Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam pytanie z innej beczki: Czym zmyć stara paste z procesora, nb? Chusteczkami?

jesli to zwykla biala silikonowka to polecam combo - najpierw scieramy chusteczka lub szmatka delikatna, potem benzynka ekstrakcyjna :twisted: (ta co sie ja wlewa do zapalniczek - koszt ok 8 zl) i potem jeszcze scieramy chusteczka lub szmatka. :D

srebrna paste tesh mozna fajnie benzyna ekstrakcyjna potraktowac 8)

Yep, ale wtedy to sugeruje tylko benzynke bez chusteczek (przynajmniej tak tytana zmywam :wink:). Benzynka jest w deche, bo nie trzeba jej niczym potem sciagac - paruje nad podziw szybko :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja procesor potraktowałem sprayem do czyszczenia głowic audio/video.... zarąbista sprawa... proc wyczyszczony na "lustro"...

potem wytarlem tylko wacikami do uszu... rzeczywiscie sa zajebiste do takich spraw... nie ma to jak precyzja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie sprawdzałem po jednej kości i na każdej lipa, instalacje w domu mam raczej dobrą bo po remoncie jestem całej instalacj(położona na nowo) w sadze jeszcze do niego stare chińczyki i zobaczymy co będzie. Grafice daje 99% że jest dobra, najfajniejsze jest to że jak złożyłem kompa to było wszytko spoko przez jakiś tydzień a potem zaczeły dziać się cyrki. Może bios zmienić albo go z fleszować może to pomoże??? :?

Jak rozumiem masz podkręconego Radka 9800. Spróbuj zrobić test na innej grafice (gf3, 4, r200).

Mam podobną sytuację tzn R3xx, NF7-S i magistrala ok 200MHz. Efekt podobny, wyskakuje do windy, restart itp. Na GF4 pamiętam że udawało mi się uzyskać parę MHz więcej na magistrali.

Także najbardziej wygląda to zasilanie przez płytę procka i karty w momencie przełączeń trybów pracy tych elementów (za tym wskazuje np to że włączenie oszczędzania energii przez procka daje niższe magistrale przy podkręcaniu).

Nie wygląda to na zasilacz (aktualnie mam HuntKeya 400W).

Ewentualnie możesz spróbować przeczyścić styki wtyczek i gniazdek zasilania do płyty i grafiki. Wydaje mi się że miałem raz taki objaw że po przeczyszczeniu styków przez jakiś czas było 1-2 MHz na magistrali więcej.

Także na dzień dzisiejszy musiałem zjechać z magistralą do 196.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam takie pytanko:

mam plyte nf7 i Athlon xp 1700 @2200 (166x11) DDR333

jak podkrece na 200x10 to komp startuje ale win xp nie moze wystartowac, tzn resetuje sie przy samym koncu ladowania systemu.

Co radzicie?

Pozdrawiam

Marcin

Ja tak przed chwilą miałem na 200x12 1,8V. Moim zdaniem proc mi niewyrabiał :twisted: albo jeszcze za małe napięcie. Moze jak się jeszcze ochłodzi w pokoju (okno + zakręcony kaloryfer ) to spróbuje napięcie podciągnąć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam zmieniłe obudowe zasilacz na chifteca 360w wiatrak na zalmana 7000cu i wszysto cacy chodzi bez niczego,ale wyniki 3dmarka sadły z 16000 do jakis 13800 a zminiłem tez hdd z ibm 120 na maxtora 80 ale nie powinno byc tak zle a jest???? moze ktos miał cos takiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam właśnie nabyłem abitka nf7-s z bartonem 2500 chłodzony thermaltake silentboost. do tego dwa dyski seagate 120 na SATA i 60 na ATA100 2 kości kingmaxa pc400 do tego radeonik a wszystko to ma zasilać chieftec 420W. Prawdopodobnie będe składał to wszystko w czwartek czy komuś z was nasuwają się jakieś rady widząc to konfigurację. Tzn czy moge napotkać jakieś problemy:). Aha ma ktoś z was jakiś fajny opis (instruktaż) jak założyć bezpiecznie wentyla na tego proca, zakładałem mase razy ale nie na tak coś delikatnego i niechciałbym od razu coś zchrzanić z góry dzięki za sugestie podpowiedzi.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam właśnie nabyłem abitka nf7-s z bartonem 2500 chłodzony thermaltake silentboost. do tego dwa dyski seagate 120 na SATA i 60 na ATA100 2 kości kingmaxa pc400 do tego radeonik a wszystko to ma zasilać chieftec 420W. Prawdopodobnie będe składał to wszystko w czwartek czy komuś z was nasuwają się jakieś rady widząc to konfigurację. Tzn czy moge napotkać jakieś problemy:). Aha ma ktoś z was jakiś fajny opis (instruktaż) jak założyć bezpiecznie wentyla na tego proca, zakładałem mase razy ale nie na tak coś delikatnego i niechciałbym od razu coś zchrzanić z góry dzięki za sugestie podpowiedzi.

pozdrawiam

Witam konfiguracje masz super ale po moich doświadczeniach z kościami kingstona to bym odradzam a z tego co mi wiadomo to kingmax to to samo tylko troche mocniejsze. :?: A u mnie wyniki wruciły do normy po reinstalacji systemu tylko że wszystko zrobiłem w innej kolejności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdrawiam

Witam konfiguracje masz super ale po moich doświadczeniach z kościami kingstona to bym odradzam a z tego co mi wiadomo to kingmax to to samo tylko troche mocniejsze. :?: A u mnie wyniki wruciły do normy po reinstalacji systemu tylko że wszystko zrobiłem w innej kolejności
wiecie... ja mam pamiatki kingmaxa ddr400 i jedyne co moge o nich powiedziec to to ze na napieciu 2,9 V ida max 420 ... no moze 430 pojda... ale 440 z chiny ludowe... Za niedlugo pomysle o wygrzewaniu bo che osiagnac stabilnie te 220fsb... a jakby sie komus na nich udalo wyciagnac 440 stabilnie to bym poprosil o timingi.... bo ja sie nienawidze tym bawic :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos ma IRDe podlaczona do plyty bez S (NF7) sciagnalem pdfa z manualem, ale jakosc zdjec/obrazow jest kiepska i nic nie widac.

Interesuje mnie ulozenie pinow w laczu IRDa na plycie. czy sa w 1 rzedzie czy jak w instrukcji 3 piny w 2 rzedach?

Moja IRDa ma wtyczke 1 rzedowa i zastanawiam sie jak ja podlaczyc do Abita - jesli ma inny uklad pinow?

JerzyR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy ty, ale ja biore sie za wygrzewanie.... podobno to dosyc daje... a jak te pamieci sa tak kijowe to tylko to im zostaje...

narazie nic im nie bede robil :D , ale moze juz niedlugo bo czekam na grudzien i bede mial fundusze na WC, bo narazie to z procem ma lipe :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do posiadaczy plyty ABIT NF7 / NF7-S rev. 2.0 - nowy bios nf7d_19

do zassania. Wedle mozliwosci przeczytajcie topic i do dziela. Nie znane

sa jeszcze update'y, ktore wprowadza owy bios lecz jedno jest pewne

user z ekipy ABIT'a o pseudonimie EQuito z'update'owal bios S-ATA do

(zaimplementowany w ogolnym biosie) najnowszej wersji czyli 4.2.27

rozwiaze to prawdopodobnie problemy niektorych z Was. Nowy bios

jest w 100% OK tak wiec bez obawy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś zna nazwe tego prpgramiku od co pozwalał na update biosu przez winde i prosto z neta bo nie mam sprawnej stacji dyskietek o na dzień dzisieszy nie znam nikogo któ mógłby mi takową pożyczyć

Wiec jak ktoś możę to prosiłby o nawe albo o linka jakiegoś do tego programu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam problem z dzwiekiem :( moze to dlatego ze jestem troche opozniony w nowych technologiach. Konfig jak ponizej i strasznie piszczy w Win jak nic sie nie odgrywa (jak cos gra to nie piszczy :) ).Czego to moze byc przyczyna?

Czy do obslugi tego dzwieku jest jakas kontrolka w stylu AudiohHQ ? Nigdzie sie nie moglem tego doszukac. Manager urzadzen podaje NVIDIA® nForce Audio Codec Interface,sterownik 5.10.2920.0 (2002-12-18) by NVIDIA

Konfig: NF7 :), 1x256ddr 400 kingstone, 2500+barton, gforce 256 ;(, barracuda 80 v7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapuściłem ten nowy biosik fsb teraz idzie mi na 225 8) stabilnie w miare stabilnie na 228 ale nie wiem czy to nie pamieci już zaczynają odmawiać posłuszeństwa :cry:

Na razie zauważeyłem tylko że biosik porawia stabilnośc z wyszymi fsb.

A ja tak bardzo liczyłem na 1.8v na NB :wink:

Czy mozę ktoś wie czy w jakiejś wersji biosu dało sie ustawić 1.8v na NB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam taki maly problemik i niebardzo wiem jak sobie z nim poradzic wiec piesze do Was. Mam abita z S i do niego podpiety dysk maxtora 80 giga SATA. Moj problem to strasznie dluuuugo ladujaca sie Winda XP. Wydaje sie jak by winda sie zastanawiala czy sie odpalic czy nie, w czasie smigania tego smiesznego paska pod logo win XP. Dysk nie wydaje z siebie dzwieku odczytu, a jak juz zacznie czytac to system wstaje juz blyskawicznie.

Ma ktos jakies pomysly co moze byc tego przyczyna??

reszta sprzetu to antek 1,7@2233Mhz 512 ramu elixira, R9100, zasilka Chieftec 2x fan.

Dzieki za wszelkie sugestie

pozdrawiam

Golu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktos jakies pomysly co moze byc tego przyczyna??

Szkoda, ze nie podales jakiego bios'u uzywasz (jaka wersja) a takze czy

Twoja plyta to rev. 2.0. Radze zrobic update do najnowszej wersji bios'u

tzn. do 1.9 (pod warunkiem, ze Twoja mobo to rev. 2.0), link'a do bios'u

podalem wyzej. Jako narzedzia flash'ujacego spod dos'u uzyj awdflash'a

ewentualnie alternatywnego programu ABIT'a FlashMenu spod windows.

no szkoda robić moda na takim sprzęcie.

Mysle, ze nie szkoda w koncu bedzie to jeden lut GND (masa) pojdzie pod

srobke mocujaca plyte do obudowy. Mod'a wykonam tak, ze po cofnieciu

nie bedzie widoczna na plycie moja ingerencja (uznaja gwarancje).

A czy wymagam za dużo teraz każda płytka na nforce2 400ultra ma do ustawienia nawet 2v tylko abit zostaje w tyle

W sumie musze sie z Toba zgodzic :o.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki, ale nie chce mi sie czytać całego topica, bo po przeczytaniu czterech stron sie zmęczyłem. Mam dwa pytanka:

1. W manualu wyczytałem, że można osobno ustawiać szybkość FSB i AGP. Czy to rzeczywiście działa, że np. mam proca FSB 166, ustawie FSB na 180 a AGP na 66, to AGP jest na tych 66??? A jak jest z PCI???

2. Czy sprawnie działają Kingstony HyperX-y 333. Gdzieś czytałem, że nForce ich nie lubi, ale widziałem w podpisach, że ktoś je ma z tą płytą.

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki, ale nie chce mi sie czytać całego topica, bo po przeczytaniu czterech stron sie zmęczyłem. Mam dwa pytanka:

1. W manualu wyczytałem, że można osobno ustawiać szybkość FSB i AGP. Czy to rzeczywiście działa, że np. mam proca FSB 166, ustawie FSB na 180 a AGP na 66, to AGP jest na tych 66??? A jak jest z PCI???

2. Czy sprawnie działają Kingstony HyperX-y 333. Gdzieś czytałem, że nForce ich nie lubi, ale widziałem w podpisach, że ktoś je ma z tą płytą.

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

No widzisz to jest możliwe... Czary nie??? (były posiadacz ECS`a) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra orly powiedzcie mi do czego sluzy zworka kolo lana na PCB mojego drogiego abita???

Czasami wystarczy troche poszukac, np. na oficjalnym forum ABIT'a ...

Zalozony jest tam topic dotyczacy NF7/NF7-S FAQ (Rev 1.0-2.0).

Odpowiedz na Twoje pytanie:

Q: What does the undocumentet jumper do (the one below the atx connector)??

A: The KBPWR1 jumper near the PS/2 keyboard is to switch the PS/2 keyboard/mouse power.

1-2 (default): PS/2 keyboard/mouse uses 5V dual power. When the system is off, optical mouse LED keeps light, and wake-up by keyboard/mouse function enabled.

2-3: PS/2 keyboard/mouse uses VCC power. When the system is off, optical mouse LED goes out, but wake-up by keyboard/mouse function disabled.

As for the unlabeled jumper near the LAN/USB ports, it is to switch the USB power.

1-2 (default): USB device uses 5V dual power. When the system is off, optical mouse LED keeps light, and wake-up by keyboard/mouse function enabled.

2-3: USB device uses VCC power. When the system is off, optical mouse LED goes out, but wake-up by keyboard/mouse function disabled..

Zywcem skopiowane z FAQ ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...