E57 Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Czy jest sens wymiany E8400 na Q9550 ? Chodzi mi głównie o przedłużenie "życia" komputera z sygnaturki. Czy płyta główna, jej sekcja zasilania, poradzi sobie bez problemu z quadem (bez oc, lub niewielkie). Ewentualnie rozważam również możliwość sprzedaży obecnej płyty (~230 zł?) i zakup MSI P45 neo2-fr MOA (~330 zł) i w przyszłości wykręcenie quada trochę ponad 3ghz. za 100 zł zyskuję troszkę nowszy chipset i lepszą sekcję zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Przy tej karcie - nie. Kup lepszą i podkręć procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 nie gram, więc po co mi lepsza karta ;) ? ta jest cicha bo pasywna i świetnie sobie radzi ze wszystkim co robię. nie chodzi mi o gry, a raczej o ogólną wydajność, w systemie, w aplikacjach biurowych a coraz więcej aplikacji wykorzystuje 4 rdzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 nie gram, więc po co mi lepsza karta ;) ? ta jest cicha bo pasywna i świetnie sobie radzi ze wszystkim co robię. nie chodzi mi o gry, a raczej o ogólną wydajność, w systemie, w aplikacjach biurowych a coraz więcej aplikacji wykorzystuje 4 rdzenie. Do takich zastosowań to nie warto quada brać. Chyba musisz poczytać o konfiguracji i optymalizacji systemu. Do zastosowań o których napisałeś, ten komputer jest wręcz wypaśny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Do takich zastosowań to nie warto quada brać. Chyba musisz poczytać o konfiguracji i optymalizacji systemu. Do zastosowań o których napisałeś, ten komputer jest wręcz wypaśny.Potwierdzam. Tym bardziej nie warto zmieniać procesor. Podkręć go. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 w takim razie muszę jeszcze raz przemyśleć decyzję, bo już praktycznie byłem zdecydowany na quada. bardziej chodziło mi o to, żeby za rok lub trochę więcej nie ocknąć się, że jednak brakuje mocy i te 4 rdzenie by się bardzo przydały. ceny q9550 teraz trochę spadły, więc pomyślałem, że sprzedając e8400 i dokładając ok. 250-300 zł będę miał spokój na jakieś 2 lata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Za rok te procki będą tanie jak barszcz, i nie martw się, na pewno ich nie braknie. A co do zmiany musisz zastanowić się czy na dzień dzisiejszy brakuje ci mocy. Czy aby na pewno twój procek jest zbyt słaby do tego co robisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Obecnie mocy mi nie brakuje, mam jej jeszcze sporo w zapasie. Chęć modernizacji wzięła się z powodu odrobiny wolnych funduszy i przekonania, że jednak jakaś różnica w wydajności będzie. Jednak po głębszym zastanowieniu odpuszczam temat. Póki co E8400 w zupełności mi wystarcza a na siłę nie będę szukał usprawnień ;) Dzięki za odrobinę zdrowego rozsądku w formie pisanej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Ktoś niedawno poruszał podobny temat. Padła w nim inna propozycja - dysk ssd. Jeśli masz wolną kasę i chcesz zyskać na komforcie pracy to jest do dobry kierunek. Na dysku ssd stawiasz system, plik wymiany (czy jak on się tam zwie w danym os), instalujesz na nim najczęściej używane aplikacje. Dane trzymasz na tradycyjnym hdd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...