Gość chronicsmoke Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2009 (edytowane) Sytuacja u intela dość skomplikowana. Myślałem w końcu nad jakąś przesiadką na Quada ale ich ceny na LGA775 nie są zbyt ciekawe, na wiosnę Q6600 kosztował jakoś 500zł a teraz... 800 zł, po prostu chore. Q9400 i Q9550 to wydatek zbliżony do Core i5. Ceny DDR3 są już nie wiele wyższe od DD2. Płyta główna na P55 kosztuje 425zł (http://www.proline.pl/sklep.php?p=GIGABYTE+P55-UD3), na LGA775 taki Msi Neo2-fr kosztuje 340zł ( a jeszcze 3 dni temu było 280zł). Ceny Phenomów II X4 nawet interesujące, taki X4 810 kosztuje 500zł przy czym jego wydajność w grach jest podobna do core 2 Quada Q9300 czy Q6600. No ale wyższe modele Phenomów też nie mają super atrakcyjnych cen. Krótko mówiąc sytuacja nie ciekawa, pozostaje chyba czekać na obniżki cen od intela oraz na to aż rynek zostanie zalany i5 oraz płytami pod 1156. Edytowane 28 Sierpnia 2009 przez chronicsmoke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCGustaw Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Zobaczcie test Core i5 750 vs Core i7-920 http://namegt.tistory.com/224 wyniki właściwie prawie identyczne. I tutaj duże porównanie corów miedzy sobą: http://www.pcgameshardware.com/aid,691811/...covery/Reviews/ Intel Core i7-860 wchodzi na LGA 1156 i to jest własciwie to samo co Intel Core i7-920 na LGA 1366. różnica to dwukanałowa w porównaniu do trzy kanałowej obsługi DDR3. A teraz pytanie, co kupić i co jest bardziej przyszłosciowe? :P Intel Core i7-860 ma TDP 95 W... roznica spora :lol2: Wyniki w wPrime (32M) i5 750 - 12s Moje p4 - 161 s :blink: :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARK666 Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 osobiscie uwazam ze jak brac LGA 1156 to z i5 750 gdyz i7 860 kosztuje tyle co i7 920 czyli tu juz mozna polemizowac czy lapac sie na high end jakim jest x58 czy nizej na p55 z procem o wydajnosci nieco nizszej od 920 a kosztujacym tyle samo... intel troche przekombinowal;/ powinno byc i5 750 na lga 1156 , i7 920/975 XE i i9 Gulftown XE na lga 1366 i bez zadnych procow typu wlasnie i7 860/870 po srodku na lga 1156 i wtedy nikt kto mialby w zamiarach kupno nowej platformy nie mialby problemu, czy brac High end [x58] czy bardziej pod "mainstream" p55. Poza tym posiadacze lga i plyt x48/i780/i790 maja bardzo wydajne konstrukcje co wiecej mozna wychaczyc bardzo dobre procki q9550/q9650 co robia 4-4.3 ghz takze tu wydajnosc bedzie bardzo duza zatem zmiana plaformy dla nich bedzie nie wielkim skokiem wydajnosci... Ilu ludzi tyle opinii... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyclooxy Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 Witam Sam mam jakieś plany i myślę o nowej płycie głównej z procesorem, oraz pamięciami ram. Nie wiem co kupić, tyle tego teraz jest, procesor niech ma minimum 2.8 GHz 4 rdzenie i nie wiem teraz czy Socket 1366 czy Socket 1156. Ram już DDR3 w końcu. Co do mobo to DFI/ASUS ewnetualnie inne pomysły ale na chipsecie intela, nie mniej jeszcze na ich temat nie doczytałem, choć opinie są różne. Chyba, że po prostu zostanę przy swoim i zmienię samą płytę główną co by miała chociaż PCI-e 2.0 i troszkę chipset odświeżony (mowa tu o s775). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 Chyba ci sie nudzi bardzo, masz full wypas kompa i jeszcze ci mało? 4 GHz na 1156 to nie zawsze jest taki pikuś, do tego wcale nie musiałbyś mieć szybciej niż na tym co teraz. PCI-E 2.0? No może do "kanapki" by to coś dało, bo na dobrą sprawę masz obecnie tak jakby SLI na 2.0 x4+x4, a to już może robić jakąś różnicę (tylko jaką?). Tylko czy brakuje ci gdziekolwiek wydajności? Raczej bym zostawił to co masz i zmienił grafe jak wyjdzie GT300, a ze zmianą platformy bym poczekał na i6 w 32 nm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyclooxy Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 No więc chyba zmienię tylko samą płytę główną bo muszę sobie pogrzebać w kaście, mi się zawsze nudzi, ponadto mam leżeć 2 kości OCZa 2GB DDR3 1333MHz CL6 Reaper. Teraz wybór płyty ale to nie w tym temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BorysVasiliev Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Miałem już brać i zmieniać platforme na i5, ale po tym temacie zacząłem się zastanawiać.Po waszych wypowiedziach zaczynam myśleć podobnie. Może wystarczy zmienić procka i grafe i pocieszyć się jeszcze tym lekko przeszło rok? Na jakiego procka najlepiej polować? Grafe upatrzyłem sobie już Szafirka 4890 1GB OC 990/4400 za 739 zł i teraz tylko procka do tego musiałbym wybrać. Na jakiego polować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Jak jakiegoś Q6600 wyrwiesz w dobrej cenie (~400 zł) to zarówno będziesz miał wydajniej jak i niezbyt drogo. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Core i3 to będzie hit na miarę E8400. Premiera juz w styczniu. Także imho jak ktoś coś teraz planuje kupować to płytka na P55 - nawet za 250zł da się kupić i do tego i3 i z głowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 i3 2 rdzenie z HT bedzie idealem dla wiekszosci .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BorysVasiliev Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2009 czyli jak dobrze rozumiem wziąć jakiegoś Q6600 i jeszcze przeczekać? Nie będzie hamował grafy 4890 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liban Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Też się zastanawiam w co wejść. Muszę do małego biura - zaproponować 5 komputerów. Wiadomo bez potrzeby grania. Mocne zestawy - bo na parę ładnych lat. Głownie MS Office ale na niektórych programy graficzne i DTP. Myślę nad zaproponowaniem platformy i3, choć pierwotnie miał być AMD. Ciekawe czy ceny mogą jeszcze spaść w stosunku do tych co w sklepie proline: http://www.proline.pl/?prodq=intel+core+i3 Po po 7 stycznia, po dniu oficjalnej premiery, pewnie będą procki w innych sklepach, choć chyba nie będą wiele tańsze bo PL ma raczej jedne z najniższych cen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Krupier Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 Chyba powinny spaść? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Panowie, krótkie pytanie czy i5 jest mi w stanie zapewnić PCIex x16 + x8 jednocześnie przy obecnych procach? Jeśli tak, to jaką płyta umożliwia taką konfigurację? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 (edytowane) Na 1156 tylko x8+x8, i tak będzie przez (bardzo) długi czas. x16+x16 tylko na 1366, to ma być jedna z przewag tej platformy. Kontroler jest w procu, więc od płyty to nie zależy. Są wynalazki z NF200, ale jest to i tak podłączone pod 16 linii, czyli nie daje absolutnie nic. Edytowane 3 Stycznia 2010 przez Harry Lloyd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Tak też właśnie myślałem tylko liczyłem że coś przegapiłem. Czyli zostaje 1366 albo AM3. Wielkie dzięki za szybka odpowiedź. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...