Włodi Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 (edytowane) Mam ten monitor już od ponad 3mc, używam go prawie codziennie po pare godzin i jest z nim jeden duży problem, mianowicie strasznie pieką mnie od niego oczy. Grzebałem w ustwieniach, próbowałem różnych opcji, na wszystkie sposoby. Nie mam powłączanych żadnych bajerów, trybów, które tylko rozjaśniają obraz a jasność/kontrast mam na 30%, gdyż monitor strasznie świeci po oczach.Ma on 24" i nie ważne czy oglądam na nim TV z daleka, czy siedze metr od niego oczy zawsze tak samo pieką. Nie bolą tylko własnie pieką. Do jakości obrazu nie mogę sie przyczepić pozatym, że matryca za mocno świeci. Na moim starym monitorze lcd LG oczy mnie nigdy nie piekły, zresztą zmieniałem je; raz lg raz iiyama i na lg oczy wyraźnie odpoczywały co jest dziwne bo na obydwóch monitorach zawsze miałem to samo odświeżanie 60Hz, lecz nie sądze, żeby była to wina odświeżania gdyż próbowałem na niższych rozdziałkach z odśw. 75Hz i nic to nie dało. I teraz nie wiem co zrobić? Sprzedać go i kupić inny? Trafiłem na jakiś trefny egzemplaż, czy poprostu te monitory tak mają? Mój kumpel sprzedaje na giełdzie różne monitory i mówi, że ludzie właśnie często skarżą sie na iiyamy że oczy od nich bolą/pieką. Prosze o jakieś porady. EDIT: Może dodam jeszcze, że monitor posiada matrycę TN i rozdzielsczość 1920x1080) Edytowane 14 Września 2009 przez Włodi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodi Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 Nikt nie miał podobnych problemów na monitorach iiyama? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 Tez miałem podobnie z iiyama 24" na TN. Oczy mi bolały. Kupiłem EIZO i teraz jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 Ja mam 22" iiyame i takich problemów nie stwierdziłem, fakt do internetu jest ona trochę za jasna i trzeba obraz przyciemnić, ale oczy mnie nie bolą, ani nie pieką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 Tez mialem 22" i bylo ok. Ale na 24" oczy strasznie mnie piekly. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodi Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 (edytowane) Widzę, że nie jestem jedyny. Cóż, nie pozostaje chyba nic innego jak sprzedać ten monitor. Rozglądałem się już za jakimś innym 24" za ok 1000zł i znalazłem tego asusa: http://www.allegro.pl/item726004761_24_asu...omputronik.html Pytanie podstawowe czy od takiego monitora nie będą mnie piekły oczy? Jak się ma ten asus w jakości obrazu do iiyamy, jak z czasem reakcji, jasnością itd? Tego asusa doradził mi kumpel, sam ma jakiś niższy model i jest zadowolony. Ja niestety troche za mało miałem z tymi monitorami do czynienia a u kumpla to musiałbym pare dni posiedzieć żeby sprawdzić czy oczy nie pieką dlatego proszę Was o pomoc. Edytowane 21 Września 2009 przez Włodi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 Ale o co chodzi, zjedź z regulatorem "jasność" do 0. Inna sprawa, to sam zakres regulacji, nawet przy 0 może dawać po oczach jak słońce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodi Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 Zjeżdżałem już z jasnością / kontastem do 15% i obniżałem procenty kolorów- nic to nie dawało. Pozatym nic nie widziałem tak było ciemno. Oczy jak piekły tak pieką, a zwłaszcza jak w coś gram. Ale pozatym jest jeszcze coś: gdy np. w grach coś się płynnie porusza to widać jak matryca pozostawia po sobie taki czarny cień na krawędziach obiektu. Podobnie jak przeglądam to forum (białe litery na szarym tle) to w trakcie przewijania strony suwakiem litery rozdwajają się pozostawiając właśnie ten cień. Można by to zaliczyć do smużenia ale to jednak troche inaczej wygląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 Może smużenie albo źle wyregulowany overdrive ( dopalacz kryształków ) i dlatego takie cuda się dzieję. A co do problemów z oczami, to też czasem tak mam, że kupa dni jest ok, a czasem jakiś dzionek to mnie pieką. No ale u Ciebie jest to problem na okrągło, więc inna kwestia. Może jednak spróbuj z innym monitorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...