Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

a spróbuj włąśnie powłączać spready ( zaraz mnie zlinczują )bo u bracika w kompie włąśnie po wyłączeniu spreadó zaczęło się mulić =)

Ecuadoo> a inne urządzenia usb Ci działają? service packi jakieś poinstalowane czy goły system?

a co do bootowania to nie chce mi sie za cholere ani w jednym ani drugim kompie zbootowac dvd z fedora core 2... no po porstu ni choinke nei rusza.. bez wzgledu na ustawienia i konfiguracje.. ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze to ?http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/przeglad_plyt_nForce2/strona-5.html

Oświeć mnie co ja mam tam znaleźć - no chyba ze masz na mysli nowy sytem + service pack i "odkrycie" większej wydajności synchronicznego taktowania pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i Panie. Płyta NF7-S(2) to oaza spokoju.

Właśnie przesiadłem sie z DFI NFII UB. Walczyłem z tym sprzętem przez 2 miesiace. Przy każdym ponownym uruchomieniu kompa zaskakiwała mnie swoim zachowaniem. Nigdy nie było tak samo.

Kręciła nieżle. Ale napisanie tekstu przy włączonej muzyce kończyło sie zwykle zwiechem. Prime 95 -12h (dłużej mi się nie chciało) pass.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale numer :D heh prawde mówiac to jak wysylalem tego posta to sie jakoś strona zmuliła kliknalem pare razy niuc sie nie stalo i zamknalem explorera coby dwóch postów nie walnąć a tu prosze - trzy wyskoczyły he he. Ale tak jak rzekleś ilość postów dość dokladnie oddaje zmulenie mojego procka :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że nie moge podkrecic procka na 3200+ to na pewno nie jest wina zasilacza, gdyż: wyjąłem Radeona i wstawiłem karte graf PCi 1MB, dodatkowo wymontowałem 3 dod wentylatory z obudowy i nadal procek sie nie kreci. Czy jest możliwe ze po prostu mam niepodkrecalny egzemplarz?? Tak jak pisałem wcześniej ma zablokowany mnożnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zminilem plyte na NF7 i wszystko ok, tylko nieweim jak wejsc w ustawienia dzwieku (plyta nie ma ss tylko chyba zwyklego realteca) w poprzedniej plycie mialem tez jakas zintegrowany dzwiek ale tam byl ladny panel sterowania. jest cos takiego do NF7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zminilem plyte na NF7 i wszystko ok, tylko nieweim jak wejsc w ustawienia dzwieku (plyta nie ma ss tylko chyba zwyklego realteca) w poprzedniej plycie mialem tez jakas zintegrowany dzwiek ale tam byl ladny panel sterowania. jest cos takiego do NF7

W podpisie nasz: "ABIT NF7 S v2.0"

Wiec masz wersje "S" czy nie? Bo jesli masz wersje "S" to masz SS i podczas instalacji sterow plyty zainstaluje ci sie odrazu "nVMixer", gdzie mozna prawie wszstko ustawic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W podpisie nasz: "ABIT NF7 S v2.0"

Wiec masz wersje "S" czy nie? Bo jesli masz wersje "S" to masz SS i podczas instalacji sterow plyty zainstaluje ci sie odrazu "nVMixer", gdzie mozna prawie wszstko ustawic.

nie s juz znika z podpisu, mialo byc "s" ale jednak kupilem bez, a zapomnialem wymazac z podpisa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz spox :)

To instaluj ze strony Realteca. Ponoc ma ladny panel sterowania :).

Ja naszczescie kupilem NF7-S v2.0 i jestem zadowolony.

SS naprawde duzo daje :).

Wkoncu dzwiek brzmi jak ma brzmiec. W porownaniu z kodekiem CMI roznice widac odrazu. Najlatwiej zauwazyc roznice w grach. Nie dosc ze dzwiek jest bardziej zywy to jeszcze nie brakuje dzwiekow. Wszystko jest odtwarzane. Najlepsze ze nie zmniejsza to stanowczo wydajnosci systemu co mnie cieszy :).

Nawet w samym Winampie slychac roznice :). Dzwiek nie jest taki plaaski oraz ustawianie srodowiska/equalizera daje roznice w dzwieku. Na kodeku CMI niby tez to dzialalo ale nie calkiem tak jak powinno. Do tego jesli w grze wlaczylo sie EAX to dzwiek przerwal, byly szumy a przeciez ten kodek teoretycznie jest zgodny z EAX 1.0/2.0 oraz A3D. Szkoda ze tyko na papierze.

Kodek Realteca napewno jest lepszy od CMI ale jednak nie zamienilbym juz mojej plyty :). Dopacilem do niej tyle ile kosztuje Live5.1 OEM :).

Czyli mysle ze dobrze zrobilem :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no zainstalowalem te glupoty realteka i mam tylko jakis bzdetny player, a zadnego panelu sterujacego nimam, jak ktos ma nf7 to niech cos sie wypowie na ten temacik, i jeszcze jedno po zainstalowaniu nvsystemutility moge zmieniac fsb, timingi a napiec nie nawet nima takiej opcji czy to normalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam pytanie, ktore na forum byc moze gdzies juz padlo ale w tym temacie na pewno nie. Czy korzysal ktos z raid 0 (stripped) sata na tym mobo?? Jak to sie sprawdza? Wydajnosc wyraznie wyzsza? No i najwazniejsze czy nie ma problemow z nim. Bo wiem ze czasem moga sie zdazy klopoty np. z duzymi plikami. Sam mam maxtora 80 sata i chce dolozyc 2-go i uruchomic raida i nie wiem czy warto. Prosze o kontruktywne odpowiedzi ludzi, ktorzy korzystali z tego. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no zainstalowalem te glupoty realteka i mam tylko jakis bzdetny player, a zadnego panelu sterujacego nimam, jak ktos ma nf7 to niech cos sie wypowie na ten temacik, i jeszcze jedno po zainstalowaniu nvsystemutility moge zmieniac  fsb, timingi a napiec nie nawet nima takiej opcji czy to normalne

ja mam NF7 bez S ... mozesz uzyc normalnie sterów nvidii 4.27 ..

uprzednio zainstaluj sobie tylko dx9.0 i masz panel ala ten z SS .. nVmixer ..

ino nie masz opcji z EAXa itp ..

sterów z realteka tez uzywalem .. ale mimo ze cenie prostote to ten ich panel do mnie nie trafiał :]

Dołączona grafika

edit: lol .. ale cudo ... mam DX 9.0D .. ehehehee :D

ale bug

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chcialem sie dowiedziec cz moge do plytki nf7-s rev 2, wlozyc karte grafiki Geforce 2 mx 200

Nie moge znalezc czy ta karta nie jest czasem na 3,3v

GF2MX ma AGPx4 wiec nie musisz sie martwic ze nie bedzie dzialac. Ja mam radka na AGPx4 i chodzi pieknie.

Chaos a tak wyglada nvmixer z SounStormem :)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam nie wierze w te wynalazki wbudowane w mobo. Wolalem kupic sobie livea i jechac na sterach od Audigy 2.

SS to nie jakis wynalazek wbudowany w mobo ale pelnowartosciowa karta muzyczna nie rozniaca sie prawie niczym od kart zewnetrznych. Nazywanie SS wynalazkiem wbudowanym w mobo jest smieszne. Jest to moze i wynalazek ale bardzo dobry.

A z SBLive nie zrobisz Audigy2. Moding daje poprawe dzwieku ale nie zmienia on Live! w Audigy2. Roznice sa w sprzecie a nie tylko w oprogramowaniu. Osobiscie wybralem SS a nie Live!, wlasnie dlatego ze SS jest bardziej zaawansowany technicznie od Live! oraz nie ma roznicy w wydajnosci miedzy wlaczonym a wylaczonym dzwiekiem(bardzo maly spadek wydanosci).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Niedawno kupilem sobie kompa z Abitem NF7-SL. Gosc w sklepie zainstalowal mi system tymczasowy i mialem nvmixera. Teraz sam zainstalowalem sobie system a potem plytke od abita nf7-sl i nie mam nvmixera tylko panel sterowania nforce. Taki jak na dole.

Dołączona grafika

A pasek wygląda tak: Dołączona grafika

Prosze o porady co doinstalować?

Aha mam pytanie. Czy warto jakieś nowe wersje z nvidia.com ściągać do nforce i do dzwieku? W poniedzialek bede mial glosniki 5.1 i chcialbym wykorzystac w 100 % SoundStorma i miec fajny dzwiek.

Pozdrawiam i prosze o odpowiedzi

KAMIL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brunek zainstaluj najnowsze stery pod nForce2 ze stronu nVidii. Ten "panel staerowania" byl w starszych sterach, widocznie gostek zainstalowal stery z plyty dodawanej do MOBO a tam czesto sa starsze wersje.

Tutaj masz bezposcredni link do najnowszych sterow na stronie nVidii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nastepujacy problem: wczoraj wylaczylem normalnie kompa, dzis rano go włączam i nawet monitor ze stanu czuwania nie wychodzi, cisza, zadnych sygnałów. Zresetowalem bios zworka, komp wstaje, wchodze do biosu, tradycyjnie za pierwszym razem zamiast 2100mhz bios wykrywa mi 1200 (mam ahlona 2600+). Zapisuje, restart, bios sie zapisuje, restart i znowu nic, tym razem sygnal dzwiekowy (wysoki i niski ton po kolei, trwa 1 sekunde). Znowu resetuje bios, uruchamiam kompa i wyrzuca mi "BIOS checksum error" ale naciskam F1 i normalnie sie uruchamia... Z tym ze mam ustawione 99x12,5 co mnie ze tak powiem nie zadawala... Co moze byc nie tak??

mam athlona 2600+

ABIT nf7-sl

512 400mhz kingston

Wczoraj komp normalnie sie wylaczyl, wczesniej tez chodzil bez zarzutu. Prosze o pomoc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SS to nie jakis wynalazek wbudowany w mobo ale pelnowartosciowa karta muzyczna nie rozniaca sie prawie niczym od kart zewnetrznych. Nazywanie SS wynalazkiem wbudowanym w mobo jest smieszne. Jest to moze i wynalazek ale bardzo dobry.

A z SBLive nie zrobisz Audigy2. Moding daje poprawe dzwieku ale nie zmienia on Live! w Audigy2. Roznice sa w sprzecie a nie tylko w oprogramowaniu. Osobiscie wybralem SS a nie Live!, wlasnie dlatego ze SS jest bardziej zaawansowany technicznie od Live! oraz nie ma roznicy w wydajnosci miedzy wlaczonym a wylaczonym dzwiekiem(bardzo maly spadek wydanosci).

Wiem, że SS jest jednym z najlepszych ukladow dzwiekowych, ale jak piszesz sam strata wydajnosci chociaz nie duza to jest. Pozostaje kwestia kompatybilności z grami (z SS nie jest juz tak najgorzej, ale z Livem kompatybilne jest wszystko). Poza tym Livea mialem juz przed Abitem wiec wybor byl prosty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problem z wbudowana seiciowka na NF7-S rev 2

Na kablu podlaczonym do huba, dioda miga z czestotliwoscia okolo 1s i w winxp pisze ze kabel sieciowy odlaczony

Na kablu polaczonym bezposrednio z innym kompem dioda swieci ale ping z drugiego kompa nie wraca a co dziwne z drugiego kompa widac moj komputer i ping wraca(odwrocenie kabla daje taki sam efekt)

Na tych samych kablach i sieciowce na PCI wszytko jest ok

Nie wiem czy w topicu byl ten temat poruszany anrazie przebrnalem 80 stron i nie znalazlem

Czy ktos wie o co chodzi(mam nadzieje ze to nie wada plyty) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...