Orygano Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Gdy podlączyłem kabel USB z drukarki przy wyłączonym zasilaczu (nie dochodził prąd, chyba że z drukarki poleciał...?) to iskra poleciała do portu USB Dlaczego tak się dzieje i czy może w jakimś stopniu zagrażać...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Oczywiście że może zagrażać. Jak strzeli w obudowę portu USB, to raczej nie, ale jak walnęłoby na któryś z pinów przesyłu danych (gdzie elektronika jest bardziej delikatna niż piny zasilające) to istnieje szansa, że coś mogłoby wyzionąć ducha. Na którymś z urządzeń widocznie zmagazynował się jakiś ładunek, więc z pewnością nie masz uziemienia, albo w drukarce jest gdzieś przebicie. Kopie cię prąd, jak dotykasz ostrych zakończeń obudowy, albo kabla? (najlepiej sprawdzać górną częścią dłoni) Jeśli tak, to najprościej jest podłączyć wewnątrz gniazdka kabelkiem przewód masowy z bolcem. Mam tak u siebie i nigdy mi żadna iskra z niczego nie przeskoczyła i nie czuję mrówek na żadnym urządzeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...