david11 Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 (edytowane) G84 - Wspominamy i podkręcamy. Witam, zakładałem dzisiaj kumplowi Radka 4850. Przedtem miał 8600GTS od Gigabyte z chłodzeniem pasywnym. Z racji braku konkretnych zajęć (czytaj: nudy) postanowiłem napisać mini-art. Pożyczyłem od niego te kartę na czas kiedy mój Radosław wróci z gwary ;). Dodam że przez długi czas byłem posiadaczem 8600GT Sonic+, oczywiście od Palita. Karta ta uchodzi do dzisiaj za jedną najlepiej podkręcających się kart opartych o układ G84. Karty z serii 8600 każdy zna.. Jednak przypomnijmy sobie, jak to było.. Kilka słów na temat tego kawałka krzemu zwanego G84: Układ powstał w roku 2007 na bazie high-endowego (w tamtych czasach) scalaka G80. Karty z serii 8600 miały być propozycją na rynek zwany middle. Akceleratory grafiki, oparte o G84 od razu wzbudziły spore zainteresowanie, co można było zauważyć obserwując fora o oczywistej tematyce. Dane czysto techniczne: Jednostki ROP: 8 Jedostki Shader: 32 Liczba tranzystorów: 289mln Wymiar technologiczny: 80nm Wielkość układu: 169mm2 Karta testowa: Gigabyte 8600GTS 256mb z masywnym, pasywnym chłodzeniem, zwanym dumnie przez producenta - Silent Pipe 3. Karta posiada referencyjne taktowania. Platforma testowa: Wersja sterowników 186.18 Za wentylacje w obudowie odpowiadają 3 wentylatory: Akasa 120mm @ 800rpm - front, w miejscu 3 zatok 5,25'' Noiseblocker XL2 (podłączony pod regulowane złącze 3pin na płycie, obroty według potrzeb) @ na czas testu 1100rpm - na tyle Scythe Slip Stream @ 700rpm (coś koło tego, może mniej) - na dole Karta Gigabyte 8600GTS Silent Pipe 3 ceciach!e się bezgłośnym chłodzeniem oraz niereferencyjnym PCB. Jej główną zaletą jest błoga cisza.. Czy aby do końca? Karta pod obciążeniem wydaje świergoczące dźwięki (za równo podkręcona, jak i na taktowaniach domyślnych) co już nie czyni jej bezgłośnej :blink: . Za ten dźwięk odpowiedzialne są cewki/dławiki w sekcji zasilania karty. Nie jest to głośny dźwięk ale to nie zmienia faktu że takie coś nie powinno mieć w ogóle miejsca. Większość rozwiązań pasywnych projektowanych przez producentów kart niestety do wydajnych nie należy.. Tak tutaj producent "w miarę" się postarał. Poniżej prezentuje wykres z temperaturami pracy w stresie. Jak widać temperatury są dość wysokie. Dlaczego piszę "w miarę się postarał", skoro widać temperatury bliskie 80*C? Otóż temperatury są wysokie lecz nie przeszkadza to karcie w stabilniej pracy. Jak widać producent przygotował kartę technicznie do takich warunków pracy. Warto zwrócić też uwagę na temperature karty z założonym wentylatorem Cooler Master 120mm 1200rpm @ 800rpm ;). Ogromna powierzchnia oddawania ciepła połączona ze średnim nawiewem, czyni chłodzenie bardzo wydajną konstrukcją. Teraz czas na to co tygryski lubią najbardziej :P - podkręcanie. Kartę wyposażyłem w wentylator 12cm Cooler Master'a puszczony na 1050rpm. Karta niestety nie ma miejsca aby założyć radiatorki na pamięci, więc pozostają one praktycznie bez chłodzenia. Po 5min zabawy wykrzesałem z niej następujące takty: Rops - 790mhz Shaders - 1840mhz Memory - 1070mhz Było to pierwsze podejście, więc wiedziałem że zdecydowanie ma potencjał. Niestety wywnioskowałem że sekcja zasilania ma za ciepło, stąd też teoretyczny brak daleszego O/C. Po obejrzeniu karty, zauważyłem że jeden bardzo grzejący się mosfet znajduje się na rewersie laminatu :D. Był on na pewno od sekcji zasilania GPU. Szybko znalazłem radiatorek. Był to dokładnie taki radiator: , pochodził z bardzo dobrego zestawu radiatorków Zalmana, polecam. Okazało się że w tym samym miejscu, co ten mosfet na rewersie, tylko po drugiej stronie jest taki sam mosfet. Dzięki czemu chłodząc jednego, schłodziłem dwa :D. Taki prosty zabieg pozwolił dobić do bardzo dobrego wyniku. Poniżej prezentuję tabelkę przedstawiającą porównanie O/C 2 kart do taktowań wersji referencyjnej 8600GTS. Oraz wykres porównujący wydajność tych kart. Krótkie zakończenie: Nie będę tu oceniał tej karty.. Wiele osób zrobiło to przede mną, gdyż karta jest dość stara. Mogę jedynie powiedzieć że świetnie się kręci, i można ją dostać poniżej 200zł. Co czyni ją bezkonkurencyjną w tym przedziale cenowym (chyba że trafimy na 8800GS w tej cenie ale to mało realne). Pragnę też dodać że mimo iż obecne karty są dużo szybsze, dobra karta oparta o wysoko taktowany układ G84 nadal "daje radę" w wielu nowych grach. P.S Do moderatorów: Nie wiedziałem gdzie umieścić tę treść. Jeżeli któryś dział jest odpowiedniejszy według was, proszę o przeniesienię ;). Edytowane 19 Lipca 2009 przez david11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2009 to dzial o extremalnym podkrecaniu,wiec na bank wybrales zly ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 Poczekaj, może puści rdzeń na 1GHz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david11 Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 (edytowane) Niestety jest to nie możliwe bez vmoda + dobrego chłodzenia sekcji zasilania.. Nie chce ingerować mocno w tę kartę bo nie jest moja ;). Dlatego nie ma Extreme. Należy wspomnieć że 802mhz na ROPach w G84 to na prawdę dużo ;). Ogólnie da się to czytać? :P Edytowane 20 Lipca 2009 przez david11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Nie trzeba wiele kombinować - vmoda możesz zrobić o 15-20% nie ryzykując wiele. Lutować pewnie nie trzeba - chwytaki SMD dają radę. Jeden wieczór roboty i będziesz wszystko wiedział. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Extremalne to to nie jest ale temat coś tam sobą prezentuje więc przenoszę do Nvidii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...