Skocz do zawartości
pisarz

Uzywany Monitor Lcd 19"/20"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zestaw komputerowy już mam skompletowany (jak widac w sygnaturze), do pełni szczescia brakuje mi jedynie monitora. Na chwile obecna nie mam wolnych srodkow aby zakupic nowy monitor, poniewaz mam inne wydatki, dlatego chcialbym zakupic jakis uzywany, 19" lub 20" w cenie powiedzmy ok. 300zł. Prosiłbym o porade co najlepiej kupic w tej cenie. Ostatnim razem posiadalem taki monitor: KLIK i bylem z niego bardzo zadowolony. Czy w tej cenie dostane cos lepszego niz tego Samsunga?

Pozdrawiam.

Edytowane przez pisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i bardzo dobry monitor posiadałeś moim zdaniem. Mam do dziś podobny model i nie narzekam mimo że jego maks rozdzielczość to 1280:1024 http://allegro.pl/item788814383_samsung_sy...war_gratis.html

Brak DVI - dla mnie skreśla monitor zupełnie ... matryca TN w sumie też ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom to prawda ale od czego mamy przejściówkę D-SUB na DVI ;)

Heh ... przejściówka jest z DVI-I na D-SUB ... czyli wyciągany jest analogowy sygnał z analogowych pinów (spec DVI-A) i przekazywany do "kształtu" D-Sub gdzie nadal jest "anal x-P"

... natomiast DVI ... a konkretnie DVI-D to zupełnie inna bajka (transmisja w pełni cyfrowe i bezstratna)

... tak więc "przejściówka" z DVI na D-Sub nie daje w kwestii jakości wzg. d-sub-d-sub ABSOLUTNIE NIC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do DVI-D szczerze nie wiedziałem że taka wersja jest Heh czegoś się nauczyłem.

Dokładnie to Twoja karta ma wyjście DVI-I czyli piny cyfrowe i analogowe razem (DVI-D + DVI-A). W monitorach LCD jak piszą DVI to znaczy że ma wejście DVI-D ... czyli cyfrowe i tylko takie monitory jest sens kupować* (nawet do biura ze wzgl. na jakość czcionek szczególnie po "czcionkowym AA" czyli cleartype).

* - oczywiście jak nie ma DVI ale jest HDMI lub DisplayPort to też "jest OK"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam nie będę zakładał nowego tematu...która technologia w monitorach LCD jest najlepsza TN ,PVA, MVA czy IPS? bo poszukuje monitora do 400zł i się zastanawiam .... jak ktoś ma jakieś propozycje...i mam pytanie czy ktoś miał do czynienia z monitorami poekspozycyjnymi firmy gateway bo tylko takie do granicy 400zł z DVI zauważyłem...oczywiście 19"....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam nie będę zakładał nowego tematu...która technologia w monitorach LCD jest najlepsza TN ,PVA, MVA czy IPS?

TN ma ograniczenia których nie da się obecnie obejść (przy patrzeniu na wprost inne barwy na dole i inne na górze co skreśla te monitory dla pracujących z kolorem lub po prostu osób wymagających). Dodatkowo w TN stosuje się masowo matryce 6 bitowe/kanał (18 bit kolor RGB) ... dopiero w MVA/PVA/IPS standardem jest prawdziwy 24 bitowy kolor (8 bit/kanał).

Na MVA z kolei widziałem srebrzenie itp. ... ale ogólnie jest to już technologia "nadająca się"

PVA i IPS .... jedne i drugie mają wady i zalety wzgl. siebie (np. IPS lepsze kąty a PVA lepszy kontrast/czerń) ... ogólnie tutaj już kwestia preferencji.

... było już co nieco na ten temat.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi