kaykay Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 Witam podkrecam troche procek i puscilem orthosa ktory nie wyplul zadnych bledow po ponad 4 godzinnym tescie (chyba ze nie wiem jak wygladaja bledy pokazane przez ten program ale wydaje mi sie ze bym zauwazyl) ;D Natomiast OCCT wurzuca mi blad na core0 po jakiejs pol godzinie testu. Jednak przy wlaczaniu OCCT pokazuje mi sie pewien komunikat przez ktory moga byc wlasnie te bledy. Wszystko obrazuja poznizsze screeny. Czy moj proc jest stabilny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 Ten komunikat nie ma nic do badania stabilności. Dla pewności potestuj CPU za pomocą linx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaykay Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 Nie wiedzialem jak go skonfigurowac wiec puscilem tak jak bylo ustawione i wywalilo blad. OCCT i linx pokazuja blad a na orthosie idzie... Czyli zwiekszyc napiecie i testowac dalej na linxie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 Przydałoby się dać większe napięcie i dalej testować linxem. Pytanie tylko czy chłodzenie da radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 OCCT linpak oraz LinX najszybciej pokazują błędy. Orthos to dobry program ale już na nowych komputerach zbyt dużo czasu zajmuje mu pokazanie niestabilność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foh_23 Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 (edytowane) To co OCCT się pluje to nie ma nic ze stabilnością wspólnego. Po prostu informuje ciebie że masz CPUZ lub HWMonitor odpalony i że mogą wyjść z tego dziwne odczyty i czy mimo wszystko kontynuować. A linx -> tak wykazał że system niestabilny. Ale równie dobrze może to być przez memki bo jeżeli się nie mylę linx memki od razu też męczy. W orthosie musiałbyś blend puścić ;) Bo small FFTs tylko cepa wygrzewa ;) Edit: Ale tak czy inaczej podbij letko vcore i zobacz czy będzie ok Edytowane 19 Października 2009 przez foh_23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pastel Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 (edytowane) sprawa wygląda tak: - Linx w OCCT testuje tylko procesor, jak masz niestabilne memki, to błędu nie wywali - Linx w OCCT to najbardziej obciążająca rzecz - jak on nie wywali to twój proc jest stabilny jak skała - Orthos jest OK, ale są lepsze rzeczy, np. OCCT - do codziennej pracy, tj. np. 8 godzin grania w Cysisa non-stop w 100% wystarcza OCCT na 'Auto' - jeśli przez tą godzinkę nie wywali - OCCT 'Auto' nie testuje memek na rock stable - MemTest testuje memki na rock stable ok, to tyle z moich doświadczeń, na XS raczej to potwierdzą ;) w skrócie: - do testów OCCT -> pierwsza zakładka (OCCT) -> 'Infinite' i jedziesz mniej więcej na 20 minut - jak już osiągniesz jakieś taktowanie to dla pewności OCCT na Auto Edytowane 19 Października 2009 przez pastel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaykay Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 (edytowane) Mam karakorum wiec chyba dosyc szybko mi te bledy powyskakiwaly... Zatem jutro podbije raz napiecie i wlacze na godzinke zwyklego occt (bez linpak). Zrobilbym to dzis ale klawiatury nie mam i nie moge restartowac;D Z pamieciami jeszcze sie nic nie bawilem. A komp nie jest z sygnatury, bawie sie na abicie ip35p, e5200, 2x2gb goodram DDR2-800 (PC2-6400) i radeon 4850. A sorry, bawilem sie troche pamieciami ale chyba jest dobrze: Edytowane 19 Października 2009 przez kaykay Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killer85 Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 Mam karakorum wiec chyba dosyc szybko mi te bledy powyskakiwaly... ZNiewiem...moim zdaniem jakaś duża temperatura na tym Karakorum... Może pastę zmień albo dodaj jakieś wentyle na przód i tył jak niemasz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaykay Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 W idle mam 31 na corach, occt i orthos rozgrzaly je do 55C a linx do 63C ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killer85 Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 Widziałem że Twój dysk ma 37 stopni więc uważam że masz słabo wentylowaną budę... Zrób przewiew... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 Widziałem że Twój dysk ma 37 stopni więc uważam że masz słabo wentylowaną budę... Zrób przewiew... ty żartujesz ? 37 dla dysku to jest wrecz za niska temperatura. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killer85 Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 ty żartujesz ? 37 dla dysku to jest wrecz za niska temperatura. Mój dysk 30 stopni widział w letnie upały jak było ze 30 stopni w cieniu :lol: NA codzień ma jakieś 18-23 stopnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 W idle mam 31 na corach, occt i orthos rozgrzaly je do 55C a linx do 63C ;/A po co masz wlaczane (nie pamietam nazw) opcje ze zmniejszaniem mnoznika? Jak krecisz powylaczaj to dziadostwo:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 o! nie wiedziałem o czymś takim jak LinX, dzięki za info. właśnie próbuję ustabilizować Athlona i czekanie na prime95 parę godzin trochę mnie przerasta. swoją drogą zastanawiam się czy wywalanie się prime95 może być spowodowane także przez zbyt wysoki HT Link lub mnożnik NB? bo już tracę cierpliwość. memtest przechodzi, linux i winda działają, smarki chodzą, giery chodzą a prime się wywala. i co ciekawe pod linuxem mprime leży dużo wcześniej niż pod windą. dziś spróbuje LinX'a i OCCT może będą się lepiej sprawować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Mój dysk 30 stopni widział w letnie upały jak było ze 30 stopni w cieniu :lol: NA codzień ma jakieś 18-23 stopnie I może jeszcze go specjalnie dochładzasz żeby taki wynik uzyskać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killer85 Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 I może jeszcze go specjalnie dochładzasz żeby taki wynik uzyskać ? NIE!!! Porostu to sprawka 2 wentyli 120 skręconych aby nie hałasowały+120 na tyle a do tego komp stoi na podłodze więc stąd taki chłód.I w pokoju niezbyt ciepło mam bo mam pokój do którego niedochodzi zbyt wiele słońca w ciągu dnia. A dysk leży sobie na gąbce na dodatek aby nie hałasował Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Też mam F1 - ten dysk jest bardzo chłodny. Bez nawiewu ma ~30, też na gąbce, otoczenie 22. W 2. pc mam starego wd 80gb na ata i ma temperatury 40-55. Żadnemu się nic nie dzieje. W ogóle uważam, że konieczność chłodzenia dysków to jeden z mitów. Z osobistych doświadczeń: najłatwiej ubić dysk temperaturą w okolicy zera (np. przy akcji zima cooling);) Koniec offtopa z mojej strony ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...