Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

No to nie mam pojęcia co. W poniedziałek niose karte do sklepu i jade z gościami, że aż miło. Nauczą sie nie sprzedawać trafionego sprzętu. A jutro może sprawdzę jeszcze jednego radka, tylko 8500 od Hisa. Jak wszystko będzie git to robię w poniedziałek wojnę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nie mam pojęcia co. W poniedziałek niose karte do sklepu i jade z gościami, że aż miło. Nauczą sie nie sprzedawać trafionego sprzętu. A jutro może sprawdzę jeszcze jednego radka, tylko 8500 od Hisa. Jak  wszystko będzie git to robię w poniedziałek wojnę.

Raczej watpie ze to wina trefnej karty - ja nie moglem tego ustrojstwa odpalic ani na Gf2mx 400 ani na swoim R8500 od Gigabyte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne że w biosie mam włączony. A poza tym jednak daje skoro na poprzedniej konfiguracji w tych samych miejscach w 3dmarku było po 50 klatek więcej a tam fw był włączony. Nie po to zmieniałem z kt400 na nforce, żeby było słabiej. Bo chyba nikt mi nie chce powiedzieć że kt400 jest leprzą platformą? Jutro eszcze zrobię jeden test i albo grafika albo płyta do wymiany. Na panikę to już za stary jestem, ale nie po to płacę, żeby potem takie akcje u mnie na kompie oglądać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem nie lezy w abicie, mialem asusa a7v333 i w biosie fw bylo wlaczone a w sterach nie, dopiero chyba programem riva tuner wlaczylem to na stale, ale ilosc artefaktow jakie sie pojawily przerosla najgorsze koszmary

ps moze ktos odpowie na moje wczesniejsze pytanie odnosnie padnietego biosu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem nie lezy w abicie, mialem asusa a7v333 i w biosie fw bylo wlaczone a w sterach nie, dopiero chyba programem riva tuner wlaczylem to na stale, ale ilosc artefaktow jakie sie pojawily przerosla najgorsze koszmary

ps moze ktos odpowie na moje wczesniejsze pytanie odnosnie padnietego biosu?

Wlasnie dlatego mi sie tak nie pali do tego FW. Jak ktos to wlaczy to niech da znac czy daje to jakis przyrost wydajnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

boze!!!!!!!!!!!!! 42 strony przeczytalem!!!!!!!!!!!!

a teraz pytanka:

1. Musze zrobic reinstal Windowsa po zmiania plyty?

2. Moge zrobic flash biosu programikiem(pod windowsem) od abit'a? Program jest od producenta wiec chyba ok

1. Dobrze by bylo.

2. Mozesz probowac, ale pewniejsze jest alt+f2 przy poscie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włączyłem tego fast writha ale rzeczywiście zaczeła sie ostra jazda z artefaktami. Włączyłem przy pomocy powerstripa. Mam tylko jeszcze jedno pytanie: czym najlepiej sprawdzić jaką szyne danych ma karta? Tzn ilu bitowa jest, 64, 128? Senksik za podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Młączyłem tego fast writha ale rzeczywiście zaczeła sie ostra jazda z artefaktami. Włączyłem przy pomocy powerstripa. Mam tylko jeszcze jedno pytanie: czym najlepiej sprawdzić jaką szyne danych ma karta? Tzn ilu bitowa jest, 64, 128? Senksik za podpowiedzi.

RivaTuner ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Mam tylko jeszcze jedno pytanie: czym najlepiej sprawdzić jaką szyne danych ma karta? Tzn ilu bitowa jest, 64, 128? Senksik za podpowiedzi.

Proponuję program Aida32 http://www.aida32.hu/download/aida32ee_375.zip

Świetny program w dodatku po polsku :) A konkretnie opcja sprawdzenia szyny: Ekran--->Procesor graficzny> Właściwości magistrali pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nie mam pojęcia co. W poniedziałek niose karte do sklepu i jade z gościami, że aż miło. Nauczą sie nie sprzedawać trafionego sprzętu. A jutro może sprawdzę jeszcze jednego radka, tylko 8500 od Hisa. Jak wszystko będzie git to robię w poniedziałek wojnę.

..a ja mysle ze to czyste pajacowanie i najprzyjemniej sie patrzy jak gasza takiego kozaka w kolejce przed toba :wink: ..a co do RT to wystarczy odpalic i masz to jak byk w szarym pasku zakladki main (tym pod lista rozwijana) a jesli ci malo to kliknij na trojkacik w jego prawym dolnym rogu i wybierz czwarta ikone od lewej (z komputerkiem i literka i) a pozniej przewin do samego dolu i szukaj Memory Bus..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki niałem starą rivetunera i teraz juz wiem wszystko. A dym w sklepie będzie już jutro bo sprzedali mi wersje 64bit a ja z 10 razy powtarzałem że ma być 128. A w sklepie mnie nie zgaszą, Trzeba było widzieć ich miny jak pytałem o mobo Fic AU13. Ale dzięki za kubeł zimnej wody. Pozdro znad morza dla wszystkich co spać nie mogą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki niałem starą rivetunera i teraz juz wiem wszystko. A dym w sklepie będzie już jutro bo sprzedali mi wersje 64bit a ja z 10 razy powtarzałem że ma być 128. A w sklepie mnie nie zgaszą, Trzeba było widzieć ich miny jak pytałem o mobo Fic AU13. Ale dzięki za kubeł zimnej wody. Pozdro znad morza dla wszystkich co spać nie mogą.

No jak 64 zamiast 128 to juz przegieli, wlasnie dlatego nie lubie qpowac w takich lokalnych sklepach. Jutro - masz na mysli poniedzialek rozumiem :wink:.

Takze pozdrawiam :D.

BTW: Ide spac wlasnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego abita kupilem w necie za 370 :). Ale mam pytanie co do biosu. Na plycie mam 1.4 a na stronie producenta (pl) jest bios 1.9 do NF7 i NF7S. Nie ma ryznych wersji biosu dla rev1.2 i rev2. Na stronie www.abit.com.tw najnowsza wersjia dla rev2 ma nr 1.8. Czyzby jakas beta na stronie pl czy moze pomylka i bios do rev1.2 ale bez ostrzezenia co do wersji plyty. I propo flashowania. Czy jak flasciach!e przez alt+f2 to nie pozwoli mi wgrac zlego biosu czy zakoduje wszystko co mu dam i czy plik musi sie jakos specjalnie nazywac oraz czy na dyskietce musi byc awdflash?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego abita kupilem w necie za 370 :). Ale mam pytanie co do biosu. Na plycie mam 1.4 a na stronie producenta (pl) jest bios 1.9 do NF7 i NF7S. Nie ma ryznych wersji biosu dla rev1.2 i rev2. Na stronie www.abit.com.tw najnowsza wersjia dla rev2 ma nr 1.8. Czyzby jakas beta na stronie pl czy moze pomylka i bios do rev1.2 ale bez ostrzezenia co do wersji plyty. I propo flashowania. Czy jak flasciach!e przez alt+f2 to nie pozwoli mi wgrac zlego biosu czy zakoduje wszystko co mu dam i czy plik musi sie jakos specjalnie nazywac oraz czy na dyskietce musi byc awdflash?

SZUKAJ :!: :!: :!: :!: :!: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj masz najnowszy bios do rev 2.0 - wersja 18 - http://fae.abit.com.tw/eng/download/bios/nf7-s2.htm

Te 19 to dla reva 1.0/1.2

Nastepnym razem SZUKAJ bo jest kilka stron wczesniej - sam zadalem takie samo pytanie - masz to TU - odpowiedz Jaryxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie mam max 44 w stresie. Od ilu mam się zacząć obawiać o żywotność Antka??

Podobno od 50 stopni jest juz niewesoło. Zależy oczywiście jakiego biosu używasz. Ja mam 18. Mój Athlon przy 59 działał "dziwnie" :twisted:

Włączyłem sobie Fast Write w Power Stripie. W 3dmarku niewiele się zmieniło, ale artefakt w ostatnim teście bardzo efektowny. (poza nim wszystko ok)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki ale dolacze sie do tematu

kupilem NF7+zainstalowany winxp pro+sp1+all poprawki+sdi

Problem jest taki ze po nie okreslonym czasie(czasami 1 minuta; czasami 2 godziny) i nie mam sygnalu neta(brak internetu). Nie wiem co sie dzieje. Nie jest to msblast!!!!!!. wylaczylem karte sieciowa z pokladu+muze. i dalej to samo.

Co sie dzieje???????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no więc tak. osiągnąłem stabilne FSB 240 MHz na Abicie NF7-s 2.0. Niestety mocno ogranicza mnie pamięć (podpis)... maksymalnie startuje na 233 MHz. Niestety przy wyluzowanych timingach (8-4-4-2.5). Jak dopadne jakąś lepszą to dam znać. Dodam tylko, że 250 MHz startuje ale Windows się nie ładuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...