whitegrom Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Witam! Mam kompa: Celeron 3,2 GHz, GeForce 6200 256 Mb, 512 Mb RAM. Gdy go kupywałem, był już zainstalowany Linux. Obecnie jest XP i mam pewien problem. Gdy włączam jakąś gre, która powinna mi normalnie działać to po jakimś czasie zacina mi się komp. Sytuacja nie występuje, gdy gram np. w Diablo II lub Heroes III. Macie może jakieś pomysły czym może być spowodowane zacinanie się "lepszych gier"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 (edytowane) Celeron 3,2 Ghz + GF 6200 . Karta pewno jeszcze na szynie 64-bit . Nie ma co , ładne połączenie , do tego tylko 512 MB ramu . Na początek podaj pełny konfig twojego kompa - HDD , ram , zasilacz i płyta główna Jak długo system działa , może czas na konserwację lub ostatecznie format+reinstalacja . Zrób skanowanie checkdiskiem wszystkich partycji , do tego ich defragmentacja ( z naciskiem na systemową ) . Dalej skanowanie dobrym AV i programami antyspaware ( SpyBot S&D , Ad-Aware ) . Oczyść też katalogi temp systemu . Tyle z działań czysto konserwacyjnych , pozostaje tylko reinstalacja OS jak nic innego nie pomoże . Może też być to wina problemów testowych - HDD - daj screeny z testów programów HD Tune / HD Tach , z tego pierwszego daj też screena zakładki Health . pamieć RAM- zrób test za pomocą programu memtest , znajdziesz go w zestawie narzędzi Hiren boot. Temperatury procesora - zainstaluj coretemp/realtemp i powiedz jakie temperatury ma procek . Może czas go trochę przeczyścić lub wymienić wentylator . Edytowane 1 Sierpnia 2009 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Myślę, że masz zestaw na tanich częściach, co oznacza że zasilacz nie wyrabia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whitegrom Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Płyta główna: P4M800PRO-M HDD: 80GB Zasilacz: POWERFOX 350W Komp był przeskanowany różnymi AV i programami typu Search & Destroy i nic nie znalazły. Temperatura w HD Tune wahała się od 35-42 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Podłącz inny zasilacz (najlepiej coś bardziej firmowego - MC, Huntkey, Chieftec itp) i wtedy sprawdzaj. W 90% to wina zasilacza. W 9% wina temperatury karty graficznej. Dotknij ręką radiatora, czy parzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...