Skocz do zawartości
kaykay

Orthos Vs. Occt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam podkrecam troche procek i puscilem orthosa ktory nie wyplul zadnych bledow po ponad 4 godzinnym tescie (chyba ze nie wiem jak wygladaja bledy pokazane przez ten program ale wydaje mi sie ze bym zauwazyl) ;D Natomiast OCCT wurzuca mi blad na core0 po jakiejs pol godzinie testu. Jednak przy wlaczaniu OCCT pokazuje mi sie pewien komunikat przez ktory moga byc wlasnie te bledy. Wszystko obrazuja poznizsze screeny. Czy moj proc jest stabilny?

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co OCCT się pluje to nie ma nic ze stabilnością wspólnego. Po prostu informuje ciebie że masz CPUZ lub HWMonitor odpalony i że mogą wyjść z tego dziwne odczyty i czy mimo wszystko kontynuować.

A linx -> tak wykazał że system niestabilny. Ale równie dobrze może to być przez memki bo jeżeli się nie mylę linx memki od razu też męczy. W orthosie musiałbyś blend puścić ;)

Bo small FFTs tylko cepa wygrzewa ;)

Edit:

Ale tak czy inaczej podbij letko vcore i zobacz czy będzie ok

Edytowane przez foh_23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawa wygląda tak:

- Linx w OCCT testuje tylko procesor, jak masz niestabilne memki, to błędu nie wywali

- Linx w OCCT to najbardziej obciążająca rzecz - jak on nie wywali to twój proc jest stabilny jak skała

- Orthos jest OK, ale są lepsze rzeczy, np. OCCT

- do codziennej pracy, tj. np. 8 godzin grania w Cysisa non-stop w 100% wystarcza OCCT na 'Auto' - jeśli przez tą godzinkę nie wywali

- OCCT 'Auto' nie testuje memek na rock stable

- MemTest testuje memki na rock stable

ok, to tyle z moich doświadczeń, na XS raczej to potwierdzą ;)

w skrócie:

- do testów OCCT -> pierwsza zakładka (OCCT) -> 'Infinite' i jedziesz mniej więcej na 20 minut

- jak już osiągniesz jakieś taktowanie to dla pewności OCCT na Auto

Edytowane przez pastel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam karakorum wiec chyba dosyc szybko mi te bledy powyskakiwaly... Zatem jutro podbije raz napiecie i wlacze na godzinke zwyklego occt (bez linpak). Zrobilbym to dzis ale klawiatury nie mam i nie moge restartowac;D Z pamieciami jeszcze sie nic nie bawilem. A komp nie jest z sygnatury, bawie sie na abicie ip35p, e5200, 2x2gb goodram DDR2-800 (PC2-6400) i radeon 4850.

A sorry, bawilem sie troche pamieciami ale chyba jest dobrze:

Dołączona grafika

Edytowane przez kaykay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o! nie wiedziałem o czymś takim jak LinX, dzięki za info. właśnie próbuję ustabilizować Athlona i czekanie na prime95 parę godzin trochę mnie przerasta.

swoją drogą zastanawiam się czy wywalanie się prime95 może być spowodowane także przez zbyt wysoki HT Link lub mnożnik NB? bo już tracę cierpliwość. memtest przechodzi, linux i winda działają, smarki chodzą, giery chodzą a prime się wywala. i co ciekawe pod linuxem mprime leży dużo wcześniej niż pod windą. dziś spróbuje LinX'a i OCCT może będą się lepiej sprawować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I może jeszcze go specjalnie dochładzasz żeby taki wynik uzyskać ?

NIE!!!

Porostu to sprawka 2 wentyli 120 skręconych aby nie hałasowały+120 na tyle

a do tego komp stoi na podłodze więc stąd taki chłód.I w pokoju niezbyt

ciepło mam bo mam pokój do którego niedochodzi zbyt wiele słońca w ciągu dnia.

A dysk leży sobie na gąbce na dodatek aby nie hałasował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam F1 - ten dysk jest bardzo chłodny. Bez nawiewu ma ~30, też na gąbce, otoczenie 22. W 2. pc mam starego wd 80gb na ata i ma temperatury 40-55. Żadnemu się nic nie dzieje. W ogóle uważam, że konieczność chłodzenia dysków to jeden z mitów. Z osobistych doświadczeń: najłatwiej ubić dysk temperaturą w okolicy zera (np. przy akcji zima cooling);)

Koniec offtopa z mojej strony ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi