Skocz do zawartości
Alkoholiker

Zawieszanie Się Komputera(tylko Raz) Po Uruchomieniu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie wiem czy umieściłem swój problem w dobrym dziale, jeśli nie to proszę o przeniesienie.

Ponad rok temu spaliła mi się karta graficzna, mniej więcej od tego okresu nieprzerwanie po uruchomieniu komputera zawiesza sie( tylko raz). Pomaga wówczas jedynie reset. Z początku myślałem że to dysk. Co jakiś czas sprawdzałem go fdiskiem z linuksa. Aktualnie z dnia na dzień dysk przestał działać. Nie widzi go ani bios ani qparted/gparted z ubuntu livecd. Jestem teraz bez dysku i korzystam tylko z livecd. Co najciekawsze problem z zawieszaniem sie komputera wciąż wystepuje. Które więc z urządzen mogą wywoływać zaieszanie sie komputera? Dodatkowo zamieszczam w załączniku dmesg i lspci zrobione na livecd. Komputer nigdy nie był podkręcany.

Urządzenia:

zasilacz PROCOMP ATX KY-500W

pł. gł gigabyte ga-945p-93

procesor intel core 2 duo 6300

Pozdrawiam.

dmesg.txt

lspci.txt

Edytowane przez Alkoholiker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłącz fdd w BIOSie jeśli nie masz fizycznie stacji dyskietek. Zobacz też co się stanie jak odłączysz modem sagem f@st 800 (??). Przetestuj pamięci (memtest86+ lub goldmemory). Sprawdź czy kondensatory na płycie nie są wybrzuszone. Jak masz możliwość to potestuj komputer na innym (czyt. markowym) zasilaczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wyłączone fdd. Nowy internet od Netii mam gdzieś od miesiaca, wcześniej miałem jakąś dziadowską osiedlówkę (lan). Na niej również występowały te same problemy. Pamiec sprawdzałem memtestem 86+ dwa razy, i nic nie wykrył. Kondensatory są w porządku. Sprawdzałem pod dwoma innymi zasilaczami, na których kiedyś działało ok. Dodatkowo od wczoraj monitor nie reaguje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj podłączyć inny zasilacz.

Jak już napisałem, aktualnie monitor nie dostaje sygnału. Podłączałem dwa inne zasilacze i jest tak samo.(Są one fakt stare, ale działały)

Ty lepiej pomierz napiecia ...... w tym zasilaczu.

Czyli? To jeśli większość sądzi, że jest to problem z zasilaczem to może założe nowy temat( z poradą jaki wybrać) i podam tutaj potem linka. Proszę O Porade W Doborze Zasilacza I Pamięci Ram. Edytowane przez Alkoholiker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek upewnij się, że nie wysunęła się wtyczka zasilająca z grafiki. Sprawdź pojedynczo kości pamięci (każdą osobno) w różnych slotach. Sprawdź swoją grafikę u kolegi lub w ostateczności w jakimś sklepie komputerowym lub serwisie. Przyjrzyj się slotowi pci-expres, bo jeśli wcześniej spaliłeś grafę, to może ucierpiało także gniazdo. Pożycz od kogoś zasilacz, najlepiej jakiś markowy o mocy co najmniej 350 W. Jeśli nie masz od kogo pożyczyć, to spróbuj w serwisie, ale nie daj sobie kitu wciskać i nie zostawiaj kompa, bo z ciebie zedrą i nic nie zrobią. Jeśli nie będą chcieli współpracować, to olej. Jeśli nadal nic się nie wyjaśni, to raczej padła płyta główna. Na dobrym zasilaczu na pewno nie stracisz, a ten na pewno warto kiedyś wymienić, ale może problem leży gdzie indziej. Odnośnie wyboru zasilacza przeczytaj sobie:

http://forum.purepc.pl/Zasilacze-obudowy-f...amp;hl=zasilacz

Znalazłem jeszcze test 45 zasilaczy, trochę stary, ale można rzucić okiem

http://nvision.pl/art-157/45_zasilaczy_w_praktyce.html

Edytowane przez prze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Sprawdź pojedynczo kości pamięci (każdą osobno) w różnych slotach.

A więc tak, kości miałem w 1 i 2 slocie. Pierwsza kość działa w drugim i trzecim slocie. Natomiast druga 2,3 i 4. Widzi tylko jedna kość jeśli są w 3 i 4. Natomiast, gdy podepne kości pod 2 i 4 slot widzi obie. Wyskakuje wówczas w BIOS-ie

OC fail, please enter setup to change OC fail settings

Po wcisnięciu enter nic sie nie dzieje. Wcisnąłem f1 i moge korzystać z livecd. Przypomne, że nie komputer nie był podkręcany. Czyżby to wina kostki BIOS-u/ płyty głównej? Edytowane przez Alkoholiker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi