EZ_lo Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 witam wszystkich, prosze o pomoc w zakupie z topiku. mam ok 2000 peelenow do wydania na kompa (zastosowanie: giercowanie). wiem, ze szczyt techniki to nie bedzie i dlatego chce z wasza pomoca wyżylowac jakiegos konfiga. optymalnie byloby, gdyby nie wymagal krecenia i nadmiernej ingerencji w bebechy (ale jest to mozliwe) oraz gdyby udalo sie zmiescic w kwocie jakas spaware. z gory dzieki - czekam na posty >>> mam juz: monitor, naped CD, sieciowke, mysz/klawe <<< pees: jakbyscie mogli podac tez namiary na jakis sklep (okolice gliwic) to byloby w pyte Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Eeee. Za 2000 jak masz monitor to poszalejesz. Na forum jest sporo informacji, szukaj tematów o: -płyta Epox 8RDA+, Soltek 75FRN2-L, Abit NF7S (Ogólnie chipset nForce) -procesor Athlon toroughbred 1700XP B0 -pamięci Twin Moss -grafika Radeon 9100/ 9000pro sapphire/herkules -buda najtańsza bez zasilacza, do tego zasilacz Fortron FSP300-60BT/GTP powinieneś się zmieścić. Aj, jeszcze dysk. To może na jedną kość ramu zabraknąć ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opolin Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 wrrr reed :) gosc ma 1 posta a ty SZzukaj do niego pomoz mu kupuj gosciu abita nf7-s i athlona 1700Xp+JUIHB i pamieci twin mos grafa radek 9100.gf ti 500 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 witam wszystkich, prosze o pomoc w zakupie z topiku. mam ok 2000 peelenow do wydania na kompa (zastosowanie: giercowanie). wiem, ze szczyt techniki to nie bedzie i dlatego chce z wasza pomoca wyżylowac jakiegos konfiga. optymalnie byloby, gdyby nie wymagal krecenia i nadmiernej ingerencji w bebechy (ale jest to mozliwe) oraz gdyby udalo sie zmiescic w kwocie jakas spaware. z gory dzieki - czekam na posty >>> mam juz: monitor, naped CD, sieciowke, mysz/klawe <<< pees: jakbyscie mogli podac tez namiary na jakis sklep (okolice gliwic) to byloby w pyte zaproponuj cos,to sie pozmienia a tak probujesz sie innymi wyreczac,zeby skladali cala konfiguracje z kalkulatorem w reku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 hehe, widze, ze na poczatek dalem ciala. przepraszam wszystkich urazonych - to nie bylo celowe (zasugerowalem sie nieco obecnoscia innych podobnych postow). nie jest tak, ze chce sie kims wyslugiwac - po prostu liczylem na jakies porady - nie na instrukcje obslugi od a do z. konfiguracja, o ktorej myslalem - dzieki pomocy ze strony Dijikstry to athlon 1800+, abit nf7s, 256mb twin mossa/kingstona (jakies roznice?), radek 9000pro, 40gb seagate barrac.7200, obudowa +zasilacz (nie wiem na co w nich zwrocic uwage). aha i jestem swiadomy obecnosci funkcji szukaj, ale przebicie sie przez pare tysiecy odpowiedzi ktore wyskakuja jest nieco trudne. dzieki za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 zrob liste z cenami naprawde nie wiemy czy chcesz dvd czy cdrw ,czy karte tv itd to zalezy od ciebie to wszystko kosztuje,wiec nie da sie poradzic kup mobo takie i taki ,proc ,ram...,bo moze sie okazac ze zabraknie pieniedzy na to co chcesz miwc w kompie komp to nie tylko czesci niezbedne do odpalenia,to takze wyposazenie potrzebne dla jego urzytkownika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 ok. opierajac sie wstepnie na cenach z sklep.tweak.pl mam nastepujaca liste: 299,- athlon 1800+ 0,13 487,- abit NF7S 171,- 256 ram 333 twinmoss (kingston za 173) 433,- sapphire radeon pro 64 (przy czym nie potrzebuje tv) 317,- seagate barracuda 7200 40GB w sumie 1709 zeta. zostaje ok 300 na obudowe, fdd, zasilacz, wiatrak i kable i nie jest to chyba zbyt duzo :cry: jest to zestaw docelowy (myslalem jedynie o tym czy nie udaloby sie wywalczyc jakiejs nagrywary, ale przezyje bez niej). nie mam zapotrzebowania na inne elementy (no chyba ze pominalem cos waznego dla funcjonowania calosci). zastanawialem sie nad slabszym prockiem zeby wyszarpac jakas kase, ale A1700 jest tanszy zaledwie o jakies 20 zeta. w rachube wchodzi tez tansza plyta (warto?) (np. asus A7N266 all in one na n-forsie220D za 328; chaintech 7NIL1 n-force2 za 386) (idac za porada trzymam sie n-force'a). pozdrowionka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 od nf daleko to zupelnie co innego niz nf2 1700+ lepiej ,bo to i tak to samo :-D radeona 9000pro nie bierz ,lepiej r9100 ok 390pln (uwazaj na wersje 64-bit ,bo kicha) plyte mozesz wziac Epox 8K5A3+ za 360pln obudowa Codogen 6013 z zasilaczem 300W 120-130pln wiatrak do 50pln (drozszych nie warto) ram dobrze (twinmos) baracudy nie bierz,bo tylko rok gwarancji,sa jeszcze IBM z 3 lata i WD i samsung moze ci jeszcze na cdrw starczy za 200-220pln (LG 48x) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 KGB dzieki za cierpliwosc :D to zestaw z gory po tuningu wyglada tak (ceny znow z http://sklep.tweak.pl ): 272,- A1700+ (0,13) (ale bulk - box za 325) 386,- chaintech 7NIL1 (nf2) 171,- 256 ddr333 (twinmoss) 370,- sapph. r9100 (128b) 344,- maxtor diamondmax 8+ 40gb ~150,- obudowa ~50,- wiatrak ~50,- fdd na okraglo ok 1800. no i faktycznie zostaje jeszcze ~200 :D to moze jakis LiteOnik za 208? wyniki ankiety wydaja sie potwierdzac wybor. no to chyba widze :idea: w tunelu pozdrowka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 tylko uswiadom sobie ze chaintech 7NIL1 (nf2) jest mATX i nie ma prawie zadnych opcji o/c poza zmiana magistrali ten Epox 8k5a3+ jest na kt333 ,ale plyta z full o/c i wyposazona (lan ,dzwiek 6 kanalow, 2x raid (12 dyskow), 4 dimm) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Pomyśl też nad Soltekiem SL-75FRN2-L. To jest płyta na nForce2, co prawda bez fajerwerków, ale bardzo stabilna i ma dobre opcje OC. Można kupić ją za 440zł, może już nawet mniej, nie sprawdzałem, tylko aby to miało ręce i nogi, potrzebowałbyś 2 kości pamięci do dual DDR, więc nie zostałoby Ci na tą nagrywarkę :( Inna sprawa, że na dzisiaj 256mb to ciut mało... Ponadto obudowa za 150zł to w praktyce raczej kiepski zasilacz i potencjalne kłopoty ze stabilnością. W razie czego możesz odpuścić sobie na razie flopa- ja mam i nie pamiętam kiedy używałem ostatnio :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 [....] aha i jestem swiadomy obecnosci funkcji szukaj, ale przebicie sie przez pare tysiecy odpowiedzi ktore wyskakuja jest nieco trudne. dzieki za pomoc A jak myslisz, skad sie ich tyle wzielo ? Teraz ty, dodales jedno trafienie wiecej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Jak bys kupował nagryware to trzymaj sie z daleka od liteon, lg i samsung. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz jakas nienajszybszą (np 32x) porządną nagryware np. teac, plex Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Pomyśl też nad Soltekiem SL-75FRN2-L. To jest płyta na nForce2, co prawda bez fajerwerków, ale bardzo stabilna i ma dobre opcje OC. Można kupić ją za 440zł, może już nawet mniej, nie sprawdzałem, tylko aby to miało ręce i nogi, potrzebowałbyś 2 kości pamięci do dual DDR, więc nie zostałoby Ci na tą nagrywarkę :( Inna sprawa, że na dzisiaj 256mb to ciut mało... Ponadto obudowa za 150zł to w praktyce raczej kiepski zasilacz i potencjalne kłopoty ze stabilnością. W razie czego możesz odpuścić sobie na razie flopa- ja mam i nie pamiętam kiedy używałem ostatnio :roll: plyta na via i Codogen i nie mam problemow jak kupi plyte 2x ddr i obudowe za 250pln to nie tylko na nagrywarke zabraknie ,ale nawet na kompa mu nie starczy a jak ramu mu za malo bedzie to moze sobie w przyszlosci kupic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 O ile dobrze widzę, to napisałem, że z budą i zasilaczem za 150zł MOGĄ być kłopoty ze stabilnością- wszyscy chyba to wiemy, jak jest z codegenami... A co do płyty, nic nie mam do 8k5a3+, ale to tylko 60 zł taniej, a nForce do giercowania raczej milsze :D Poza tym, licząc po cenach jakie kolega podał, mielibyśmy: 440,-SL-75FRN2-L 272,- A1700+ (0,13) 342,- 2x256 ddr333 (twinmoss) 370,- sapph. r9100 (128b) 344,- maxtor diamondmax 8+ 40gb 50,- cooler jakiś I mamy 1818 zł, czyli zostaje nam około 180 zł. Można kupić budę z zasiłką i liczyć na szczęście, a jak się przeliczymy zasiłkę puścić na allegro i kupić inną, można walczyć o kupno samej budy i dokupić fortrona z allegro za ~60zł. A można też na początek jedną kość DDR, nie będzie duala, ale będzie nagrywara, tylko problem z doborem identycznej kości później, jeżeli za długo będziemy zwlekać. KGB, to po prostu alternatywa, nie wykłócam się, że jest lepsza od Twojego konfiga, po prostu podaje, co kupiłbym dla siebie za ten ca$h. Chyba im więcej pomysłów, tym lepiej :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 jezu jak ja nie lubie postow typu mam xxx kasy i co mam kupic , ludzie opamietajcie sie , a ostatnio to juz wogole koles mnie rozbil mam 7000 euro na komputer - co mam kupic......... ja <span style="color:red;">[ciach!]</span>le ............. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 jezu jak ja nie lubie postow typu mam xxx kasy i co mam kupic , ludzie opamietajcie sie , a ostatnio to juz wogole koles mnie rozbil mam 7000 euro na komputer - co mam kupic......... ja <font color="#FF0000">[ciach!]</font> ............. Ten post do było jajo, nie czytałeś? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 nie mam nf2 to nie wiem ile on pradu bierze (moze kolejny lol po chipsecie na ktorym mozna jajka smarzyc, i konfliktowosci z ramem) mam plyte na via i codogen 250W i sprzet wykrecony jak widac,wiec skoro do nf2 trzeba jakis niewiadomo jaki zasilacz,to ja stawiam na 8k5a3+ i obudowe codogen 300W za znosne pieniadze (360pln + 130pln = ok 500pln) kontra soltek nf2 i obudowa 440 + 250= ok 700pln (200pln na ulicy nie lezy) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 witam @ll ponownie i dzieki za kolejne sugestie. zaszokowaly mnie rozbieznosci cenowe 8k5a3+ (sklep.tweak.pl 562,- komputronik.pl 369) a wyglada na to ze to ta sama plyta. wiec moze: 369,- 8k5a3+ 272,- A1700+ (0,13) 342,- 2x256 ddr333 (twinmoss) 370,- sapph. r9100 (128b) 344,- maxtor diamondmax 8+ 40gb 50,- cooler i wstepnie bez fdd (jakiegos starocia moze wygrzebie) i spalary i mamy ok 1750 na liczniku. 250 to chyba pozwala na jakas bude ze znosnym zasilaczem, choc zakladam, ze jak nie krece za bardzo, to w razie czego i standartowy powinien to udzwignac. wiec pozostaje pole do manewrow z plyta (soltek nf2) lub przy lekkim dofinansowaniu na nagryware. a o liteonie myslalem jedynie ze wzgledu na cene. byc moze uda sie gdzies ustrzelic faktycznie jakis starszy model teaca (do ktorego mam sentyment po w54e). panowie - wieeelkie dzieki za pomoc - rzadzicie na maxa :D i dla modera dzieki za niewywalenie od razu (gleiwitz obiecuje wiecej nie zakladac takich topicow :wink: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 Ten post do było jajo, nie czytałeś? wiem czytalem ale wqrwia mnie to na maxa i tyle pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 nie potrawisz poprostu sie tym nie przejmowac ? , masz jakies kompleksy czy co? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
looki Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 hehe : Soltek SL-75FRN-L nForce2 (480) AMD Athlon XP 1700+ 0,13 (270) DDR-SDRAM Samsung 256MB PC-333 (220) Seagate 40 GB Barracuda 7200.7 (300) Hercules Prophet Radeon 8500 128MB DDR TV DVI (poszukałbym bez tv 650) no i tyle :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 , masz jakies kompleksy czy co? hmmm ... :? bez komentarza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...