Skocz do zawartości
david11

G84 - Wspominamy I Podkręcamy.

Rekomendowane odpowiedzi

G84 - Wspominamy i podkręcamy.

Witam, zakładałem dzisiaj kumplowi Radka 4850. Przedtem miał 8600GTS od Gigabyte z chłodzeniem pasywnym. Z racji braku konkretnych zajęć (czytaj: nudy) postanowiłem napisać mini-art. Pożyczyłem od niego te kartę na czas kiedy mój Radosław wróci z gwary ;). Dodam że przez długi czas byłem posiadaczem 8600GT Sonic+, oczywiście od Palita. Karta ta uchodzi do dzisiaj za jedną najlepiej podkręcających się kart opartych o układ G84. Karty z serii 8600 każdy zna.. Jednak przypomnijmy sobie, jak to było..

Kilka słów na temat tego kawałka krzemu zwanego G84:

Dołączona grafika

Układ powstał w roku 2007 na bazie high-endowego (w tamtych czasach) scalaka G80. Karty z serii 8600 miały być propozycją na rynek zwany middle. Akceleratory grafiki, oparte o G84 od razu wzbudziły spore zainteresowanie, co można było zauważyć obserwując fora o oczywistej tematyce.

Dane czysto techniczne:

Jednostki ROP: 8

Jedostki Shader: 32

Liczba tranzystorów: 289mln

Wymiar technologiczny: 80nm

Wielkość układu: 169mm2

Karta testowa:

Gigabyte 8600GTS 256mb z masywnym, pasywnym chłodzeniem, zwanym dumnie przez producenta - Silent Pipe 3. Karta posiada referencyjne taktowania.

Dołączona grafika

Platforma testowa:

Dołączona grafika

Wersja sterowników 186.18

Za wentylacje w obudowie odpowiadają 3 wentylatory:

Akasa 120mm @ 800rpm - front, w miejscu 3 zatok 5,25''

Noiseblocker XL2 (podłączony pod regulowane złącze 3pin na płycie, obroty według potrzeb) @ na czas testu 1100rpm - na tyle

Scythe Slip Stream @ 700rpm (coś koło tego, może mniej) - na dole

Karta Gigabyte 8600GTS Silent Pipe 3 ceciach!e się bezgłośnym chłodzeniem oraz niereferencyjnym PCB. Jej główną zaletą jest błoga cisza.. Czy aby do końca?

Karta pod obciążeniem wydaje świergoczące dźwięki (za równo podkręcona, jak i na taktowaniach domyślnych) co już nie czyni jej bezgłośnej :blink: . Za ten dźwięk odpowiedzialne są cewki/dławiki w sekcji zasilania karty. Nie jest to głośny dźwięk ale to nie zmienia faktu że takie coś nie powinno mieć w ogóle miejsca.

Większość rozwiązań pasywnych projektowanych przez producentów kart niestety do wydajnych nie należy.. Tak tutaj producent "w miarę" się postarał.

Poniżej prezentuje wykres z temperaturami pracy w stresie.

Dołączona grafika

Jak widać temperatury są dość wysokie. Dlaczego piszę "w miarę się postarał", skoro widać temperatury bliskie 80*C? Otóż temperatury są wysokie lecz nie przeszkadza to karcie w stabilniej pracy. Jak widać producent przygotował kartę technicznie do takich warunków pracy.

Warto zwrócić też uwagę na temperature karty z założonym wentylatorem Cooler Master 120mm 1200rpm @ 800rpm ;). Ogromna powierzchnia oddawania ciepła połączona ze średnim nawiewem, czyni chłodzenie bardzo wydajną konstrukcją.

Teraz czas na to co tygryski lubią najbardziej :P - podkręcanie.

Kartę wyposażyłem w wentylator 12cm Cooler Master'a puszczony na 1050rpm. Karta niestety nie ma miejsca aby założyć radiatorki na pamięci, więc pozostają one praktycznie bez chłodzenia.

Po 5min zabawy wykrzesałem z niej następujące takty:

Rops - 790mhz

Shaders - 1840mhz

Memory - 1070mhz

Było to pierwsze podejście, więc wiedziałem że zdecydowanie ma potencjał. Niestety wywnioskowałem że sekcja zasilania ma za ciepło, stąd też teoretyczny brak daleszego O/C. Po obejrzeniu karty, zauważyłem że jeden bardzo grzejący się mosfet znajduje się na rewersie laminatu :D. Był on na pewno od sekcji zasilania GPU. Szybko znalazłem radiatorek. Był to dokładnie taki radiator: Dołączona grafika , pochodził z bardzo dobrego zestawu radiatorków Zalmana, polecam. Okazało się że w tym samym miejscu, co ten mosfet na rewersie, tylko po drugiej stronie jest taki sam mosfet. Dzięki czemu chłodząc jednego, schłodziłem dwa :D. Taki prosty zabieg pozwolił dobić do bardzo dobrego wyniku. Poniżej prezentuję tabelkę przedstawiającą porównanie O/C 2 kart do taktowań wersji referencyjnej 8600GTS. Oraz wykres porównujący wydajność tych kart.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Krótkie zakończenie:

Nie będę tu oceniał tej karty.. Wiele osób zrobiło to przede mną, gdyż karta jest dość stara. Mogę jedynie powiedzieć że świetnie się kręci, i można ją dostać poniżej 200zł. Co czyni ją bezkonkurencyjną w tym przedziale cenowym (chyba że trafimy na 8800GS w tej cenie ale to mało realne). Pragnę też dodać że mimo iż obecne karty są dużo szybsze, dobra karta oparta o wysoko taktowany układ G84 nadal "daje radę" w wielu nowych grach.

P.S

Do moderatorów: Nie wiedziałem gdzie umieścić tę treść. Jeżeli któryś dział jest odpowiedniejszy według was, proszę o przeniesienię ;).

Edytowane przez david11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety jest to nie możliwe bez vmoda + dobrego chłodzenia sekcji zasilania.. Nie chce ingerować mocno w tę kartę bo nie jest moja ;). Dlatego nie ma Extreme. Należy wspomnieć że 802mhz na ROPach w G84 to na prawdę dużo ;). Ogólnie da się to czytać? :P

Edytowane przez david11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi