ArturMaly Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 (edytowane) Witam, Tak jak w temacie chcę dodać do zestawu który mam [stopka] dysk SSD na partycję systemową, mam do wydania ~800zł i co z nimi zrobić? Wiem że potrzebuje 60GB i ile mam do wydania, a teraz: - jeden czy dwa dyski połączone w raid 0? - jakie? - kupić teraz czy poczekać? - czy zauważę różnicę w codziennej pracy [PS, AI, DW, FL, LR, C4D]? - w jakich aspektach różni się używanie SSD a HDD, jakie czynności będę musiał dodatkowo wykonywać? Z góry dziękuję za odpowiedź, bo nie jestem w stanie wysnuć wniosków po przeczytaniu kilku stron z ponad 40 stronicowego wątku o dyskach SSD... Edytowane 8 Września 2009 przez ArturMaly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CtrlAltDel Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 (edytowane) Witaj. Sam myślę o SDD na system i z tego co zdążyłem się zorientować najlepiej brać OCZ Vertex 60GB (lub 30GB jak Ci starczy). Łączyć w RAID0 chyba nie ma sensu bo największą zaletą tego typu sprzętu jest bardzo krótki czas dostępu (odczyt małych plików) a prędkość liniowa nie ma znaczenia bo i tak tego nie zauważysz. Różnica w codziennej pracy: Jeśli chodzi o resztę Twoich pytań to sam czekam na odpowiedzi kogoś mądrzejszego ;) Edytowane 9 Września 2009 przez CtrlAltDel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Jeden wystarczy. Raid z SSD to już niezły pocisk :D Przy tych cenach raczej nie warte ceny. SSD jest dla szybszej pracy systemu a nie na pliki. Tylko system i instalki na nim trzymasz. 60GB powinno starczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...