Skocz do zawartości
Sylwia81

Czy Lepszy Tv Lcd = Gorsza Jakość Obrazu Z Anteny Analogowej?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

planuję w najbliższym czasie zakup TV LCD. Najprawdopodobniej przez najbliższych 6 m-cy nie będę miała do tego telewizji cyfrowej, tylko sygnał analogowy.

Dziś sprawdziłam jakość obrazu na telewizorze LG 32LF2510 i jakoś obrazu zaskoczyła mnie na plus. Ze względu ma fakt, iż nie zamierzam szybko wymieniać tego telewizora na lepszy, chciałabym kupić od razu lepszy, jednym z tych które mnie interesują to Sony Bravia KDL-32W5500K lub Philips 32PFL7404H.

Czy możliwym jest , by tv z wyższej półki gorzej radził sobie z sygnałem analogowym - lub może bardziej eksponował niedoskonałości tego typu sygnału??? Czy analogowy sygnał będzie podobny, a cyfrowy będzie o wiele lepszy niż w tym teoretycznie gorszym telewizorze??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pół roku to rozumiem okres przejściowy, zatem radzę nie przejmować się tego typu problemami tylko kupić najlepszy tv po prostu :)

ważna jest moim zdaniem jakość na sygnale docelowym przez najbliższe powiedzmy 3-5 lat, prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

planuję w najbliższym czasie zakup TV LCD. Najprawdopodobniej przez najbliższych 6 m-cy nie będę miała do tego telewizji cyfrowej, tylko sygnał analogowy.

Dziś sprawdziłam jakość obrazu na telewizorze LG 32LF2510 i jakoś obrazu zaskoczyła mnie na plus. Ze względu ma fakt, iż nie zamierzam szybko wymieniać tego telewizora na lepszy, chciałabym kupić od razu lepszy, jednym z tych które mnie interesują to Sony Bravia KDL-32W5500K lub Philips 32PFL7404H.

Czy możliwym jest , by tv z wyższej półki gorzej radził sobie z sygnałem analogowym - lub może bardziej eksponował niedoskonałości tego typu sygnału??? Czy analogowy sygnał będzie podobny, a cyfrowy będzie o wiele lepszy niż w tym teoretycznie gorszym telewizorze??

LCD mają możliwość włączenia filtrów rozmywających detale (w przypadku niskiej jakości sygnału detalami będą artefakty) ... więc problemu nie ma. A przy Full HD po prostu te filtry wyłączysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No trochę mi się problem rozjaśnił. Faktycznie, chyba nawet zmniejszając kontrast można zredukować ewentualne rozmycie obrazu, a te filtry to też może być sposób. Chyba jednak zaryzykuję :) teraz tylko pozostaje kwestia wyboru tv , czy inwestować w firmę czyli w Sony Bravia i tu w grę wchodzi KDL-32W5500 czy kupić np tego Philipsa: 32PFL7404H...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No trochę mi się problem rozjaśnił. Faktycznie, chyba nawet zmniejszając kontrast można zredukować ewentualne rozmycie obrazu, a te filtry to też może być sposób. Chyba jednak zaryzykuję :) teraz tylko pozostaje kwestia wyboru tv , czy inwestować w firmę czyli w Sony Bravia i tu w grę wchodzi KDL-32W5500 czy kupić np tego Philipsa: 32PFL7404H...

Do tej pory sam myślałem albo nad Samsung B650 albo Sharp DH 77 E ... ale widzę że ceny SONY znormalniały - dla siebie bym kupił SONY W5500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wręcz przeciwnie - jest duża szansa, że "lepszy" LCD, przez co rozumiemy "z wyższej półki" cenowej i jakościowej, będzie sobie lepiej radził z sygnałem analogowym bo ma lepsze układy czy tam algorytmy przetwarzania obrazu. Przecież telewizory są nadal w dużej mierze używane do oglądania telewizji niskiej rozdzielczości z różnych źródeł i radzenie sobie z gorszym sygnałem to ważna sprawa dla klienta.

Oczywiście nie znaczy to, że sama cena jest wyznacznikiem jakości przetwarzania obrazu, bo każdy konkretny model może mieć swoje wady nawet jeśli jest drogi - trzeba poczytać recenzje i opinie, a najlepiej byłoby zobaczyć w akcji i to z możliwością podregulowania sobie obrazu (o co nie jest tak znowu łatwo).

Poza tym jest granica co można wycisnąć ze słabego sygnału, i czytałem opinie, że już jesteśmy przy tej granicy w co lepszych telewizorach (nawet tych tańszych).

Ja bym wziął Sony ale to tylko moja opinia. Ogólnie W5500 jest chwalony, aczkolwiek zazwyczaj piszą o większych modelach (w mniejszym mogą być inne matryce).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłam dziś w sklepie i znów zmieniłam zdanie. Obraz tego philipsa jest jednak gorszy niż w samsungu b651. Obydwa były podłączone do anteny analogowej. Sama przy nich nie grzebałam, ale obsługa sklepu wszystko nam pokazała, łącznie z filmami w różnych formatach puszczane z usb. Samsung nie ma wprawdzie tego active control - czujnika oświetlenia i nie ma powłoki antyrefleksyjnej - ale pozostałe jego cechy rekompensują te braki :)

Na obejrzenie sony nie starczyło mi czasu, czy ten model W 5500 też można podpiąć do komputera? Np kablem dvi / hdmi? czy można odtwarzać filmu z dysku zewnętrznego lub usb i czy można wgrywać uaktualnienia, czy sony w ogóle udostępnia uaktualnienia itp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, że można podłączyć do komputera.

Aktualizacje firmware robi się przez usb, ale jak często Sony udostępnia nowy firmware to nie wiem - chociaż pytanie czy są w ogóle potrzebne takie aktualizacje.

Co do odtwarzania filmów z dysku albo pendrive'a, Samsung potrafi odtwarzać filmy zakodowane w h264/x264 w formacie mkv (aczkolwiek z dźwiękiem w DTS sobie chyba nie radzi). Natomiast Sony z tego co wiem odtwarza jedynie AVCHD czyli jakiś ich format filmów np. nagranych kamerą. Ale zawsze przecież można po prostu z komputera coś puścić na tv.

Samsungi, między innymi ta seria, mają podobno dosyć słabe głośniki (taka ocena powtarza się we wszystkich recenzjach) - nie wiem czy to dla Ciebie istotne.

Jeżeli nie możesz sobie podregulować ustawień obrazu porównując tv to takie porównanie jest niewiele warte. Jest duża szansa, że tv są celowo tak poustawiane - żeby się konkretna marka lepiej sprzedawała, lub choćby po prostu nikomu się nie chce bawić w regulowanie.

A ja sobie dzisiaj zamówiłem Panasonica 37LZD800. Mam nadzieję, że się na nim nie przejadę. ;)

Edytowane przez borsuczy_król

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi