czullo Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 ogolnie gigusie maja problemy z ramami innymi niz referencyjne ( lista na stronie gigusia ) asrock bije pod tym wzgledem gigusia o dwie glowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 ogolnie gigusie maja problemy z ramami innymi niz referencyjne ( lista na stronie gigusia ) asrock bije pod tym wzgledem gigusia o dwie glowy.Bios F3 poprawia ten błąd, więc tak źle nie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4ptorr Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2009 Pomorduje was jeszcze trochę kolejnymi pytaniami. Dokładnie chodzi mi o pamięci RAM. Co oznacza że np: phenomki działają z pamięciami powyżej 1333 mhz po OC? Czyli jak procesora nie podkręcę to pamięci nie zostaną w ogóle wykryte? Proszę o wyjaśnienie mi tej kwestii :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2009 maks zalecany przez amd to właśnie 1333 (to samo jest przy i5 i i7 (1156 czy 1366) ale nie oznacza to że nie można więcej. wszystko zależy od tego jak sobie ustawisz kompa. ale Tobie chyba chodzi o to czy przy domyślnym taktowaniu procesora i bez zbędnego grzebania w biosie będzie można użyć szybszych pamięci. odpowiedź brzmi tak, można. jednak w przeciwieństwie do intelów amd ma czasami problemy z ramem szybszym niż 1333MHz. ktoś wcześniej napisał że tylko gigabyte daje kompatybilność z najnowszymi procesorami na najstarszych płytach chipsetach itp itd. asrock ma w swojej ofercie bios do płytki na nf4 z obsługą pII :D i kto tu jest lepszy? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4ptorr Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 Więc tak... Ten procesor http://www.agito.pl/procesory/amd-athlon-i...x.0.358202.html wydaje mi się że wystarczy mu mocy do HD 4850 Płyta http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=19519 no i dajcie do tego jakieś pamiątki żeby się to kręciło w miarę i będę wiedział ile zbierać :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 (edytowane) Mam tę płytę którą chcesz wziąć, w BIOSIE jest opcja która daje RAM od razu na z 1333Mhz na 1600Mhz jak taki masz. Wiec nie powinno być problemu. Z tym, że Ci powiem, że RAMy 1600Mhz to raczej sztuka dla sztuki i nie wiele wnoszą na razie do tematu - fakt dają większą przepustowość ale sęk w tym że w normalnych zastosowaniach ani topowe Phenomy ani nawet Core i7 jeszcze tego potencjału w pełni nie wykorzystują, co obrazuje fakt, że AMD jako referencyjne zaleca DDR3 1333 - znaczy więcej Mhz nie nie wniosło w robionych przez nich testach dużo do tematu. Jak masz kasę to bierz 1600 dla spokojności a jak wolisz oszczędzić to jakieś standardowe lub 1333 cl9 albo 1333 cl7. Pozdrawiam Aha nie bierz tego szrotu - 4850 - weź 4870 (500 PLN na Allegro Powercolor wersja ZeroTHERM) albo jak masz kasę 4890 (niecałe 700 PLN Powercolor wersja ZeroTHERM) - 4850 ma GDDR3 - wąskie gardło! Bierz jadną karte z tych 2 najlepiej z 1Gb RAM na pokładzie. Edytowane 19 Września 2009 przez Chris1981 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4ptorr Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 Dzięki za chęci w pomocy ale tego radka mam już od kilku miesięcy. To takie pamięci powinny być ok ? http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=20992 Ogólnie ciężko znaleźć cl7 z 1333 w rozsądnej cenie, przynajmniej mi się tak wydaje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 Sorry, że nazwałem twoją kartę szrottem, na pewno daje radę. Te memki są OK ale Ci powiem, że lepiej niż 2Gb cl7 wziąć 4GB cl9. Różnica pomiędzy cl7 a 9 jest taka jak między czarnym Bugatti Veyron a srebrnym Bugatti Veyron - bez znaczenia. A różnica w cenie widoczna. Generalnie RAM jast najmniej ważny - najpierw idzie GPU potem CPU, MB, HDD i dopiero RAM. Ja mam standardowe Goodramy cl 9 i nie ma problemu. Różnica między 2 identycznymi konfiguracjami gdzie jedna ma cl7 a druga cl9 to jakieś 1-3 FPS... Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4ptorr Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 Co do szrota to spoko nie obraziłem się :wink: Gdzieś przeczytałem że skoro procesor nie posiada cathe l3 to korzysta z pamięci ram. Na tego podstawie wysnułem wniosek że im opóźnienia mniejsze tym lepiej dla niego i wydajność wzrośnie. Już sam nie wiem to prawda czy jakiś kit? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 nie to nie kit, potwierdzone i sprawdzone na starszych athlonah :) tam nie liczyła się szybkość ramu a czas dostępu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 Właśnie - w starszych Athlonach... Sam kupowałem ddr400 Cl2... Teraz się liczy przepustowość a nie opóźnienia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 no a dzisiaj co? nie ma athlonów bez pamięci trzeciego poziomu? niższe timingi powinny dać przyrost wydajności :). trzeba namierzyć kogoś na forum kto mógłby sprawdzić o ile ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 Tak będzie przyrost wydajności na poziomie kilku FPS, robiłem testy - bardziej się opłaca nadwyżkę pieniędzy wydać na gartę graficzną lub mocniejszy procesor. Tak było również w czasach Athlonów 64 tylko wtedy szło zyskac 5-8 FPS a teraz 1-5... sztuka dla sztuki a po dopłacie np. z radka 4870 do 4890 mamy wzrost nawet o 25% przy ramie wszystko jedno jakim... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio.k Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 Ten niereferencyjny bios dotyczy wszystkich płyt Asusów pod am3? Ja też planuje zakup płyty pod am3 w niedalekiej przyszłości o opórcz Gigabyte za 290zł w oko wpadły mi trzy płyty: Asus M4A77TD PRO 3350952[/snapback] Nie wiem, czy wszystkich pod AM3. Były takie biosy pod AM2+ z 790GX. Ale czy nadal są wydawane i aktualizowane tak jak oryginalne na stronach asusa to wątpię. Oficjalnie Asus nie umożliwia otwarcia dodatkowych rdzeni. Wie ktoś może jakie mam szanse na odblokowanie 4 rdzenia gdzieś przeczytałem że AMD zaczęło się zabezpieczać przed takim zabiegiem? Najnowsz Bios pozwala odblokować 4 rdzeń. U mnie jest 4 rdzen ale do niczego. sprzęt jak niżej. Sama płyta proponuje przestawć z 2.8 na 3.4 Ghz. Niestety nie umiem dobrać ustawien pamięci do tej konfiguracji. robi zwiechy przy wychodzeniu z gier. crysis warhead / CoD itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 bodzio a na 1333 próbowałeś? Tak będzie przyrost wydajności na poziomie kilku FPS, robiłem testy - bardziej się opłaca nadwyżkę pieniędzy wydać na gartę graficzną lub mocniejszy procesor. Tak było również w czasach Athlonów 64 tylko wtedy szło zyskac 5-8 FPS a teraz 1-5... sztuka dla sztuki a po dopłacie np. z radka 4870 do 4890 mamy wzrost nawet o 25% przy ramie wszystko jedno jakim...no ok ale jak ktoś kupuje np patrioty cl9 1333 4gb a zestaw z cl7 jest o jakieś 30 do 40 zł więcej to chyba warto mu zaproponować te z niższymi timingami :) bo za tyle kasy to raczej nie ugra się mocniejszej karty a i ostrzejsze pamięci to możliwość zobienia ich jeszcze ostrzejszych :) czyli jednak czasami warto :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio.k Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 Ustawiam w Biosie na 1600 i wywala, zmieniam na Auto i tez zle. Teoretycznie płyta sama rozpoznaje pamięci i dobiera do nich napięcie ale mam tu wątpliwości. Ta płyta jest dla mnie za skomplikowana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 ustaw je na sztywno na 1333 i zjedź z timingami do obecnych cl7, później może dasz jeszcze mniej jak zobaczysz czy to wina nie ogarnianych pamięci przez kontroler jak czwarty rdzeń będzie coś mieszał. ogółem ustawienia auto są zazwyczaj do kitu więc się nie dołuj jakby co ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio.k Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 (edytowane) Tak zrobię. Pamieci zgodne z listą zalecaną do tego mobo. 4 Rdzen wyłaczyłem bo sypał sie system. Na luzie chodzi ale włączenie czegokolwiek konczy sie restartem, w procek nie trafiłem, trudno. pewnie wymienie go na 4 jajka Edytowane 20 Września 2009 przez bodzio.k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 (edytowane) Jak taka mała różnica w cenie to jasne, że warto, cheers! Tak zrobię. Pamieci zgodne z listą zalecaną do tego mobo. 4 Rdzen wyłaczyłem bo sypał sie system. Na luzie chodzi ale włączenie czegokolwiek konczy sie restartem, w procek nie trafiłem, trudno. pewnie wymienie go na 4 jajka Po co wymieniać, przecież z tą kartą graficzną spokojnie da radę. No chyba, że kolega myśli o Crossfire! Edytowane 20 Września 2009 przez Chris1981 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio.k Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 przy kupnie tego zestawu właśnie o tym myslałem na przyszłość. Płyta ma 2 sloty do grafiki X16. zasiłka już z zapasem mocy. a grafika tą co mam już spadła cena i chyba już kupię drógą. // Ustawiłem rdzen na 3.4 GHz , pamięci na 1333 i demo nowego NFS wywala system w powtórce wyścigu. Nie wiem gdzie problem. ten Asus mnie przerasta. Muszę poszukać kogoś co ma takie Mobo i liczyć na pomoc. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 weź najlepiej uderz z tym problemem do tematu w dziale amd ;) zasyp ich screenami i pewnie znajdziesz rozwiązanie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio.k Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 Dzięki. Coś muszę coś z ty zrobić bo sprzęt nowy za kupe szmalu a niechce chodzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...