slawekkkkkkk Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 WItam Własnie odpaliłem ten program i chciałbym podzielić dysk na partycje. Któa opcje trzeba wybrac?Bo do wyboru jest: Gparted live (default setting) perated live (To RAM. BOOt media can be removed later) Gparted live (SAfe graphic setting, vga-normal) Gparted live (failsafe mode) local operating system in harddrive(if available) memory test using memtest86 Ktora opcje wybrac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 default Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekkkkkkk Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 i co dalej? wyskoczylo mi configuring sonsole data i tez opcje do wyboru... select keymap from arch list don't touch kaymap keep kernel keymap select keymap from fuul list Co wybrać A moze znasz link do jakiejs instrckji teo programu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 (edytowane) don't touch kaymap linka do instrukcji nie mam, napewno na necie jest manual do tego livecd. ja zawsze daję "default" na starcie a poźniej "don't touch keymap", ew. "enter" bo później o coś tam jeszcze pyta. Edytowane 23 Października 2009 przez E57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekkkkkkk Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 ok wziałem to zapytał o język wybrałem angielski... Teraz pyta Wich mode do you prefer? Continue to start x to use gparted automatically run forcevideo to config X manually enter comand line prompt... Co wybrac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 pierwsze, tj. "Continue to start x to use gparted automatically" żeby automatycznie zastartował w trybie graficznym ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekkkkkkk Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 No i wystartował... ale o co tu chodzi... ups heh CO wybrać zeby utorzyć partycje? POkazuje mi całą jaką mam czyli 465 gb chcem to dzielic ...co wybrac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 (edytowane) formatowałeś już czymś dysk od nowości ? jak nie, to najpierw trzeba utworzyć tablice partycji z tego co pamiętam, domyślnie msdos. gparted sam to zaproponuje. kliknij prawym przyciskiem na pole gdzie jest pokazane miejsce dysku w postaci "paska" i reszty się już domyślisz. tutaj mały how to. powodzenia ;) ps. jak masz zamiar stawiać na tym dysku windowsa to użyj ntfs. Edytowane 23 Października 2009 przez E57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 Ctrl + N na niepodzielonym obszarze. Najpierw tworzysz partycję podstawową (primary), a potem rozszerzoną (extended). W rozszerzonej tworzysz pozostałe partycje (logical). Oczywiście partycje trzeba sformatować. Jak już wszystko zrobisz to wybierz Apply. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 (edytowane) ... Najpierw tworzysz partycję podstawową (primary), a potem rozszerzoną (extended). W rozszerzonej tworzysz pozostałe partycje (logical).Tak dla ścisłości: Można stworzyć do 4-ech partycji Primary - "podstawowych" (można więcej ale to rozwiązania "specjalne"). Jeśli 4 partycje wystarczą, to lepiej nie używać "extended". Korzyści: łatwiejszy odzysk danych w razie jakby wsiąkła tablica, bezproblemowe przesuwanie oraz zmiana rozmiaru partycji. Edytowane 24 Października 2009 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 Tak dodam tylko ze partycja extended jest typu primary, zeby się ktos nie przeliczył przypadkiem przy tworzeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...