Skocz do zawartości
Tsun

Pora Na Core I5!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W związku z premierą nowej platformy zdecydowałem się na wymianę mojego staruszka - zestaw służy mi głównie do gry w pokera, co wiąże się z pracą z potężnymi bazami danych (programy wspomagające), oraz solidnym obciążeniem procesora i pamięci przez źle napisany soft, od czasu do czasu odpalam też normalne gry (acz raczej nie najnowsze hity), czy też filmy w FullHD. Na zestaw mam zamiar wydać 3000-3500 zł, chociaż mogę tą kwotę zwiększyć o ile będzie taka potrzeba. Całość mam zamiar poddać solidnemu OC.

Mój projekt:

Procesor: Intel Core i5 750 (czy może jednak warto dołożyć do i7 860?)

Wentylator: Scythe Ninja 2 Rev. B SCNJ-2100 (tutaj się zastanawiam - lepszym wyborem wydaje się Mugen 2, nie wiem jednak jak z jego kompatybilnością z LGA1156 - gdzieś czytałem że tylko zestawy z Rev.B będą pasować, acz widziałem również testy i5 na Mugenie? :/ Ew. może jest coś jeszcze wydajniejszego?)

Płyta główna: MSI P55-GD65

RAM: DDR3 4GB 1600MHz G.Skill NQ 2x2GB, CL9 (tutaj też nie jestem pewien tego wyboru - myślę zdecydowanie nad wzięciem 2x2 GB DDR3 1600/2000, acz jakiej firmy? Wiem że G.Skill to kiedyś była w OC czołowa marka, teraz nie mam pojęcia...)

HDD: 2x Seagate Barracuda 7200.12 500GB - do podłączenia w RAID0 (myślałem też o SSD Intela X-25M 160GB 2nd gen./OCZ Vertex - wydaje mi się jednak że przy moich zastosowaniach różnica w wydajności w stosunku do RAID0 będzie niewielka, z kolei w cenie jest dość znaczna - może jednak warto?)

Grafika: GeForce GTX260 Gainward 896MB Golden Sample

Obudowa: CoolerMaster Gladiator 600 Black

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro SLI 600W

Edytowane przez Tsun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie z to trochę słaba grafa jak na taki procesor. Spore przyspieszenie pracy systemu i działania aplikacji da SSD więc chyba warto, ale to koszt od 600zł za 60GB w górę. 160GB intel to już blisko 2000zł

Myślę, że warto poczekać do czwartku na pierwsze testy nowych radeonów serii 5xxx. Na pewno będą droższe ale dowiemy się też zapewne o ile. Premiera nowych kart będzie dopiero pod koniec września i wtedy spadną też ceny obecnie produkowanych zarówno radeonów 4xxx jak i nVidii z wyższej półki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj opis, komp nie ma być do gier - może podam listę moich ostatnich pozycji: Wiedźmin, Warcraft3:TFT, CS 1.6 ;)

Co do dysku - myślę że 2x Seagate 7200.12 w RAID0 nie będą wiele wolniejsze od SSD Intela, a ceny to odpowiednio niecałe 400 i 1300 zł, o pojemności już nie wspominając...

Edytowane przez Tsun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi