Skocz do zawartości
ArturMaly

Sdd Jaki? 1czy2?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tak jak w temacie chcę dodać do zestawu który mam [stopka] dysk SSD na partycję systemową, mam do wydania ~800zł i co z nimi zrobić? Wiem że potrzebuje 60GB i ile mam do wydania, a teraz:

- jeden czy dwa dyski połączone w raid 0?

- jakie?

- kupić teraz czy poczekać?

- czy zauważę różnicę w codziennej pracy [PS, AI, DW, FL, LR, C4D]?

- w jakich aspektach różni się używanie SSD a HDD, jakie czynności będę musiał dodatkowo wykonywać?

Z góry dziękuję za odpowiedź, bo nie jestem w stanie wysnuć wniosków po przeczytaniu kilku stron z ponad 40 stronicowego wątku o dyskach SSD...

Edytowane przez ArturMaly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Sam myślę o SDD na system i z tego co zdążyłem się zorientować najlepiej brać OCZ Vertex 60GB (lub 30GB jak Ci starczy). Łączyć w RAID0 chyba nie ma sensu bo największą zaletą tego typu sprzętu jest bardzo krótki czas dostępu (odczyt małych plików) a prędkość liniowa nie ma znaczenia bo i tak tego nie zauważysz. Różnica w codziennej pracy:

Jeśli chodzi o resztę Twoich pytań to sam czekam na odpowiedzi kogoś mądrzejszego ;)

Edytowane przez CtrlAltDel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi