Maryś Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 (edytowane) Witam. Mam teraz 3 dyski : 2x160GB Samsung i 1x320GB Hitachi. Na Hitachi 320GB mam system i oprogramowanie + robocze zaś 2x160GB Samsung jest w RAID 1 (wszystkie ważne dane). Mam stary PC dlatego mam tylko RAID 1. Będę zmieniał platformę na Intel Core i5. Płyty obsługują prawie wszystkie RAID-y. Zastanawiam się jak najlepiej utworzyć macież RAID 0 i RAID 1. Wiem, że najlepiej przy 4-ch dyskach tej samej pojemności zrobić RAID 10 (0+1) ale czy można np. zrobić osobno RAID 0 i osobno RAID 1. Kupiłbym jeszcze jeden Hitachi 320GB Wtedy miałbym 2x160GB Samsung + 2x320GB Hitachi. Edytowane 17 Października 2009 przez Maryś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Możesz dowolnie to konfigurować. Mogą być dwa a nawet trzy różne raidy jednocześnie. Możesz nawet utworzyć dwa raidy na jednej parze dysków tzw MatrixRaid. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...