maciek77 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Chce kupić głośniki do komputera i nie wiem kompletnie jakie.. Cena to około 200zł.. Mogą być 2.0, 2.1,5.1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 napisz do czego bedziesz ich uzywac oraz czy masz duzo miejsca na biurku czy raczej malo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek77 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 napisz do czego bedziesz ich uzywac oraz czy masz duzo miejsca na biurku czy raczej malo. do wszystkiego, muzyka, gry, filmy.. a miejsca mam dużo.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szp4Q Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 do wszystkiego, muzyka, gry, filmy.. a miejsca mam dużo.. Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 (edytowane) do muzyki najlepiej sprawdzaja sie 2.0 natomiast do gier/filmow 5.1, natomiast 2.1 to takie rozwiazanie posrednie i w sumie skoro potrzebujesz uniwersalnych glosnikow w cenie ok 200zl to mysle ze bedzie to wlasnie najlepszy wybor. Z 2.1 w tej cenie polecam Logitechy X-230. Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.a dlaczego od razu do niczego? fakt moze nie w tej cenie, ale gdyby wiecej zainwestowac i zbudowac zestaw 2x dobre stereo + sub to taki zestaw sprawdzi sie znakomicie zarowno w muzyce jak i grach oraz filmach. Edytowane 16 Sierpnia 2009 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szp4Q Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 To już lepiej kupić 2.0 (jeśli w filmach nie potrzebujesz dzwięku przestrzennego, którego na 2.1 i tak nie uświadczysz) A do gier to są słuchawki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 (edytowane) To już lepiej kupić 2.0 (jeśli w filmach nie potrzebujesz dzwięku przestrzennego, którego na 2.1 i tak nie uświadczysz) A do gier to są słuchawki ja tam wole w gry i filmy ogladac na dobrym 2.1 niz na sluchawkach lub zestawie 2.0 a to ze wzgledu na gfekty specjalne (wybuchy itd...) ktore bez porzadnego basu brzmia kiepsko. Dlatego nawet bez dzwieku przestrzennego do gier/filmow 2.1 jest lepsze od 2.0/sluchawek. Oczywiscie wiadomo ze 5.1 byloby jeszcze lepsze ale 5.1 za 200zl w muzyce bedzie fatalne a ich basik tez bedzie raczej kiepski, dlatego wolalbym juz od nich dobre 2.1. Ogolnie to w tej cenie odradzam 5.1. Ja bym bral 2.1 a w przyszlosci zawsze mozna do nich dokupic jakies dobre stereo zyskujac dobry dzwiek w muzyce oraz dzwiek przestrzenny (4.1) w grach/filmach. Oczywiscie mozna tez odwrotnie - najpierw 2.0 a za jakis czas 2.1 do gier/filmow. Choc ja wolalbym ta wczesniejsza opcje... z reszta jakis czas temu sam tak wybralem i dzis jestem posiadaczem zestawu Z-3e + Solo6c ;) Edytowane 16 Sierpnia 2009 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qx's Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 A nie lepiej kupić zestawik 2.0 a po pewnym czasie dokupić aktywnego suba. Ale ok to troche nie jest odpowiedź na pytanie. Kolega w temacie zadał pytanie jakie głośniki w tej cenie które będą uniwersalne. Tak więc może kolega się zastanowi nad tymi Microlabami 2.1 http://allegro.pl/item714483011_glosniki_m..._fv_zabrze.html Ewentualnie jeżeli nie jest to zakup na czas można się pobawić w czatowanie na okazję na allegro i jakieś używki kupić coś pokroju tego http://allegro.pl/item712603212_creative_i...e_6700_6_1.html A poza tym myślę, że kolega i tak co by nie kupił będzie zadowolony bo bądźmy realistami w cenie 200zł większość nie gra rewelacyjnie i każdemu będzie czegoś brakować. W jednym zestawie będzie super bas za to soprany będą ucięte w drugim odwrotnie. Więc jak to niegdyś lubiano mawiać: Decyzja należy do ciebie ^^ Ach całkowicie zapomniałem jeżeli w grę wchodzi również to jak głośniki wyglądają to coś takiego jest ciekawym wyborem: http://allegro.pl/item708898174_creative_i...itki_wez_j.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 (edytowane) W tej cenie to chyba gienki 2000x warto rozważyć. W 5.1 na pewno bym się nie pchał, chyba że ktoś przedkłada ilość głośników nad jakość dźwięku. Edytowane 16 Sierpnia 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 http://www.allegro.pl/item689831429_nowe_g..._sklep_wwa.html mam i polecam, kilka miechow temu kupowalem je po 199zl nie bierz logitechow 2.1 bo sa przebasowione, te naprawde ladnie graja po wygrzaniu jak na swoja cene i nie zgadzam sie z przedmowca, w takich np ex85 jest swietnie ogladac filmy, dobra przestrzen, miekki bas, wyraziste a jak masz wiecej kasy jednak to microlaby tez 2.0 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 a co mu po miekkim basie gdy np. wybucha bomba a tu nawet podloga delikatnie nie zadrzy? ;) fakt ze w muzyce jesli nie slucha muzyki elektronicznej to basu bedzie zbyt duzo (choc to tez kwestia gustu - znam osoby ktorym pasuje bardzo mocny subwoofrowy bas w muzyce typu rock itd. ;)) ale za to w grach i filmach taki basik (przynajmniej jak dla mnie) jest bezcenny :) wybuchy, grzmot piorunow itp. na poteznym basie brzmia zdecydowanie realistyczniej i efektowniej niz na slabym, nawet jesli ten slabszy jest nizszy i lepiej kontrolowany. A na 2.0 za 200zl niestety nie ma co liczyc na potezny bas, natomiast na 2.1 za 200zl jak najbardziej tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 dlatego, jesli bardziej sluchanie muzyki, zdecydowanie - 2.0 jesli gry i filmy - 2.1 mnie np od dlugiego sluchania mocnego basu uszy bola, no ale niektorzy bez mega basu sie nie obejda... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 (edytowane) Chciałbym tylko zauważyć, że te logitechy wcale nie mają mocniejszego basu niż głośniki 2.0 za 200zł (vide podpis). Chyba, że mówimy o zwykłym dudnieniu, a nie o basie. Edytowane 16 Sierpnia 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szp4Q Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Polecam Geniusy 2000x lub 3000a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 (edytowane) a ja powiem, że gienki to kible ;) no ale przy tej cenie no cóż choć miałem tylko porównanie do Z-5500 puszczonym w stereo i blado wypadają nawet przy typowym zestawie do filmy/gry ale gadałem z ludźmi i podobne spostrzeżenie mają osoby którzy przesiedli się z Z-3 na Hype'ie gienków i zwyczajnie żałują jest moda na aktywne stereo ale to nie jest tak, że gienki=ML Gienki vs tanie 2.1/5.1 do muzyki lepsze względu na budowę a raczej się sprawdzą w większej ilości gatunków ale do filmów raczej bez emocji. Poza tym ilość basu można ograniczyć przez EQ. Gdy 2.1/5.1 to radzę się rozejrzeć za logami X230/240/530 bo grają bez żadnych ingerencji z większa dynamiką i lepiej kontrolują bas ale są słabsze na głośność niż t6100/t3100 ewentualnie rozejrzeć się za ML fc530, fc730 warte uwagi Ogólnie z doświadczenia wiem, że lepiej do kompa uderzać w zestawy X.1 po prostu mają szersze zastosowanie filmach,grach wygrają a w muzyce też zagrają ale nie na poziomie 2.0 małe głośniczki robią swoje. Kończąc jeśli chodzi o Logi to warto dorzucić 100 zeta do głośników serii Z bo w zasadzie między seriami X a Z jest przepaść. Edytowane 17 Sierpnia 2009 przez Art385 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szp4Q Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zależy czy częściej będziesz słuchał muzyki czy oglądał filmy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qx's Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Koledzy w Temacie jest pytanie jakie polecane są głośniki w tej cenie. Zamiast dyskutować nad wyższością jednego zestawu nad drugim lepiej zrobić listę zestawów w cenie do 200zł: 2.0 - i wymienić zestawy za i przeci 2.1 - to samo 5.1 - to samo A autor tematu musi sam zdecydować. No i oczywiście potem pochwalić się zakupem i jego odczuciami ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 (edytowane) a ja powiem, że gienki to kible ;)Może i kible, w końcu to tylko głośniki za 200zł. Tylko jak w takim razie określić poziom X230/240/530? Wychodek? Edytowane 18 Sierpnia 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 jeśli patrzymy pod kątem muzyki innej niż trance to można je nazwać nawet latryną ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hekate Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 witam, jak w temacie, coś nie drogiego do kompa, słuchać będe z bliskiej odległości, wiadomo głośniki będą stały po obu stronach monitora. Głośniki będą służyły głównie do słuchania muzyki, w gierki praktynie nie gram, a i filmy rzadko. Myślę o zestawie 2.0, z tego co wygrzebałam w necie to Sven MA-230, można troche dołożyć do Trust SP-2697, lub myślałam aby poczekać na ocenę Genków SP-HP 1800A. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Gdybym musiał wybrać z tych co wymieniłeś to wybrałbym TRUST ( identyczna budowa kolumn = bardziej podobna char. brzmienia satelit). A wracając do Sven - 4" na basie to mało. Dasz może radę kupić zamiast Sven MA-230, model Sven MA-333 ? ( 5" woofer) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hekate Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 (edytowane) tylko gdzie je dostać :roll: no i ciekawa jestem ceny, zwłaszcza przy obecnych kursach. Podjarana opiniami o Microlabach Solo i jak płyną z nich dźwięki byłam zdumiona że tak od zeszłego roku poszły ceny w górę 8-O Trafiłam w necie jeszcze na microlaby B-73, tylko tak jak w svenach nie widzę rególacji z przodu <_< W sumie to nie zależy mi aż tak na mocy, co na przyjemnym czystym dźwięku i by sobie dobrze radziły także z cichym puszczaniem. Aha i niewiem czy jest wielki sens pchania się w drogie głośniki, jak nie wiem jaką kartę dźwiękową mam w kompie, sprawdzić pewnie też nie dam rady bo jestem w tej kwestii typowym dyletantem :oops: Edytowane 24 Sierpnia 2009 przez hekate Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 (edytowane) Nazwa dzwiekowki powinna byc podana w panel sterowania > dzwieki i urzadenia audio, ale jesli nie masz starego kompa to dzwiekowka poowinna wystarczyc - wspolczesne integry sa wystarczajace do tanich glosnikow. Ewentualnie mozesz kupic Live! 24-bit i w nic drozszego nie ma sensu sie pchac ;) Edytowane 24 Sierpnia 2009 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 W sumie to nie zależy mi aż tak na mocy, co na przyjemnym czystym dźwięku i by sobie dobrze radziły także z cichym puszczaniem.Sam też zawsze stawiam na jakość. O większym niskotonowcu pisałem z myślą o poszerzeniu pasma a nie zwiększeniu głośności. Większy woofer = niżej schodzący bas (nie chodzi o jego uwypuklenie tylko możliwość przyzwoitego odtworzenia niższych częstotliwości. Za nieco ponad 200 PLN są MICROLAB SOLO1C ps. drogie głośniki to modele raczej za kwoty ~10+ wyższe ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hekate Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 karte mam C-Media Wave Device czyli dalej mi to nic nie mówi, podejrzewam że coś zupełnie podstawowego. a pojęcie drogie jest z regóły względne, zwłaszcza u kogo jakiej dziedziny dotyczy, bo co w przypadku psa koszty kilkuset złotych miesiecznie nie jest problemem, czy zbieranie na szczeniaka 1000Euro jest moliwe, to w przypadku głośników wydanie więcej niż 200 doprowadza o zawroty głowy :lol2: Co do Midrolabów to pamiętam że zachwyty były jednak do 6 i 7, niewiedziałam jak te niższe modele. I jak się ma do nich ich model Solo 4c, trafiłam na okazję i w cenie 1c używane 4, jeszcze na gwarancji. Tylko czy do bliskiego odsłuchu się nada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 karte mam C-Media Wave Device czyli dalej mi to nic nie mówi, podejrzewam że coś zupełnie podstawowego. a pojęcie drogie jest z regóły względne, zwłaszcza u kogo jakiej dziedziny dotyczy, bo co w przypadku psa koszty kilkuset złotych miesiecznie nie jest problemem, czy zbieranie na szczeniaka 1000Euro jest moliwe, to w przypadku głośników wydanie więcej niż 200 doprowadza o zawroty głowy :lol2: Co do Midrolabów to pamiętam że zachwyty były jednak do 6 i 7, niewiedziałam jak te niższe modele. I jak się ma do nich ich model Solo 4c, trafiłam na okazję i w cenie 1c używane 4, jeszcze na gwarancji. Tylko czy do bliskiego odsłuchu się nada Model 4C do bliskiego odsłuchu się nadaje świetnie .... jedynie boli woofer 4" co sprawi że bas za nisko nie będzie sięgał. Ale kto wie ... może nie będzie tragicznie. W sumie dawno dawno temu miałem 2.0 z wooferem 4" (firmy z resztą Trust ... model 3D Sound Dimension) i się nimi zachwycałem :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hekate Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 a czy przy tej karcie muzycznej co mam to warto? Czy szykowałby mi sie następny wydatek? Niewiem czy sie w to pakować, no i przed chwilą mnie koleżanka ostrzegła że jak używane to przepalone mogą być, ech troche ryzyko tak przez neta kupować,zaś mam mętlik. A słowa "może nie będzie tragicznie" bardzo do nich zachęcają :lol: to moze jednak tragedię mniej odczuwalną dla portfela wybiorę <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qx's Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Kolego z głośnikami SVENa może być problem jedyne miejsce gdzie kupisz to za wschodnią zagrabanicą w PL raczej nigdzie ich nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Solo 1C to głośniki bardziej do dalszego odsłuchu (konstrukcja podobna co w 7C), dlatego tak naprawdę pełną wyrazistość dźwięku uzyskałabyś około 2m od kolumn. Solo4C natomiast powinny lepiej grac już przy bliskiej odległości, fakt że woofer 4" nie poraża, ale jeśli nie oczekujesz, żeby rzucało meblami to powinny się spisać jak na swoją cene a przecież nie samym basem człowiek żyje ;) A z tego co wiem to w swojej klasie są bardzo dobre. A przepalone to one raczej być nie mogą, jeśli sprzedawca zastrzega że są 100% sprawne, możesz liczyć jedynie na to że ten ktoś kto je posiadał, nie męczył ich za nadto :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Solo 1C to głośniki bardziej do dalszego odsłuchu (konstrukcja podobna co w 7C), dlatego tak naprawdę pełną wyrazistość dźwięku uzyskałabyś około 2m od kolumn. Solo4C natomiast powinny lepiej grac już przy bliskiej odległości, fakt że woofer 4" nie poraża, ale jeśli nie oczekujesz, żeby rzucało meblami to powinny się spisać jak na swoją cene a przecież nie samym basem człowiek żyje ;) A z tego co wiem to w swojej klasie są bardzo dobre. A przepalone to one raczej być nie mogą, jeśli sprzedawca zastrzega że są 100% sprawne, możesz liczyć jedynie na to że ten ktoś kto je posiadał, nie męczył ich za nadto :wink:SOLO 1C ma 5" , jeden niskotonowiec i do bliskiego odsłuchu są w sam raz. 7C to wielkie krowy z dwoma przetwornikami niższych tonów i tego bym przy odległości mniejszej niż 2 m nie słuchał ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...