Skocz do zawartości
Pan_Borowik

Windows 7 Zjadł Mi Megahertze!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Postanowiłem zainstalować Windows 7 Professional, żeby zobaczyć, co w trawie piszczy. Do tej pory używałem jedynie XP-64, Vista mnie specjalnie nie pociągała, XP wystarczał do wszystkiego. Jako, że dzięki MSDNAA mogę skorzystać z systemu w pełni legalnie, pobrałem i zacząłem wymianę.

Wszytsko działa bez zarzutu, poza jednym małym szczegółem.

Procesor w BIOS'ie ustawiony jak w podpisie, 7x450, czyli 3.15 Ghz. I tak wskazuje ów bios przy każdym starcie. Jednak po spojrzeniu na właściwości procesora pod W7, oczom moim ukazuje się:

2.33 Ghz

post-6482-1254089270_thumb.png

Pomyślałem, że to pewnie system coś sobie źle odczytał, więc pobrałem najnowszego CPU-Z, który z kolei wyświetlił mi:

2.7 Ghz

post-6482-1254089378_thumb.png

Sprawdziłem w BIOS'ie, nie mam żadnych opcji a'la Cool'n'Quiet, które mogłyby coś takiego spowodować. Tym bardziej, że system pokazuje inny wynik, niż CPU-Z.

Jakieś sugestie?

EDIT: Dodam tylko, że zmieniłem ustawienie minimalnej mocy procesora na 100% w System Power Management i efektu brak.

Edytowane przez boroveeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybkie odpowiedzi. A więc:

CnQ to musi być. Albo mnożnik za nisko ustawiony. Nie ma innej opcji

Po wizycie w BIOS'ie - mnożnik na sztywno x7, tak jak był zawsze. Jedyna opcja podobna do CnQ, zwana C.I.A.2 (CPU Intelligent Accelerator 2) ustawiona na DISABLED, tak jak miałem wcześniej.

tak na serio ... odpal orthosa czy cos i spr pomiary raz jeszcze ...

Po włączeniu Orthosa, CPU-Z wskazuje zmianę mnożnika z x6 na x7, czyli tak jak powinno być. W idle powrót do x6. Co ciekawe, nawet w idle, co jakiś czas wskakuje x7, dosłownie na pół sekundy, po czym wraca do x6.

Nie chodzi o to, żeby mi to specjalnie przeszkadzało, ale wolałbym mieć sztywne 3.15 Ghz, tak dla własnej satysfakcji. Tym bardziej, że procesor i chipset chłodzone wodą, więc gorączka im raczej nie grozi, a i rachunki za prąd mam niskie bo Osram w Kerfurze w promocji kupiłem i jestem ekologiczny. Dopóki się z którejś rtęć się nie wyleje oczywiście :).

EDIT:

Z Ostatniej Chwili! Megahertzowy skrytożerca odnaleziony!

Postanowiłem ponownie spróbować google (poprzednie próby nie przyniosły rezultatów) - opłaciło się. W tym temacie wyczytałem, iż moja płyta posiada dodatkowe funkcje zarządzające prędkościa CPU, które to funkcje mają w "głębokim poważaniu" ustawienia mnożnika i CIA2. Otóż:

For the Gigabyte boards:

1) Boot into your BIOS and look for "Advanced BIOS Features"

2) The two functions you should set to Disabled are "CPU Enhanced Halt (C1E)" and "CPU EIST Function".

3) Save changes & Exit. Reboot back into Windows to confirm with CPU-Z that your multiplier is the same as set in the BIOS.

Temat do zamknięcia.

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam, red. nacz. tygodnika FAKT

Boroveek

Edytowane przez boroveeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi