Killers Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Dosyć nie dawno przeczytałem ciekawy artykuł zapowiadający wymianę starych DVD na nowe Blu Ray. W artykule tym były plusy i minusy tego formatu. Waszym zdaniem nadszedł już ten czas na nowe napędy, czy może warto jeszcze poczekać aż ich cena stanie się jeszcze niższa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Moim zdaniem jak ktoś ma kasę to może brać BR, jest już trochę fajnych treści na BlueDisc'ach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GLaF Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Poczekać aż będzie potrzeba skorzystać z nośnika BD. Kupowanie sprzętu żeby leżał i czekał na swój czas nie ma sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 (edytowane) Jeśli masz dostęp do filmów na płytach BD - możesz kupić napęd już dziś. Jeśli nie masz... to poczekaj na Rage lub Doom 4, bo to pierwsze zapowiedziane gry, które mogą wyjść na BD (ale prędzej D4 niż Rage - ale kto wie) ;) Edytowane 25 Sierpnia 2009 przez soulburner Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Jeśli masz zamiar oglądać filmy na BD to warto. Ja kupiłem czytnik w zeszłym roku, ale malutko go używałem, posiadam dwa filmy w mojej kolekcji (raz pożyczałem jeden z wypożyczalni, koszt 10 zł, a DVD sa po 7). Waluty spadają więc pewnie sobie coś niedługo dokupię, bo właśnie taki miałem plan gdy waluty (zwłaszcza dolar) stały śmiesznie nisko. To jest własnie ciekawa kwestia. U nas większość filmów jest po 100-120 zł. Każdy film wyjdzie taniej sprowadzając go z USA czy UK, czasem o ponad połowę taniej. Lol. To pokazuje jak debilny nasz kraj jest. Moje dwa filmy mam właśnie z US Amazona, co fajne to że wysyłają najpierw do Niemiec, a z Niemiec do nas, dzięki temu nie płacimy cła i VAT-u. Nie wiem jak to u nich działa, ale jest to fajne. Sam format raczej wad nie ma, wady ma komputerowe wsparcie dla niego. Praktycznie jedyny sensowny player BD to PowerDVD, a program ten ma więcej wad niż zalet. Obecnie możemy też zapomnieć o dźwięku HD na kompie. Dwie dźwiękówki które na to pozwalają to ASUS Xonar HDAV 1.3 oraz Auzentech X-Fi HomeTheater HD. Obie kosztują krocie (połowa wartości to pewnie licencie), co raczej ma mały sens. Jest także support dla niektórych zintegrowanych kart, no ale tylko na wyjściach analogowych (jako że integry nie oferują HDMI, a S/PDIF nie ma zabezpieczeń), a wyjścia analogowe na integrach to HD raczej nie jest. Prawdopodobnie z czasem zdecyduje się na zakup stacjonarnego playera Blu-ray, ale to dopiero gdy zmienię amplituner na porządny z HDMI, żeby móc cieszyć się dźwiękiem HD. Wtedy obecny czytnik zostawię sobie do kompa do gier, którego będę składał pewnie na początku roku. Na HTPC pewnie będę oglądał tylko MKV i DivX. Poczekam jeszcze na LGA 1156 i proce Clarkdale z zintegrowanym GPU. Na razie nie wiadomo czy na tej platformie Intel postanowi zaaplikować obsługę dźwięku LPCM 7.1 po HDMI, oraz czy dodadzą Protected Audio Path, co jest niezbędne do uzyskania dźwięku HD z filmów Blu-ray. To w najbliższym czasie jedyna szansa na platformę z PAP, bo nikt inny nie ma nic w planach na najbliższe misiące. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Wg mnie na chwilę obecną to jest bajer. Ceny są zaporowe. Dobre DVD można kolekcjonować poniżej 20zł sztuka. Na Blue nie ma żadnych chyba filmów które by mnie interesowały. Sama "nowożytna komercyjna papka". Kupowanie sprzętu żeby leżał i czekał na swój czas nie ma sensu.Tym bardziej że w między czasie może się coś jeszcze pojawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Sam format raczej wad nie ma, wady ma komputerowe wsparcie dla niego. ... S/PDIF nie ma zabezpieczeń) Protected Audio Path, co jest niezbędne do uzyskania dźwięku HD z filmów Blu-ray. Taa... DRM - syf który zablokował rozwój multimediów HD. To brak "uznania za bezpieczny" standardu S/PDIF powoduje że nie można go użyć - nie jego możliwości. "Niezbędne" DRM to tylko wzrost kosztów sprzętu, opóżnienia w jego wejściu na rynek. Co daje użytkownikowi - ciach!o - nie polepsza jakości, za to podwyższa ceny Przemysł medialny dostał kolejną bezużyteczną zabawkę do walki z piractwem, co niektóre firmy zarobią na sofcie - a my jak zwykle dostaliśmy po [gluteus maximus]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...