Skocz do zawartości
Kllaymenn

Komputer do 7000 euro

Rekomendowane odpowiedzi

Moj wujas z Niemiec modernizuje w firmie sprzet komputerowy i wiedzac ze juz dlugo bawie sie w komputery zaprosil mnie(chcac abym troche sobie zarobil kaski) do siebie zeby zajac sie zlozeniem jego glownego koputera w biurze. Powiedzial mi zebym cos dobrego wykombinowal za 7000 euro i jak zostanie mi kasa to zeby zainwestowac w dobry monitor LCD. To bylo dzisiaj i jecze sie dokladnie nie zastanawialem co to bedzie. I pomyslalem ze moze bedziecie mieli dobry pomysl jak dobrze wykorzystac te pieniadze. Jesli chodzi o to do czego ma on sluzyc to wujas powiedzial mi tylko ze ma dysponowac duza moca obliczeniowa i zeby mogl sobie od czasu do czasu na nim pograc. Z gory dzieki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, zalezy do czego komp jest glownie wykorzystywany.

Sa drukarki za tyle kasy nawet.

Jezeli do biura to nie warto inwestowac w samego proca i karte graficzna ale w peryferie. Dobry scaner, drukarka i monitor to 80% ceny wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmmm duża moc to ja bym wziął coś takiego: (mogę się trochę rozmażyć :D )

Intel P4 3,0HT 800MHz

ABIT IC7-G

2 x 512MB DDR400 (np. OCZ)

Radeon 9800Pro

Co do dysków to w tej chwili np WD Caviar SE 2 x 120GB i złączyć w RAID 0.

To chyba najważniejsze resztę (CD, CDRW, DVD) już chyba nie będzie problemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos dwuprocesorowego ,moglby byc Xeon ,ale ja jako zwolennik AMD wybralbym 2x MP 2400+ ,jakas sieciowke gigabitowa ,dyski SCSI o nieprzyzwoitej pojemnosci (i kur.ews.kiej cenie :twisted: ),wyczesany kontroler SCSI ,full kart rozszezen (tv,dzwiek wyczesany) ,glosniki porzadne,nagrywarke DVD i .... juz sam nie wiem ,hmm moze uzywane BMW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel Pentium 4 3066 MHz Socket 478 BOX 512kB L2 FSB-533 (2088) + cooler Zalman CNPS 3100 GP (215) + ASUS P4C800 Deluxe i875 S478 FSB800 U/133 SerialATA RAID DualDDR FireWire USB2.0 Sound 6ch GbLAN ATX (1151) + 2xCorsair DDR 512MB/433 PC3500 CL2,0 wieczysta gwarancja (1898) + Seagate Barracuda V 120 GB UDMA/100 7200 rpm 8MB cache (983) + DVD-ROM Pioneer 120 x16/x40 OEM (265) + DVD-R/RW Pioneer DVR-A05 4/2/12 + CD-RW 16/8/32 ATAPI BOX (1635) + Hercules 3D Prophet ATI 9800Pro 128MB DDR TV/DVI (2399) + Obudowa Chieftec MX-01W-D MediumTower 360W ATX (492) + myszka, klawiatura, listwa (jakieś 300) + FDD (50) + Hewlett Packard Laser Jet 1220 (2199) + Hewlett Packard Scan Jet 7490 USB (4435) + Modem ZOOM 56k. v.92 BOX zew. (326) + Sieciówka (100) + APC Smart UPS 700VA (1481) + Eizo LCD 18'' L685EX (7828) = 27815 zl.

7000 euro * 4.25 = 29750 zl. 29750 zl - 27815 zl = 1935 zl. Tyle zostaje :-). To dla mnie 935zl i jesteśmy kwita :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://twojepc.pl/b.php?id=42742

Na TPC jestes spalony i teraz tutaj szukasz wrazen ??? Jeszcze sie niczego nie nauczyles???

To przeciez ten dowcipnis z bandy willisa tego posta skopiowal i na dodatek chu* cene podbil. Juz ja widzialem jakie on tam cuda wyczynia ale dobrze ze tu go nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: Nie no ubaw po pachy :lol:

Ja myslę że twój wujas mając 7000 euro nie dał by ci wybrać kompa tylko zrobiła by to profesjonalna firma.

No chyba że w takowej pracujesz :wink: , ale twoje słowa "juz dlugo bawie sie w komputery " o tym nie świadczą :? .

Ogólnie stary to nie złożysz za 30000zł kompa do grania bedzie bieda wykombinuj coś jeszcze bo za to możesz sobie monitor kupić 8) .

Ogólnie LOL i tyle :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

boszeeeeeee 7000 zeta na kompa to jest dla mnie impasibol a co dopiero 7000 euro ...... aż sie łezka w oczku kreci

ja też chcę wygrac w toka bbbbbuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu mamo ja tez tak chce buaahaahahah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm bezsensu pisac jezeli niema dokladnych danych do czego to ma byc , jezeli to tylko uzytek biurowy to czemu czesc osob pisze o xeonach i athlonach mp to sa procki do platform wieloprocesorowych do serwerow i kupowac cos takiego do domu czy bura na uzytek zwyklego kompa to bzdura .... totalna bzdura, dobrego kompa za 28000 zl to bebechy najwyzszej klasy wyjda z 8 tys glosniki i dobry monitor jakies 10 tys i 10 tys loozu zostaje . A niektozy tu wylatuja z xeonami ta odrazu 4 xeony macierz dyskowa 1 tb (bo pliki worda w koncu moga duzo zajmowac ;) ) i jeszcze serwerownie w biurze postawic po to zeby mozna sobie bylo w kulki pograac; P - bez przesady za 28 tys zl to dwa dobre , bardzo dobre kompy mozna zlozyc ;) a za to 10 co zostalo mi z pierwszego liczenia wujas naprawde bardzo dobrego laptopa moze sobie jeszcze kupic :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na pewno nie do gier więc po co piszecieo radeonie 9800 ?

na pewno nie do filmów dvd i divX więc po co wypasiony dźwięk ?

firmy raczej stawiają na intela (ale już niedługo) więc najprędzej xeon. ale może akurat Athlon MP ?

Jeżeli wujaszek chce kupić kompa to zleca to IBM/Compaq/Dell/Optimus bo oni optymalnie dobiorą składniki do zastosowania.

a co do ceny to w linku jest 9000 europ czyli już coś koleś zaczesał dla siebie. złoży (załóżmy że to prawda) kompa za 7000 e a sobie zostawi 20002, tak na drobne wydatki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kllaymenn:

ile ty masz kur** lat: 2 czy 5?

moze nie napisal, a powiedzial ale wiadomo o co chodzi.

topic bez sensu. nikt normalny nie sklada stacji biurowej za 7k Euro, a juz napewno nie poleca tego komus kto "juz dlugo bawi sie w komputery".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mysle, ze chodzilo tylko o zabawe w spekulacje z max sprzetem do zastosowan profesjonalnych. Myslalem na poczatku, ze bez drukarki i scanera profesjonalnego nie da sie zlozyc kompa za tyle kasy :) Ale wystarczy spojrzec tylko na to:

Karta graficzna PNY http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3423 - 4700 pln

Monitor http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6154 - 8900 pln

Pamiec http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3589 - oczywiscie x4 bo chcemy minimum 2GB - 3500 pln

A gdzie jeszcze procki 2x xeon, plyta pod to, dyski SCSI z WD itd, itd. Watpie czy w 7000 euro sie zamkniemy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KTos napisal znowu o ATHLONIE MP i XEONIE <span style="color:red;">[ciach!]</span>A !!!!!!!! bo juz niemoge czytac nieumiecie w pierwszym poscie ze komp ma dysponowac duza moca obliczeniowa i zeby mozna bylo sobie na nim pograc ON MA STAC W BIURZE SZEFA to niejest jakas stacja robocza firmy ... Co za mlotki niekotrzy jezus ....

Kaeres

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6271 heh karta za prawie 6 tys zlotych ;) - heh a ja w pozku widzialem juz karty w cennikach za np za okolo 10 -12 tys , drukarke za ponad 35 tys :) - tak ze da sie ;P - pytanie po co ? : ) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KTos napisal znowu o ATHLONIE MP i XEONIE <font color="#FF0000">[ciach!]</font> !!!!!!!! bo juz niemoge czytac nieumiecie w pierwszym poscie ze komp ma dysponowac duza moca obliczeniowa i zeby mozna bylo sobie na nim pograc ON MA STAC W BIURZE SZEFA to niejest jakas stacja robocza firmy ... Co za mlotki niekotrzy jezus ....

Kaeres

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6271 heh karta za prawie 6 tys zlotych ;) - heh a ja w pozku widzialem juz karty w cennikach za np za okolo 10 -12 tys , drukarke za ponad 35 tys :) - tak ze da sie ;P - pytanie po co ? : ) :D

Ejj no kolego forumowiczu, licz się ze swoimi słowami ... nikt chyba nie lubi być wyzywany od młotków itp. Skoro jesteś taki mądry to normlanie co ty jeszcze robisz tutaj :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no wiem ponosmi mnie czasami bo pytanie jest konkretnie sformulowane cel pracy tego komputera tez a wiara tu wyjezdza z podwojnymi xenonami tylko dlatego ze do wydania jest kolo 30 tys zl , bezsensu - jezeli warunki sa okreslone to sie sklada najlepszy zestaw pod danego usera po co ma wydawac dwa razy wiecej jezeli nigdy niewykorzysta takie komputera ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...