_Vip_ Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 To juz nie jest OC to jest sztuka dla sztuki.Mi i cycowi...eee Lagierowi juz poprostu przeszlo jaranie sie kazdym megahercem :] jesne ze 10x250 jest wydajniejsze niz 12.5x200 ,ale tylko w niektorych zastosowaniach roznica jest widoczna BTW - nie robcie tutaj pyskowki tylko poprostu uszanujcie zdanie innych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 .....Ja takze lecialem powyzej 240 i wcale nie jest tak dramatycznie jak piszesz. Fakt ze wszystko sie grzeje, ale da sie tak ciagnac nawwet 24h na dobe. Co do ryzykownosci to przez zmiane mnoznika na wyzszy niz domyslny tracisz gware, wiec wszystko robisz na swoje ryzyko. Na abicie latam ponad rok i krecac mam swiadomosc ryzyka. Co do mojego AC to mam je wlasnie z tego powodu zeby uniknac twoich problemow (btw Zalman nie jest na takiej zwyklej zapince, ale i tak latwiej niz WC:)). A co do satysfakcje to mi raczej chodzi o OSIAGI a na nie w znacznej mierze wplywa FSB. Nie chce sie tu klucic, ale jakbym chcial bajerowac przed kumplami to bym lecial na 200 z wysokim mnoznikiem i jeszcze najlepiej w biosie zeby bylo napisane Barton 4000+. Wiec osobiscie uwazam ze lepiej zylowac FSB niz proca, ale jak to mowia racja jest jak [gluteus maximus], kazdy ma swoja i swojej broni :) widze ze kompletnie nie zrozumiales o czym mowilem :/ EOT pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Cyce .. nie nerwowac sie .. fafiki nie wiedza o co biega Topic o NF7 umarl teraz jest smietnisko .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Ja tu widzę niezły burdel ... siostry :wink: Ostatnio trochę zaniedbałem pisanie na forum - dziś zaglądam ... przekopałem z 10 stron wstecz a tu takie kwiatki :o Widzę, że 250 FSBsowcy zaczęli cenić sprzęt - myślę, że dobrze. U mnie 223 - może nie padnie :? - po jednym Hot Flashu jak po zawale, trzeba już uważać :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 ja nie powiedzialem ze rezygnuje z wysokeigo FSB :)) jak na razie to samo co VIP 12.5x200 2-2-2-11 testuje bios merlina .. generalnie interesuej mnie bardzije 10.5x240 :) ale zobacze co z tego wyjdzie .. potestowac niezaszkodzi .. pozatmy moja druga kos nie idzie tak dobrze jak ta pierwsza ktora robi na 2.6v 246Mhz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Cyce .. nie nerwowac sie .. fafiki nie wiedza o co biega Topic o NF7 umarl teraz jest smietnisko .. ja jestem spokojny,to tylko cyc sie piekli (jak zwykle zreszta :D ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 witam panowie zakupilem ostanio qc 80 cu i jest zadowolony tylko jedno mnie denerwuje czasami znikaja obroty ~ 2300 ustawione ;) i jeszcze jedno jak w speed fanie zmniejszczyc obroty na tym mobo potrzebne sa jakies sterowniki do niej ... u kumpla dziala a u mnie nie bardzo zmniejszanie procentów nic nie daj :| ponieważ balem sie o procka to zalozylem cs'a ale teraz mi znowu mnoznik 11 nie dziala nie wiem co mu sie znowu stalo ... jakies pomyszly ? pozdro all Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Cyce .. nie nerwowac sie .. fafiki nie wiedza o co biega Topic o NF7 umarl teraz jest smietnisko .. ja jestem spokojny,to tylko cyc sie piekli (jak zwykle zreszta :D ) ta yhy jasne co by nie bylo zlego to cyc od razu... :D :D :D :D no dobra czasem mnie tylko nerwy ponosza. Wracajac do topicu u mnie 2-2-3-11 FSB217mhz rock stable poki co czekam tylko na arctic ceramique na proca bo qfa zwykly titan znika po paru dniach i proc sie wywala na @2,5ghz i 2.0V :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Z Vipa i Lagiera wyparowała żyłka ekstremalnego OC ;) A co do mobo Vipa to przy 12,5x200 na 2V real też nie rokuje długiego życia mosfetom, ten co sie zjarał to nie przez FSB tylko przez napiecie na procu, ja u siebie pociskam na 10x250 real 2V ale oprócz radiatorków dyma mi wiatraczek powietrzem wiec nie ma prawa sie np odlutować od płyty. Kasa to jedna sprawa, a druga to taka i nie ma co się oszukiwać to to ze jak już osiągniesz pewną granice, kres możliwosci sprzetu, wypracujesz sobie jakiś szacunek i ludzie Cię biorą za pewnego rodzaju guru to ginie potrzeba pędzenia do przodu, łamania kolejnych barier. Sam tego doświadczam, patrze na tą paczke i nie mam już co w niej podkręcać to przestaje mnie ona racjować. Inna sprawa ze Vip używa maszyny do zadań poważnych a nie jak większość z nas do zabawy to potrzebuje stabilnej maszyny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Hipcio nie jest dokonca tak jak prawisz...owszem vcore robi swoje,ale to wlasnie FSB powoduje wydzielanie znaczny wzrost wydzielanego ciepla,zarowno na NB jak i wlasnie mosfetow i jeszcze jedno co do tego wypracowanie sobie szacunku blablabla :] ..... masz racje,ale to nie znaczy ze osiada sie na laurach i zbija baki,nie...poprostu zmienia sie dziedzine :] i tak po przez uzeranie sie z fsb od DRV5 ktora pomykala na fsb200,FRN2 i NF7 z fsb250 teraz moje oczka poszly w modding budy i wreszcie authoring dvd i zagadnienia z tym zwiazane konczac na fotografii cyfrowej :] sorki za OT :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 e tam wiecie .. trza se potestowac tez niskie timingi .. tera mam 2-2-2-11 12x209 :) testuej dalej ;] AIDA 3110 / 1260 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Mam pytanie do posiadaczy ThermalRighta SP97. Ile cm. wystaje radiator poza płytę? Bo kurde nie wiem czy mi sie zmiesci. Mam luzu na oko 2cm do zasilacza: http://extremeriders.w.interia.pl/Komp%20-%20srodek Tylko ani mru mru na temat burdelu w budzie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 powinien wejdz .. on nie ma wiekszych "wymagan wymiarowych" niz Zalman7000 a 2cm na zamana stykaja Wymiary części górnej: długość 96 mm, szerokość 59 mm wiec bedzie ci odstawac po 9mm wiecej na kazda strone niz ta 80-tka ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 e tam wiecie .. trza se potestowac tez niskie timingi .. tera mam 2-2-2-11 12x209 :) testuej dalej ;] AIDA 3110 / 1260 hynixy są mniej wiecej klasy CH-5 i z tRCD=3 powinno być lepiej :) z FSB http://mavers.w.interia.pl/DualDDR1024-FSB...-CL2-3-2-12.gif podobny wynik w dualu CL2 3-2-12-1T Z CL2 3-2-11-1T FSB217 bedzie ok. 3366/1270 dual http://mavers.w.interia.pl/DualDDR1024-FSB...-CL2-3-2-11.gif Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AveVanHell Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Problem jest tego typu: Przy ustawieniu 10x200 post w biosie pokazywany jest prawidlowo ale po wejsciu do windy (win2kSP4) odbywa sie cyrk.Cpuz,wcpid,nvidiautility wszystkie te progsy widza ustawienia prawidlowo , natomiast Aida32 wykazuje ,ze fsb samoistnie zmienia sie w roznych zakresach od 170-199. Dopiero po kilku ,czasami jednym ,restarcie fsb jest stabilne i nie zmienia sie.Czy to wina plyty czy innych komponentow ? Dodam ze wskazania aidy sa raczej prawidlowe gdyz podczas gdy pokazuje te skoki fsb to kazda gra tnie a benchmarki pokazuja zanizone taktowanie proca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 @AveVanHell spead spectrumy wszystkie powyłaczaj w biosie i thermal throlling - nie pamietam jak to sie pisze wiec prosze o wyrozumialos ;) ps jakie fsb uważaj za "bezpieczne" wielcy tego forum ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Wg specyfikacji pierwotnej Abita ..płyta dostosowana do FSB237MHz. Wiec ta granica teoretycznie powinna stanowic próg bezpieczeństwa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikan82 Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Nie da sie zrobić tak ( ustawic w biosie) zeby mimo to iż w CD-ROmie jest bootowalne CD to komp odrazu go nie odpalał tylko czekał na przyciśniecie jakiegoś klawisza. Jesli by sie cos przycisneło to bootował by CD Jesli nie to normalnie odpalał by windows. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 @mikan niestety ... :| ja woogole poszukuje jakiegos biosu z boot menu @mavers możesz podac zródlo ?? skad oni to wyczasli przeciez jak sie da fsb 200 to na sb mozna jajka smazyc .. ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikan82 Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 niestety ... :| ja woogole poszukuje jakiegos biosu z boot menuNo boot menu mają głównie biosy AMI . Jeszcze miałem nadzieje ze upgrade biosu cos da ale z tego co słysze to nic nie da :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 przeciez jak sie da fsb 200 to na sb mozna jajka smazyc .. ;)Z tego co wiem to na temperature SB nie ma duzego wplywu FSB ( co innego NB), natomiast mozna odciazyc SB (a tym samym zbic jego temperature) wylaczajac nieuzywane "gadzety" (porty COM, firewire, Sata, etc). Poza tym zawsze mozna nakleic jakis radiator. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 @dem ja uwazam inaczej bo jak wyl wszystko oprócz ss i lana to nawet z radiatorem jest goraco ... a na 133 byl bez niego cieplawy ... ps czy ktos znalz jakis wynalazek na zwiekszanie temp przez nf7 przy pierwszym starcie ?? wiem ze byl taki program ale on chyba na stale to zmienial to znaczy przy uruchamianiu systemu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PACO Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Witam wlasnie zostalem szczesliwym posiadaczem abitka i mam takie pytanko czy wam ta czerwona dioda tez sie swieci po wylaczeniu kompa bo umnie gasnie dopiero jak odlacze zasilanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Tak :D Update ;) Czy ktos moglby mi powiedziec jak powinna byc ustawiona opcja w biosie IDE BUS MASTER i co daje? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Ja mam ja na "enable" a z tego co pamietam dotyczy Norton Ghosta czy jakos tak... ma niby przyspieszac, choc faktycznie roznicy nie zauwazylem a uzywam Norton Ghosta... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 @mikan niestety ... :| ja woogole poszukuje jakiegos biosu z boot menu @mavers możesz podac zródlo ?? skad oni to wyczasli przeciez jak sie da fsb 200 to na sb mozna jajka smazyc .. ;) Źródło to instrukcja obsługi dołączana do płyty. Pierwsze co zrobiłem to przesmarowanie NB i SB Arctic ceramique oraz nałożenie ZM-32J na SB. Po odczekaniu 24h wszystko hulało na oryginalnym biosie max do FSB211MHz CL2 3-2-11 -1T single po jakimś czasie (exeprymentowanie itd.) komponenty sie "dotarły" i na Modowanych biosach szło 217MHz a teraz z Merlinem FSB225. Stabilnie jednak z mniejszym FSB222MHz (CL2 3-2-11 -1T) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 @mavers ja u siebie nie widze problemu z fsb bo procek bez problemu chodzi na >210 tylko jak przekrocze granice 2,2ghz to sie zaczynaja schody kiedys pamietam poszedl chyba 9x220@1.65 jakos tak :D nie wiem jak przekroczyc te magiczne 2,2 a nie chce dawac >1.75 ... :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 @ Lionge -> A APIC wyłączyłeś ? Jeśli nie to do kompetendium by Chaos, i spodziewaj się 2.3GHz :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_HuBi_ Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Czy to prawda że ta plyta glowna ma blokade PCI/AGP i FSB nie ma wplywu na ich taktowanie??? Z gory dzieki za pomoc! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 łoł .. nie łyta a chiposet nforce2 .. kazda plyta na tym chipsecie ma zablokowane AGP/PCI na 66/33 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...