pelewro Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 Witam. Dzisiaj Avast! 4.8 Home wykrył na moim komputerze szereg wirusów. Zainfekowały pamięć operacyjną, więc kazał mi uruchomić ponownie komputer i wykonać skanowanie przed rozruchem komputera. Kiedy to zrobił, wykrył całą masę wirusów. Nie pamiętam jakie dokładnie (wirus/robak zaczynał się na "Win32:" ; zainfekowal jedynie pliki o rozszerzeniu .exe). Nie mógł naprawić więc wszystkie dałem na kwarantanne. Po zrobieniu skana chciałem włączyć komputer, ale otworzyło się okno logowania (czego przy normalnym właczaniu nie ma) i kazal mi sie zalogowac. Kiedy sie loguje (oprócz `admina` nie mam zadnego konta, jest ono bez hasła), zaczyna sie logowac ale po chwili wylogowywuje i znow wraca do okna logowania. Rozumiem, ze wirus zainfekowal plik odpowiedzialny za logowanie sie do systemu. Mówie, ze jestem zupelnie zielony. Co mam teraz zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 1. Unikać infekowania komputera - mnie się jakoś udaje; też mam Avasta, więc nie jest to niemożliwe 2. Prawdopodobnie do kwarantanny został oddany plik winlogon.exe, więc albo weźmiesz od kogoś ten pliczek, przeinstalujesz system albo sformatujesz partycję C:. Spróbuj zalogować się przez tryb awaryjny. 3. Unikaj infekowania komputera 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArekAVGpl Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Skan bootowalnym Dr.Web Cureit. Jeśli to Win32 i atakował pliki exe to wróżę z fusów póki co, że możesz mieć Sality lub Viruta. Zobacz co powie Ci skan Dr.Web. Uruchom system z płytki Windows i w konsoli odzyskiwania expand userinit.exe i winlogon.exe. Jeśli jednak wykryjesz, że to Sality lub Virut to oszczędź sobie zachodu i po prostu przeinstaluj system zwalczyć te dwa szkodniki jest niebywale trudno. Albo kasujesz wszystkie dokumentnie wszystkie exe z dysku albo format wszystkich partycji po uprzednim backupie wszystkiego co nie jest exe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 1. Unikać infekowania komputera - mnie się jakoś udaje; też mam Avasta, więc nie jest to niemożliwe 2. Prawdopodobnie do kwarantanny został oddany plik winlogon.exe, więc albo weźmiesz od kogoś ten pliczek, przeinstalujesz system albo sformatujesz partycję C:. Spróbuj zalogować się przez tryb awaryjny. 3. Unikaj infekowania komputera 8O Podzielam wypowiedź ... nie ma lepszego antywirusa niż uwaga uzytkownika 8O sam też używam avasta i od paru latek jestem czyścioch :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Z Virutem lub Sality nie ma co walczyc, zrob format wszystkich partycji i przeinstaluj system. Wczesniej mozesz zgrac wazne dane byle nie pliki exe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Zdecydowanie prościej wykasować wszystkie pliki exe lub podłączyć dysk pod innego kompa (z zainstalowanym antywirusem - polecam Avirę) i włączyć skanowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brokk Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 ja proponuję po wszystkim zainstalowac sobie Pandę cloud i firewalla comodo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...