Skocz do zawartości
romek

Częsty Błąd Systemu 0x7c910cce

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio mam częsty błąd przy pracy w Photoshopie typu:

Komunikat:

"Nie można wykonać polecenia ponieważ wystąpił błąd programu."

Naciskamy OK i kolejny:

"Instrukcja spod "0x7c910cce" odwołuje się do pamięci pod adresem "0x00000000". Pamięć nie może być "read""

Microsoft i google w takim przypadku siedzi cicho, zazwyczaj czytamy: zainstaluj nowego service pack (ok już mam SP3), wyłącz antywirusa (bezsens ale wyłączyłem ESET 4 i nic).

Ma ktoś pomysł co może być przyczyną?

Pamięci przeleciałem memtest 24 godziny, brak błędów. Procesor obciążony na wszystkie rdzenie przez ok 5 godzin, zero błędów.

Nieraz też się zdarza, że jak odpalam 3DMark-a to łapie zwichę komputer, dźwięk jednostajny i tylko reset go ratuje. Dlatego zakładam błąd w Windows a nie w samym programie.

Windows XP SP3, ESET Smart Security 4, Photoshop v.8 CS.

Konfiguracja komputera: http://www.purepc.pl/platformy_testowe / komputer dział: MULTIMEDIA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XP-ek może zmapować tylko ok. 3,25 GB pamięci RAM, a jak widzę Twój komputer ma zainstalowane 4GB . Może pod obciążeniem Photoshop jaki i 3Dmark próbują skorzystać z niezmapowanej pamięci. Jeżeli już tego nie zrobiłeś to może dodanie w boot.ini parametru /PAE lub jak nie będzie działać /3GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi