Skocz do zawartości
bob3k

GlacialTech igloo 2500

Rekomendowane odpowiedzi

nie jest to prosba, czy cos.. chcialem napisac co o tym coolerku sadze..

wlasnie go dostalem, rozpakowalem - troche maly.. ale male nie znaczy slabe ;>

no teraz moze cos o samym wygladzie.. miedziany radiator, pod radiatorem jest rozlozona jakas pasta ktora 'mozna' nazwac pasta termoprzewodzaca.. pod radiatorkiem sa jeszcze 2 pianki (trzeba je zdrapac jak sie uzywa podkladki) no wiec po podlaczeniu, odpalam kompa i ciesze oko.. temperatura maxymalna mialem (Athlon 1700 JIUHB krecony na 1866 (166x11 1,65V) na tym moim titanku 54 stopnie, natomiast po zalozeniu igloo 2500 temperaura niechciala wyjsc spoza 47..

teraz mam krecone (166x12 1,675 (jakos tak)) no i mam teraz 40 stopnie jak sobie chodzie po www, etc (minmalna 39 stopnie) a jak wlaczylem q3, 10x pod rzad timedemo 1 / demo four to mialem 56 stopni :>

teraz moze co do 'halasu' tutaj nie moge nic powiedziec na ten temat.. bo na poczatku myslalem ze mam trefny wentyl bo go wcale slychac nie bylo :D bardzo cichy..

coolerek daje rade! polecam!

mozna go dostac oraz dowiedziec sie wiecej na www.cooling.pl

_

sorry za literowki o ile takie sa..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a odczyty z diody termicznej czy z zewnetrznego termistora

- jak z termistora to slabe wyniki

- jak z diody to w normie bez rewelacji - a przynajmniej nie jest taki dobry jak mial byc w porownianiu z FalconRockII

a buda otwarta/zamknieta jakies dodatkowe wentyle :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jest to prosba, czy cos.. chcialem napisac co o tym coolerku sadze..

wlasnie go dostalem, rozpakowalem - troche maly.. ale male nie znaczy slabe ;>

no teraz moze cos o samym wygladzie.. miedziany radiator, pod radiatorem jest rozlozona jakas pasta ktora 'mozna' nazwac pasta termoprzewodzaca.. pod radiatorkiem sa jeszcze 2 pianki (trzeba je zdrapac jak sie uzywa podkladki) no wiec po podlaczeniu, odpalam kompa i ciesze oko.. temperatura maxymalna mialem (Athlon 1700 JIUHB krecony na 1866 (166x11 1,65V) na tym moim titanku 54 stopnie, natomiast po zalozeniu igloo 2500 temperaura niechciala wyjsc spoza 47..  

teraz mam krecone (166x12 1,675 (jakos tak)) no i mam teraz 40 stopnie jak sobie chodzie po www, etc (minmalna 39 stopnie) a jak wlaczylem q3, 10x pod rzad timedemo 1 / demo four to mialem 56 stopni :>

teraz moze co do 'halasu' tutaj nie moge nic powiedziec na ten temat.. bo na poczatku myslalem ze mam trefny wentyl bo go wcale slychac nie bylo :D bardzo cichy..  

coolerek daje rade! polecam!

mozna go dostac oraz dowiedziec sie wiecej na www.cooling.pl

_

sorry za literowki o ile takie sa..

...właśnie odebrałem paczke z PCCOOLING.

Wentyl wyglada dość dobrze.Cały miedziany ale do prawdziwego lusterka jeszcze mu daleko.Za przesyłkę "za pobraniem" zapłaciłem za wszystko 91zł. Acha...paczka b.dobrze zabezpieczona i bardzo miła obsługa.

Robię to rzadko ale ten sklep naprawdę POLECAM!!!

bob3k - napisałeś,że trzeba ściągnąć te 2 pianki.Jest to konieczne w połączeniu z CopperShimem?Miałeś jakieś problemy przy zakładaniu?Jak Ci się widzi ta pasta termoprzewodząca?

Ja swojego dopiero jutro będę montował.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta, jak masz coppershima to musisz zdjac te pianki, inaczej radiator nie dochodzi do procka.. mi sie komp wylaczal po 3 sekundach

sprawdz ;> jak Ci sie nie wylaczy pozniej albo wcale nie wylaczy to ZONK :D

ta pasta to taka sobie.. lepiej zetrzec i nalozyc cos lepszego ;]

zakladanie nie zadnych problemow.. wszystko OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie przerobilem mojego starego titana (wyjolem wiatrak) i umiescilem go miedzy zasilaczem a wolnymi slotami 5,25.. podlaczylem.. temperatura spadla o 9 stopni! ;)

chyba ze mnie dioda oszukuje.. ale teraz mam jak sobie dobrze pogram temperautre max 49 ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie przerobilem mojego starego titana (wyjolem wiatrak) i umiescilem go miedzy zasilaczem a wolnymi slotami 5,25.. podlaczylem.. temperatura spadla o 9 stopni! ;)

chyba ze mnie dioda oszukuje.. ale teraz mam jak sobie dobrze pogram temperautre max 49 ;]

gratulacje - tylko napisz dokladnie jak go umiesciles - bo trzeba sie sporo domyslac (wciaga/wyciaga powietrze z obudowy, przyczepiony do obudowy czy gdzies w srodku dynda...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra to ja narysuje to z boku.. mam nadzieje ze kazdy sie kapnie.. narazie jest on przymocowany tasma klejacom, mam nadzieje ze wiadomo jak ;) (napewno nie od gory tylko z boku radiatora) trzyma sie dobrze.. obudowa jest OTWARTA.. a chlodzenie cudowne ;)

oczysiscie na CPU jest normalny cooler ;)

Dołączona grafika

tak, wiem, jestem artysta ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty stary mam do ciebie pytanie czy te 49 to cos nie lipa.

Ja mam podobne ustawienie proca czyli lipa. Proc jest ten sam 166x12 czyli 2000mhz ale ja mam na swoim zalmanie 6000cu max 45 przy calym dniu seti jak wejde do gry to gora 48 i to oczywiscie wentyl na LOW 1300rpm i to na bank go nie slychac. Czy tego twojego iglo tez nie lsychac. Chodzi mi o zupelna czycie z odleglosci 30cm.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty stary mam do ciebie pytanie czy te 49 to cos nie lipa.

Ja mam podobne ustawienie proca czyli lipa. Proc jest ten sam 166x12 czyli 2000mhz ale ja mam na swoim zalmanie 6000cu max 45 przy calym dniu seti jak wejde do gry to gora 48 i to oczywiscie wentyl na LOW 1300rpm i to na bank go nie slychac. Czy tego twojego iglo tez nie lsychac. Chodzi mi o zupelna czycie z odleglosci 30cm. 

Pozdrawiam

ale ja mam tego igloo i tuz nad nim wiatrak od titana ;) wiec jest lepsze chlodzenie.. ale pomylka nastapila tampte temperatury mialem na 192xMHz a na 2000MHz mam duzo wieksze juz.. dochodzi nawet do 60 stopni! zalezy.. jak gram w q3 to mam 59-60.. natomiast jak odpale Splinter Cella i pogram dosc dlugo to mam 54-55 ;/ (na 2000) dziwne IHMO zjawisko..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bob3k ----> no, takie podejscie mi sie podoba, najpierw duzo pytales a potem dzielisz sie wiedza z inymi :) szkodza ze nie kupiles jeszcze FalconRockII wtedy mialbym jasniej w glowce:)

troche wysokie te temperaturki jak na tak poleany cooler, moze niemasz idealnego sytku z prockiem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bob3k ----> no, takie podejscie mi sie podoba, najpierw duzo pytales a potem dzielisz sie wiedza z inymi :) szkodza ze nie kupiles jeszcze FalconRockII wtedy mialbym jasniej w glowce:)

troche wysokie te temperaturki jak na tak poleany cooler, moze niemasz idealnego sytku z prockiem ?

Ile on kosztuje ? Coś mi świta że koło 50 zeta (i ma płytke miedzianą) ..

Chodzi lepiej ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yotomeczek ---> domyslam sie ze pytasz o tego FalconRocka II. Jesli mam racje to poczytaj sobie

http://redakcja.net.pl/recenzje/2003/spire...re_falconrock2/

tylko boje sie o zetelnosc artykulu, jesli to pierwszy powazny cooler testujacego (jak sie jaralem poczatkowo boxowym cm za 15 pln...)

no i istnieje ryzyko ze art jest "sponsorowany"

http://sirius.pl/product.php?action=info&id=5992&sid=1

czasem zaczynam myslec ze teraz to te wszystkie testy robione jesienia/zima mozemy sobie.. w oko wsadzic...

a ja kuzwa musze sobie jutro jakiegos zamowic... najlepiej zeby dal rade z mocno wykeronym xp1700+ :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ma ktos Spire`a MicroFlow II ? Z tego "slynnego" testu wynika, ze ma 3*C mniej od FRII i tylko 1*C wiecej od Igloo 2500 a nie jest w calosci z Cu.

pytasz bo nie jestes zadowolony z FRII ? Mozesz cos o nim napisac odnosnie sowjego uzytkowania?

Zmieniac cooler dla 1 czy 3 stopni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ma ktos Spire`a MicroFlow II ? Z tego "slynnego" testu wynika, ze ma 3*C mniej od FRII i tylko 1*C wiecej od Igloo 2500 a nie jest w calosci z Cu.

pytasz bo nie jestes zadowolony z FRII ? Mozesz cos o nim napisac odnosnie sowjego uzytkowania?

Zmieniac cooler dla 1 czy 3 stopni?

FRII jest ok, wczesniej mialem ColorfulGoldPlate i po zalozeniu FRII temp spadla o 8*C. Cichutki, ladnie wykonany, nie ma tylko idealnego lustra od spodu... ale... lepiej go jednak nie szlifowac, jesli nie chcesz go zepsuc :wink: Dlatego teraz szukam czegos wydajniejszego, a MFII ma wiecej zeberek na radiatorze(sporo ciensze) dzieki temu jest to wg. testow najwydajniejszy ze Spirkow (ale troche glosniejszy od FRII).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno przesiadlem sie z X-dreama na igloo 2500, wiec podziele sie swoimi spostrzezeniami.

1)Montaz coolera: przez te gabki przyklejone do igloo nie dziala on z cs'em jak to juz zauwazyl Bob3k. Zdrapalem te gabki, zalozylem znow na cs'a i znow to samo czyli wylaczenie sie kompa po kilkunastu sekundach. Zdjalem wszystko i zalozylem jeszcze raz - pomoglo. Ale przez to nie jestem pewien czy dobrze przylega do proca i czy nie ma to wplywu na temperatury :(

2)Glosnosc: To jest cichy cooler :) W porownaniu do X-dreama na min jest roznica i to spora jak na moje ucho. Dopiero teraz slysze ze burczy mi wentylator na radeonie :(

3)Temperatury: Na A1700XP DLT 10x200 Vcore 1.475 przy otwartej obudowie tak 43-44 stopnie w idle. W stresie<prime po 24 minutach > podchodzi do 48. Jak go puscilem na 11.5x200 i 1.65-1.675 <nie pamietam dokladnie ;) > to w stresie temp doszla do rowno 60 stopni. Wydaje mi sie ze igloo szybciej zbija temp niz x-dream, tzn szybciej osiaga normalna temp po wylaczeniu prime'a. Zamkniecie obudowy u mnie powoduje wzrost temp o jakies 3-4 stopnie. Temperatury podawane przez Winbond Hardware Doctor na NF7-S rev 1.2

Jutro zdejme cs'a zeby zobaczyc czy zmieniaja sie wtedy temperatury, bo cos mi sie wydaje, ze jednak radiator nie jest docisniety tak jak powinien. Problem w tym, ze juz nie ma na nim tych gabek i nie wiem czy nakladanie teraz igloo na golego proca jest bezpieczne???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jeszcze na szybko zapytam... a jak wygladaja tmperaturki n twoim @axp? ile wiecej kosztuje MFII od FRII i co to znaczy troche glosniejsy ?

tu masz dane i ceny :

http://www.pccooler.com.pl/sklepmain.php?s...ev_up=15&lev=26

Co prawda plyty roznie odczytuja temp. i ciezko to porownywac pomiedzy roznymi modelami, ale u mnie na A1.7+@2.1+ mialem w idle 39-40*C a w fullstress 45*C na FRII, soltek sl75-kav

Dla poprzedniego coolerka ColorfulGP temp dochodzily do 51-52*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imho to zalezy od doswiadczenia i od tego czy zapinka wymaga duzej siely.. np zanm wielu ktorzy nie lubia boxowych coolerow cm amd.... ale jestem ciekaw jakie osiagniesz wyniki. jak narazie to nie jest rewelacyjnie i skalniam sie ku FR II

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu masz dane i ceny :

Co prawda plyty roznie odczytuja temp. i ciezko to porownywac pomiedzy roznymi modelami, ale u mnie na A1.7+@2.1+ mialem w idle 39-40*C a w fullstress 45*C na FRII, soltek sl75-kav 

dzieki za pomoc i cierpliwosc :)

Dziwnie niskie te ceny. FRII kosztuje w siriusie 68 pln a tutaj 48 8O Chybamam juz halucynacje... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu masz dane i ceny :

dzieki za pomoc i cierpliwosc :)

Dziwnie niskie te ceny. FRII kosztuje w siriusie 68 pln a tutaj 48 8O Chybamam juz halucynacje... :wink:

Polecam ten sklepik, wszystko ladnie zapakowane, fakturka i 3 dni do mnie paczuszka szla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bob3k - a proca masz DLT3C, czy DUT3C????

i jakie napiecie oraz pasta termoprzewodzaca, bo cos mi sie nie chce wierzyc, zeby na digit-life takiego walka zrobili

to nie walek tylko jak juz pisalem kilka razy - test zupelnie nieprzydatny dla Overclockerow bo robiony na procku ktory wydziela max. 51W ciepla - a co to jest w dzisejszych czasach :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie walek tylko jak juz pisalem kilka razy - test zupelnie nieprzydatny dla Overclockerow bo robiony na procku ktory wydziela max. 51W ciepla - a co to jest w dzisejszych czasach :(

ale z drugiej strony przeprowadzali to w wysokiej temp otoczenia (33*C o ile sie nie myle) wiec to troche rekompensuje tego slabego proca podczas testu, tak mi sie wydaje :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bob3k - a proca masz DLT3C, czy DUT3C????

i jakie napiecie oraz pasta termoprzewodzaca, bo cos mi sie nie chce wierzyc, zeby na digit-life takiego walka zrobili

to co z tej polki cenowej (40-80 pln) polecasz? FR II bo im wiecej czytam to popadm w coraz wiekszy zamet... moze mi ktos bardziej obeznany z tematem pomoze :)

tylko bez textow ze za 3coolery zrobie sobie wc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale z drugiej strony przeprowadzali to w wysokiej temp otoczenia (33*C o ile sie nie myle) wiec to troche rekompensuje tego slabego proca podczas testu, tak mi sie wydaje  :?

a co to daje - chyba tylko tyle ze proc osiaga wyzsze temp. ale roznice pomiedzy roznymi coolerkami sa nadal takie same - powinni zrobic to tak jak na Frostytech'u dac grzalke o powierzchni zblizonej do rdzenia procka i np 100W i bysmymieli ladny tescik coolerkow do O/C a tak mamy tescik coolerkow do komputerow biurowych :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co to daje - chyba tylko tyle ze proc osiaga wyzsze temp. ale roznice pomiedzy roznymi coolerkami sa nadal takie same - powinni zrobic to tak jak na Frostytech'u dac grzalke o powierzchni zblizonej do rdzenia procka i np 100W i bysmymieli ladny tescik coolerkow do O/C a tak mamy tescik coolerkow do komputerow biurowych :P

daj linka, chetnie zobacze co na tym Frostytech`u wymyslili... A jesli chodzi o wyzsza temp, to jednak ma ona wplyw na prace coolera i nie chodzi tu tylko o to ze proc sie bardziej grzeje, ale o to jak w takich warunkach radzi sobie cooler i material z ktorego zostal wykonany. Odsylam do literatury ("wymiana ciepla") i wzorow :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi