steffy Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Witam wszystkich forumowiczów :) Spędziłem prawie dobę czasu na zastanowienie się jakie mam wymagania, zapoznanie się z obecnym sprzętem i wyborem najbardziej ekonomicznych rozwiązań uwzględniając przy jednym podzespole mniejsze wymagania, a przy drugim większe. O to zestaw, który skomponowałem: Płyta główna: Gigabyte GA-M85M-US2H (237zł) Karta graficzna: nVidia GeForce GTS 250 512MB (389zł) CPU: ADM Athlon 64 X2 6000+ 3GHz (235zł OEM) RAM: OCZ DDR2 1066MHz DUAL 2x2048MB REAPER HPC CL5-5-5-18 (259zł) HDD: SAMSUNG 200GB SP2004C SATA 3Gb/s 8MB CACHE albo podobny (120zł) DVD-RW: (80zł) Zasilacz: OCZ StealthXStream 600W (OCZ600XSX-UE) (279zł) albo: CHIEFTEC CTF-600-14CS 600W (289zł) albo: PENTAGRAM SilientForce 550W Total 80+P(264zł) Obudowa: Micro ATX (60zł) Małe pytanie: Czy zasilacz 600W nie wydaje się być przesadny? Z góry dziękuję za fachową radę Krzysztof P.S. pragnąłbym dodać, że zależało mi na procesorze x64, więc AMD Athlon X2 250 nie wchodzi w grę, No i że pod kartę specjalnie szukałem płyty głównej z PCI Express 2.0 i chipsetem nVidii, żeby wszystko współgrało. Podobnie z RAM, jeśli płyta główna obsługuje 1066MHz aż do 8GB to dlaczego mem nie mieć 4GB 1066 (do tej pory miałem 2GB i to za mało jak na granie czy operowanie dużą grafiką w programach graficznych przy Windows 7). Micro ATX chcę a nie ATX bo zależy mi na mniejszej obudowie (zasilacz z ATX zmieści się niby bez problemów, tak znalazłem w internecie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość enebene Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 czemu nowy athlon nie wchodzi w gre? czy podzespoly uzywane wchodzą w rachubę? za te pieniądze można lepszy sprzęt złożyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Chyba musisz zacząć zbierać wszystko od początku bo każdy Athlon X2 jest procesorem 64 bitowym :D A żeby wszystko 'współgrało' to proponuję proc AMD na chipsecie AMD i kartę grafiki AMD/ATI. Zasilacz jest na wyrost, ale nic mu się przez to nie stanie. Ale na twoim miejscu brałbym tańszy, choć cały czas solidny zasilacz, za ok 200zł i parę groszy dołożył do Athlona X4 620. Pewnie jeszcze nie jedna doba przed Tobą :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 płyty z chipsetem nvidii można brać ale po co lepiej coś wziąć na AMD i tak będzie współgrać tu nie ma zależności. Athlon X2 jest 64bitowy poza tym to nowszy procek niż ten który wybrałeś czyli stary X-2 który jest mało wydajnym ścierwem które żre dużo prądu i zimne tez nie jest, ram wedle uznania ale ja ogólnie siadał bym już na DDR3 i tak samo na płytę ładujesz ramu tyle ile chcesz 2,4,6,8. Rozważ jednak ATX bo wszystko będzie sie w matx dusić no i ogólnie mało miejsca ale jak uważasz. Zasilacz sporo za mocny wystarczy jakiś chieftec 400W. Zaraz zjawią się inni którzy ci zestaw ładnie przemodelują :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Weź athlona II bo są lepsze i obsługują x64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość enebene Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 karte 4850 uzywke - oszczednosc (350zl dorwiesz z gwarancja) + karta jest lepsza od gts250 - nawet jeden forumowicz ma teraz hd4850 za 360na zbyciu procka bierz athlona II x4, chociaz tutaj dokladasz niewiele i masz phenoma II x3, ja sklanialbym sie ku drugiemu ale jak budzet jest mocno naciagniety to z pierwszego rowniez bedziesz zadowolony. na zasilaczu rowniez mozesz 100 zaoszczedzic - firmowa 400styknie, a gadanie ze w przyszlosci nie starczy to brednia, karty graficzne 40nm na horyzoncie, a jedna z nim ktora juz wyszla hd4770 zre w stresie 50watt oferujac wydajnosc h4850 smoka ktory w stresie zre 110watt ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 (edytowane) Zestaw słaby, procesor, płyta i grafika do wymiany. W przygotowanych zestawach masz dużo wydajniejszy sprzęt. Zestaw miguela, uwzględniajać Twoje wymagania: Procesor : AMD Athlon II X2 240 - 215 zł Płyta Główna :AsRock M3A785GMH/128M - 280 zł RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 260 zł Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4850 512MB PCS - 360 zł Zasilacz: Fortron FSP450-60APN - 149 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 195 zł Napęd : Samsung SH-223B SATA - 95 zł =1554zł (ceny z esc, na dzień dzisiejszy) Do tego obudowa jaką chcesz Edytowane 22 Września 2009 przez psz3mo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steffy Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Dziękuję za rady, w takim razie rzeczywiście procesor zmienię na AMD Athlon X2 II 250 i zasilacz na słabszy i tańszy trochę 500W. Ale dlaczego DDR3? Nie składam takiego super sprzętu żeby aż w DDR3 inwestować ;] Czy płyta główna i karta graficzna mogą zostać? Czy lepiej będzie dobrać płytę z chipsetem ADM i kartę ATI? Mam sentyment do nVidii ;) Czy na coś zda mi się technologia Hybrid SLI? Czy jeśli wybiorę płytę bez PCI Expres 2.0 tylko 1.0 tańszą, stracę dużo na wydajności? płyty Asrock są tanie, co o nich powiecie? Przepraszam że tak dużo pytam, ale mało znalazłem obiektywnych informacji na te tematy akurat, a szukałem długo (może źle, nie wiem..) Zestaw słaby, procesor, płyta i grafika do wymiany. W przygotowanych zestawach masz dużo wydajniejszy sprzęt. Zestaw miguela, uwzględniajać Twoje wymagania: Procesor : AMD Athlon II X2 240 - 215 zł Płyta Główna :AsRock M3A785GMH/128M - 280 zł RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 260 zł Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4850 512MB PCS - 360 zł Zasilacz: Fortron FSP450-60APN - 149 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 195 zł Napęd : Samsung SH-223B SATA - 95 zł =1554zł (ceny z esc, na dzień dzisiejszy) Do tego obudowa jaką chcesz Przepraszam, że kwestionuję Twój zestaw, ale nie pasuje mi jednak parę rzeczy: - płyta główna AsRock wydaje się być produktem mniej godnym zaufania niż Gigabyte, chociaż doświadczenia w tym nie mam. - dlaczego akurat GoodRam? taka same cena jak moich OCZ, które wykazały się lepszą wydajnością w testach. - naczytałem się dużo, że marki takie jak .., .., .., Fortron są do kitu i dobre dla początkujących, często padają, duże wahania mocy, niższa sprawność - HDD - przepraszam zapomniałem dodać, że nie potrzebny mi dysk większy jak 80GB, ważne żeby był szybki dość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 (edytowane) Procesor weź 240 a nie 250 , szkoda płacić dodatkowo nawet te kilkanaście złotych , podkręca się tak samo Płyta główna mimo wszystko lepiej z chipsetem amd , oferuje lepsze oc Grafika może być i gts250 , jednak hd4850 jest bardzo porównywalny wydajnościowo a po oc jest lepszy bo gts250 i tak jest już wyżyłowany. Dlaczego ddr3 , bo podstawka am3 jest bardziej przyszłościowa niż am2+ , a to wymaga zainwestowania w ddr3 EDIT: odnośnie kilku spostrzeżeń do zestawu jak nie chcesz asroka (nie wiem czemu , fajne płytki teraz robi) to kup gigabyte ma770t-ud3p Twoje ocz to ddr2 , jak chcesz kupić ddr3 ocz reaper to przygotuj się na wydatek 400zł marki takie jak Fortron to elita zasilaczy , produkowane przez fsp group , posiadają certyfikaty 80 plus i wszystkie potrzebne zabezpieczenia hdd ten dysk jest szybki , jeden z najszybszych i jeden z najlepszych jeśli chodzi o opłacalność. Edytowane 22 Września 2009 przez BLiT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 (edytowane) No raczej źle, bo informacji jest dużo. Jeśli idziesz w X2 to chyba lepiej 240 zamiast 250. Nie będę pisał dlaczego, bo było 100x. Jeśli nie chcesz sprawdzać to wystarczy, że uwierzysz. DDR3 i podstawka AM3 są polecane ze względu na możliwość rozbudowy zestawu w przyszłości. Nie chodzi o super sprzęt, ale o sprzęt, do którego za 2-3 lata będziesz mógł kupić spokojnie nowego proca. Płyta i grafika; masz wyżej napisane, że lepiej 4850 z esc, skoro tak piszą to może coś w tym jest. Hybrid SLI nie bardzo się przyda, bo zintegrowana grafa nie pomoże tej z PCI-E. Jest bo jest. PCI-E 2.0 vs. 1.0 - poszukaj testów, nie wiem, chyba nie. Asrock, są tanie, sam kupiłem taką niedawno, spisuje się, InstantBoot rules :D Mało obiektywnych opinii? E tam, wystarczy trochę poczytać, żeby wiedzieć komu warto zaufać, bo przecież dobra subiektywna nie jest zła. Edycja: Przepraszam, że kwestionuję Twój zestaw, ale nie pasuje mi jednak parę rzeczy: - płyta główna AsRock wydaje się być produktem mniej godnym zaufania niż Gigabyte, chociaż doświadczenia w tym nie mam. - dlaczego akurat GoodRam? taka same cena jak moich OCZ, które wykazały się lepszą wydajnością w testach. - naczytałem się dużo, że marki takie jak .., .., .., Fortron są do kitu i dobre dla początkujących, często padają, duże wahania mocy, niższa sprawność - HDD - przepraszam zapomniałem dodać, że nie potrzebny mi dysk większy jak 80GB, ważne żeby był szybki dość Spędziłem prawie dobę czasu na zastanowienie się jakie mam wymagania, zapoznanie się z obecnym sprzętem i wyborem najbardziej ekonomicznych rozwiązań uwzględniając przy jednym podzespole mniejsze wymagania, a przy drugim większe. Wydaje się, nie ma podstaw do braku zaufania do nowych konstrukcji. Ram w poście wyżej wyjaśniony. Czytać to może zacząłeś, dużo to będzie wtedy, kiedy przestaniesz udawać, że wiesz więcej, niż wiesz. A i dysk, skoro szukasz najbardziej ekonomicznych rozwiązań to policz sobie koszt 1GB w swojej propozycji (0,6zł/GB) oraz innych (poniżej 0,3zł/GB). Edytowane 22 Września 2009 przez _piotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steffy Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Niestety nie udaję że wiem więcej niż wiem, piszę to co przeczytałem. Jakbym wiedział, nie zakładałbym tego tematu. Przychylając się ku Waszym radom jestem skłonny taki zestaw złożyć: AMD Athlon X2 II 240 AsRock z podstawką AM3 i chipsetem ADM, gniazdami DDR3 oraz PCI Express, karta dźwiękową Realtek 5.1 lub 7.1 pamięć ram DDR3 4GB 1066 (tylko nie wiem już teraz jaką.. zdezorientowałem się ;p) grafika PowerColor Radeon HD4850 512MB PCS zasilacz 500W i obudowa ATX dysk twardy najtańszy 7200rpm, 80GB mi starczy ile razy mam pisać ;P (mam 2 dyski zewnętrzne na USB po 500GB, dysk w komputerze tylko na system operacyjny i parę zainstalowanych gierek i programów. 200GB dysku w laptopie nigdy nie wykorzystałem więcej jak w 30%..) (.. zaraz pójdę do sklepu i kupię gotowy zestaw :| ..) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Nie licząc dysku wychodzi w sumie zestaw za 1600 z przyklejonego tematu :D A jeśli Ci zostanie kasa z dysku np., nie zależy Ci na pojemności i możesz dołożyć to zastanów się nad SSD, mało miejsca, ale szybkie, na system jak znalazł (choć pewnie koszt nie do przeskoczenia niestety). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Odnośnie dysku. Rozumiemy że nie potrzebujesz dużego dysku , jednak jest jedna znacząca przesłanka za wzięciem 500G dysku. Prędkość startu systemu , ładowania się programów i gier , prędkość doczytywania się kolejnych lokacji zależy od prędkości dysku. Taki dysk jaki wybrałeś (160-250G) ma max prędkość 80MB a średnio z 55MB , samsung F3 jest dwukrotnie szybszy. Sam przeniosłem system z Samsunga SP2504C na Samsunga F3 HD502HJ i jest kolosalna różnica w działaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steffy Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 za 382zł można kupić dysk SSD 32GB, na którym zmieści się Win7,Office i inne aplikacje + jedna, dwie gry Jeśli miałbym dopłacić do dysku SSD zrezygnowałbym z 4GB RAM stawiając na 2GB RAM i wydajniejsze stronicowanie. co o tym myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 (edytowane) za 382zł można kupić dysk SSD 32GB, na którym zmieści się Win7,Office i inne aplikacje + jedna, dwie gry Jeśli miałbym dopłacić do dysku SSD zrezygnowałbym z 4GB RAM stawiając na 2GB RAM i wydajniejsze stronicowanie. co o tym myślicie? Jak na dysku 32GB masz zamiar zmieścić system, office'a programy i jeszcze gry, to to chyba będzie mahjong i warcraft II. Ja u siebie system stawiałem tydzień temu: vista business + office xp + kilka małych, niezbędnych programików i wessało mi 32GB (swap wyłączony, w koszu pusto) z 65GB. partycji. Jeżeli masz zamiar robić defragmentacje co 2 tygodnie to może się upchniesz na 32GB, nie przeczę, ale nie lubię widzieć na dysku systemowym 2-3GB wolnego miejsca. Co do wiedzy, którą pochłonąłeś nt. komputerów - proponuje więcej czasu spędzać na tym forum, a nie na o2 i onecie. ps. nie wiem jak zasilacz może być dobry dla początkujących... dla początkującego to może być rower na czterech kółkach :lol: Edytowane 22 Września 2009 przez psz3mo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steffy Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Stosując się do różnych Waszych(i nie tylko) porad w końcu wybrałem: Gigabyte GA-MA770-UD3 rev 2.0 Gigabyte Radeon HD4850 Zalman ADM Phenom II X2 550 BE OCZ DDR2 4GB PC800 DUAL 2 x 2048MB CL4 REAPER WD5000AAKS 500GB 7200 16MB SATA OCZ StealthXStream OCZ600SXS-EU 600W zastaw za 1700zł, po wliczeniu kosztów przesyłki 1800zł Zamierzam zaktualizować bios, podkręcić nieco procesor i odblokować jego dwa rdzenie. Może delikatnie podkręcić kartę. Z zasilacza 600W OCZ nie zrezygnuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 (edytowane) Procesor : AMD Athlon II X4 620 - 369 zł Płyta Główna : Gigabyte MA770T-UD3P - 290 zł RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 260 zł Karta Graficzna : XFX Radeon HD4770 512MB DDR5 - 385 zł Zasilacz: Fortron FSP500-60GLN - 230 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 195 zł Razem : 1729 zł (esc.pl) Uzasadnienia: 1. Phenom X2 550 BE - ciężko już trafić na sztukę, która się odblokuje, więc jeśli komputer ma być na dłużej, zdecydowanie bardziej opłaca się brać Athlona X4. 2. Płyta - w przypadku podstawki AM3 masz większą pewność, że pojawi się coś lepszego. 3. Pamięci - DDR3 będą tanieć, a DDR2 drożeć. 4. GPU - mniejszy pobór prądu, lepsze i cichsze chłodzenie. Wydajność zbliżona. 5. Zasilacz - nie wiem, gdzie słyszałeś takie bzdury o Fortronie. To firma, która robi zasilacze np. dla Be Quiet... Fortron GHN jest lepszy jakościowo - StealthXStream to seria typowo budżetowa i te 600W to taki lep dla niezorientowanych. 6. Dysk - cichszy (jeden talerz) i wydajniejszy. Poprawione :wink: . Edytowane 23 Września 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 (edytowane) bierz to co polecil Ci gi3r3k ;) tylko ma maly blad w opisie bo chodzi mu o athlona x4 620 a cene podal odpowiednia :) Zasilacz jest bardzo dobry i bez problemu utrzyma nawet mocniejsze konfigi , grafike mozesz <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 4770 albo 4850 lub gts250 to co znajdziesz najtaniej to bym wzial na twoim miejscu :) Edytowane 22 Września 2009 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steffy Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 W każdym bądź razie jest to konfiguracja już bardzo podobna do mojej 'ostatecznej' ;). Sprawdzałem Gigabyte MA770T-UD3P. Jest nie potrzebna jeśli chcę wziąć Phenom II X2 550 BE. Płyta Gigabyte GA-MA770-UD3 rev 2.0 również ma socket AM3. Zobacz na stronie producenta: http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/g...770-ud3_20.html A tak w ogóle to o co chodzi z tymi 'sztukami'? Phenom II X2 550 BE to Phenom II X2 550 BE po prostu.. jest jakieś rozgraniczenie, że te są z dwoma rdzeniami a te z czterema tylko dwa zablokowane? I myślę, że OCZ DDR2 4GB wystarczą na początek, a jak w przyszłości będę miał nadmiar kasy i zajafke to kupię 4 kości po 4 GB DDR3 1333+ :P:P Co do zasilacza, to najważniejsza część komputera i nie zamierzam ryzykować, że się spali albo będzie nie wydajny. Są Fortrony może i dobre, ale jak jest napisane w specyfikacji, że wydajność wynosi 70% przy pełnym obciążeniu to temu wierzę (70% z 500W to 350W, a to za mało jeśli będę chciał podkręcać, do tego dokupywać DVDRW i podłącząć 4 urządzenia USB i kartę telewizyjną na PCI..) Co do XFX Radeon HD4770 512MB DDR5 nie popadajmy w skrajność.. wybiorę ją i co? i znowu ktoś doradzi, że tamta będzie trochę lepsza, potem kolejny że tamta jeszcze lepsza i tak w kółko. To może od razu kupię kartę za 2000zł? Mam jeszcze jedno pytanie: Czy różnią się układy chłodzące Radeon HD4850: http://allegro.pl/search.php?string=HD4850...p;change_view=1 http://allegro.pl/item742560938_xfx_radeon...5_1990_mhz.html http://allegro.pl/item740115439_sapphire_r...i_e_256bit.html http://allegro.pl/item743511173_connect3d_...0_accelero.html http://allegro.pl/item746779216_vapor_x_sa..._ddr3_hdmi.html http://allegro.pl/item745385419_gigabyte_h..._fv_zabrze.html Zawsze będzie alternatywa jak nie będzie w sklepie jednej części to będzie druga podobna :). Wiem już mniej więcej dookoła czego się obracać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Stek bzdur. Nie wiem po co ten temat. Bez niego tez wiedziałaś jak wybrać żle. ... Jest nie potrzebna jeśli chcę wziąć Phenom II X2 550 BE. Płyta Gigabyte GA-MA770-UD3 rev 2.0 również ma socket AM3. Zobacz na stronie producenta: 3371762[/snapback] ... Co do zasilacza, to najważniejsza część komputera i nie zamierzam ryzykować, że się spali albo będzie nie wydajny. Są Fortrony może i dobre, ale jak jest napisane w specyfikacji, że wydajność wynosi 70% przy pełnym obciążeniu to temu wierzę (70% z 500W to 350W, a to za mało jeśli będę chciał podkręcać, do tego dokupywać DVDRW i podłącząć 4 urządzenia USB i kartę telewizyjną na PCI..) ... Fortron FSP500-60GLN posiada certyfikat 80plus i posiada sprawność do 85%. OCZ StealthXStream OCZ600SXS-EU 600W certyfikatu nie posiada, ciekawe dlaczego jak to taki rewelacujny zasilacz? OCZ ModXStream Pro 600W posiada certyfikat 80plus ale mniejszą sprawność niż w/w Fortron FSP500-60GLN. Nie wiem co masz na myśli pisząc wydajność wynosi 70% przy pełnym obciążeniu. Może mylisz ze sprawnością? Słowo wyjaśnienia. Jeśli zasilacz jest dobry i markowy, to jak ma napisane 500W to tyle umie oddać bez względu na to czy ma sprawność 50% czy 85%. Różnica jest taka, że ten pierwszy pobierze z sieci 1000W aby oddać 500W, natomiast drugi pobierze 588W aby oddać 500W. Pocieszę Cię, nie jesteś pierwszą osobą wypisującą takie bzdury. Chcesz zasilacz i OCZ to bierz serię ModXStream, 500W wystarczy Ci w zupełności. Seria ModXStream ma chociaż certyfikat 80plus. OCZ nie jest żadną rewelacyjną firmą. Mam pendrive ocz rally2. Powinien mieć zapisz na poziomie 15MB/s, ledwo robi 6MB/s. Samsung z deklarowanym zapisem 3MB/s jest szybszy, robi 7MB/s. Pamiętaj, że wypisując totalne bzdury, mające się nijak do rzeczywistości możesz się załapać na nagrodę regulaminową nawet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steffy Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 1) Rzeczywiście masz rację, na stronie http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/g...770-ud3_20.html jest wyraźnie napisane, że jest to socket AM3 w przeciwieństwie to tej samej płyty tylko wersji rev. 1.0 Jest tam też napisane "Dwukanałowa obsługa pamięci DDR2 1333+", z tego wynika, że tam jest błąd: napisali "770 / Socket AM3", a powinni napisać: "770 / Socket AM2+ (AM3 CPU support)", tak jak na tej stronie z wersją rev. 1.0 http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/g...770-ud3_10.html Nie przyszło mi do głowy, żeby sprawdzić czy ta płyta ma DDR3 skoro 'ma' AM3, wynika to z mojej niefachowości w tej dziedzinie. Interesowałem się sprzętem do roku ok. 2002, potem jak zaczęły wchodzić kolejne Pentium 4, milion kart graficznych dałem sobie spokój. (winny się tłumaczy :P) 2) Co to RAM 1333+ DDR3 to był żart, nie zrozumiałeś. 3) Co do zasilacza, rzeczywiście. Znalazłem oryginalny datasheet i tam jest średnia sprawność 83.17% i moc znamionowa 500W, a nie tak jak wcześniej mi się zdawało moc pobierana. Za tamtą bzdurę bardzo przepraszam. Jednak dalej pozostanę przy zdaniu, że zasilacz to najważniejsza część komputera. Mimo wszystko przy obciążeniu 100% z wykresu tam zawartego wynika, że moc znamionowa wynosi około 475W, a kalkulatory mocy obliczały mi różnie, nawet 530W. W takim razie dlaczego ten zasilacz ma starczyć? może kalkulator źle liczy albo ja coś źle liczę.. ten kalkulator obliczył mi 385W, więc czegoś tu nie rozumiem :P acha, "Pamiętaj, że wypisując totalne bzdury, mające się nijak do rzeczywistości możesz się załapać na nagrodę regulaminową nawet." i z groźbami to nie do mnie.. ja bzdur nie wypisuję, tylko swoje zdanie na dany temat ukształtowane przez informacje znalezione w internecie. Jakbym wiedział wszystko i moja wiedza nie byłaby "bzdurą" jak to określiłeś nie zakładałbym tematu z prośbą o opinie. Jeżeli mi się pisze "weź ten zasilacz", to potrzebne jest konkretne uzasadnienie dlaczego tak, a nie inaczej poparte przykładami. Mogę się zapytać o to samo 1000 osób i każdy powie co innego, bo ma swoje zdanie. Procesor : AMD Athlon II X2 250 Płyta Główna : Gigabyte MA770T-UD3P ramy kupię jakie chcę. Karta Graficzna : Gigabyte Radeon HD4850 Zalman Zasilacz: Fortron FSP500-60GLN HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 Temat uważam za zamknięty. proszę nie odpisywać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...