Skocz do zawartości
czolgista

Mobo + Gfx + Cpu + Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zlozylem sobie oto taki zestawik :

Gainward GTS250 512MB 256bit PCI-E Green Edition DDR3

Geil 2GB DDR2 800 Pristine 5 5-5-15

Intel Dual-Core E5200 2.5 GHz s. 775 Box

Gigabyte GA-G31M-ES2L 1.0 G31 VGA s.775

Co o nim sądzicie? Czy ten e5200 to dobry wybor? W porownaniu do athlona x2 245...

I jeszcze jedno pytanie... Czy istnieje jeszcze tansze MOBO pod g31 z taka specyfikacja co ten gigabyte?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlon jest dużo wydajniejszy , te nowe X2 mają wydajność na poziomie E7xxx .

Może lepiej kupić X2 240/245 + jakaś płytka AM2+/AM3 + ram DDR2/DDR3 .

Nawet x2 240 jest wydajniejszy od e5200? Moglbys zapodac link do jakis testow potwierdzajacych to? Bo ja niestety niczego nie znalazlem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od tego do czego chcesz używać kompa. Nowe Athlony czasami są wydajniejsze, czasami gorsze, jednoznacznej odpowiedzi nie ma.

I kartę zmień na HD4850, jest tańszy i ma podobną wydajność. Po OC będzie lepszy.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od tego do czego chcesz używać kompa. Nowe Athlony czasami są wydajniejsze, czasami gorsze, jednoznacznej odpowiedzi nie ma.

I kartę zmień na HD4850, jest tańszy i ma podobną wydajność. Po OC będzie lepszy.

Hehe w moim przypadku tanszy bedzie ten 250 gts, skladam kompa w hurtowni... Komp ma byc do uzytkowania domowego + oczywiscie jakies gierki, szczegolnie wymagajacy to ja nie jestem...

Narazie nie biore pod uwage zadnego OC...

Skoro maja wydajnosc na poziomie e7xxx to wziecie takiego x2 240 byloby lepszym rozwiazaniem niz e5200? x2 240 ma zegar 2800mhz a e5200 2500mhz... Jak sądzisz? Chcialbym jeszcze aby ta teoria byla poparta jakimis wynikami testow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlony II X2 nie są na poziomie E7xxx, są od nich gorsze. Może w kiku aplikacjach się do nich zbliżają, ale na ogół są gorsze. Jednak w porównaniu E5200 vs X2 240 wybrałbym tego drugiego. Oba są bardzo porównywalne, ale AMD oferuje lepszą platforme CPU+MOBO+GPU.

W jakiej cenie masz tego GTS`a? HD4850 też powinien być w hurtowni, więc sprawdź, powinien być tańszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestes pewien ze x2 240 lepiej radzi sobie w grach?? Jakies potwierdzenie? :-)

Tego gtsa w hurtowni mam w cenie 315 zł... hd4850 w cenie 330-340 zł. Gts green edition gainward 512 mb , zalezy mi na jaknajmniejszym poborze prądu ze wzgledu na slaby zasilacz noname 400W ktory w najblizszym czasie pojdzie do wymiany... Zorientowalem sie tez o cene hd4770 ale ku mojemu zdziwieniu kosztuje +- 450zł...

Chcialbym podkreslic, ze nie buduje kompa na mozliwosc dalszej rozbudowy tylko na teraz, w przyszlosci byc moze doloze kostke 2gb ramu i nic wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie napisałem, że X2 są lepsze w grach. Radzę poszukać testów, jest tego masa. Google nie gryzie. Jak te procki wypadają w grach to akurat nie pamiętam za bardzo, bo nie zwracałem na to większej uwagi.

Skoro bierzesz kompa na teraz to tym bardziej radzę wybrać AMD i tym bardziej dopłacić te 15zł do HD4850. Platforma AMD spisuje się bardzo dobrze, są dodatkowe programy, np AMD Fusion czy Overdrive. Intel i nV nic podobnego nie oferują, a według mnie jest to bardzo ważne. Oczywiście sam zdeydujesz bo ostateczny wybór należy do Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzialem to szly leb w leb, czesto amd wygrywal... Ale nie jestem pewien czy warto to amd kupowac :D Bo jesli juz to bralbym x2 240 i doplacil te 15 zł do grafy ... Nie bedzie ograniczal proc karty grafiki? Jak myslisz? Zaraz wyjezdzam, odezwe sie za tydzien : - )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi