b0r4 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Witam. Proszę o poradę dot. płyty głównej. Zastanawiam się nad zakupem formatu micro atx głównie ze względu na rozmiary samej płyty jak i całej obudowy, jednocześnie nie tracąc za wiele (najlepiej wcale) na wydajności. Czy ktoś mógłby mi łopatologicznie wytłumaczyć co stracę decydując się na mniejszy format, jak wygląda zależność między matx a atx pod względem wydajności w podobnej klasie cenowej. Pomimo usilnych starań nie znalazłem jakiegoś rzetelnego porównania matx do atx więc jeżeli ktoś czymś takim dysponuje będę wdzięczny za linka. Zastanawiałem się na płytą Asus P5Q-EM lub DFI LanParty JR P45 do tego Q9550+EVGA GTX260+4GBDDR2. Zestaw praca (programy księgowe+excel itp) i rozrywka (multimedia+gry). Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 1. Nie wydaje mi się, aby ewentualne różnice w wydajności były zauważalne gołym okiem (w grach itp). 2. W mATX masz mniej slotów na pamięci, mniej gniazd IDE/SATA, mniej gniazd PCI/PCIE oraz zazwyczaj zintegrowaną grafikę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...