Tracer153 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Witam was. Mam taki radiator http://zapodaj.net/d7f0a2adf63d.jpg.html i czy ma ktoś pomysł jak można go przerobić aby pomógł chłodzić kartę graficzną lub procek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 a jak mógłby to robić? :blink: możesz co najwyżej zamontować na nim jakiś wentylator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 jaką karte graficzną ? procek już chłodzi jak widze ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tracer153 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 ale ja chciałbym ten radiatorek przerobić aby chłodził mi kartę w nowym kompie karta to 9600 GSO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 w przerobki bawic sie mozesz... ale sadzisz ze takie przerobione "coś" bedzie chlodzilo lepiej niz referencyjny cooler? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 jak można go przerobić aby pomógł chłodzić kartę graficzną lub procek Zdecyduj się... Musisz dorobić zapinkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid afg Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 w przerobki bawic sie mozesz... ale sadzisz ze takie przerobione "coś" bedzie chlodzilo lepiej niz referencyjny cooler? Zależy jaki coler ;) Coś takiego zrobiłem na moim starym GF3 TI200; a potem wraz ze szlifem GPU biłem rekordy mhz na AC :) @Tracer153 Powiem ci że jeśli chcesz coś takiego zrobić, to musisz mieć jakieś zaplecze techniczne (warsztat). Na pewno nie będzie ci działać jako pasywne chłodzenie (o tym zapomnij), konieczny jest dodatkowo wentylator, puszczony na 5-7V. Dochodzi tez kwestia jak chcesz chłodzić pamięci- ów monstrum na pewno będzie je przysłaniać i nie założysz na nie radiatorów, chyba że przytniesz go odpowiednio, albo użyjesz takich „poduszeczek przewodzących ciepło”. Dużo zabawy i spore ryzyko że coś uszkodzisz, a w tedy twój GSO nada się co najwyżej na ścianę… Jeśli nadal wierzysz w swoje możliwości to : Będziesz musiał zdemontować obecne chłodzenie, przyłożyć ten radiator, a następnie pomierzyć i posprawdzać czy jakieś elementy by nie przeszkadzały (nie może niczego dotykać, prócz GPU), oznaczyć miejsca na wkręty. Potem zabezpieczyć jego powierzchnię (np.: taśmą) aby się nie porysowała i odpowiednio go poprzycinać, tak aby się zmieścił na kartę. Następnie musiałbyś obmyślić sposób zamocowania tego do karty. Nie możesz tego ot tak przykręcić, ponieważ karta będzie się wyginać w łuk- może pęknąć / przełamać się / poprzerywać ścieżki, a w tedy nie wiem czy nada się do ozdoby na ścianę. Musisz zrobić spinkę (przyjrzyj się jak wyglądało mocowanie Pentagrama XC-80) i zabezpieczyć to wszystko w jakiś sposób przed zwarciem z elektroniką karty. Na samym końcu musiałbyś na nowo wypolerować powierzchnię bardzo drobnym papierem ściernym, najlepiej „na mokro”. Jak sam widzisz roboty przy tym kupa, a ryzyko uszkodzenia spore. No i nie masz pewności że okaże się wydajniejsze niż oryginalne chłodzenie ;) Już lepiej poszukaj czegoś gotowego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Nie możesz tego ot tak przykręcić, ponieważ karta będzie się wyginać w łuk- może pęknąć / przełamać się / poprzerywać ścieżki, a w tedy nie wiem czy nada się do ozdoby na ścianę.Może sobie to przykręcić, jak karta zacznie się wyginać to będzie oznaczać, że już wystarczy, przy pentagramie tez się wygina. Na zapinkę wystarczy aluminiowa 'listewka' oddzielona dwoma gumowymi podkładkami (żeby nic nie zmiażdżyć) - sam taką dorabiałem do chłodzenia i wystarczyła, co nie oznacza, że ten pomysł ma sens. To nie czas radeona 9550 i sam radiator nie wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...