry i jakiś tam

potężna kaskada na pięć elementów kompa oj ryba śmiech

nie no to normalnie potwór pewnie całe 500 wat

Edytowane przez mikolajr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi