Gość xcode Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 (edytowane) Otóż mam pewien problem. Ostatnio mój dysk zrobił się strasznie glosny - każde stukniecie jest bardzo głośne i wyraziste - bardziej niż w moim WD z kompa z Pentium II. To mnie jeszcze nie martwilo dopóki z wydajności nie było problemów. Lecz gdy odpalilem kompa wczoraj rano zaczął naprawdę mocno "stukac". Odpalilem HDTune i zrobiłem mu test - o ile wcześniej wykres był normalny, to teraz wyglada jakbym normalnie kosmitow namierzyl - pełna rozpiętość transferu od 110 MB/s do 3.3MB/s i tak przez cały wykres (te spadki czyli realokowane sektory zajmują jakieś 5-10% wykresu).... I chciałem już dysk odesłać do Seagate'a (sklep gdzie go kupiłem już nie istnieje, a poza tym oni tez by go odeslali i tylko by to wydluzylo czas oczekiwania) - przeczytałem wszystko na ten temat na ich stronie, ale nie znalazłem gdzie mam go wysłać. Znalazłem tylko żeby nie wysyłać go do siedziby głównej bo to znacząco wydłużyć czas oczekiwania... Edytowane 28 Lipca 2009 przez xcode Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 Najpierw wrzuć wykres S.M.A.R.T.a, potem przeskanuj dysk w poszukiwaniu błędów (zakładka Error scan). To, że wykres jest poszarpany jeszcze o niczym ni świadczy, zwłaszcza jak taki dysk jest dyskiem systemowym. Włącz Windows'a, odczekaj z 10 minut, powyłączaj wszystkie programy w tle (zwłaszcza antywirusy) i wtedy zrób skan. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 Czyżbyś przegapił ten temat: http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy...in-t297420.html ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...