pisarz Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 (edytowane) Witam. Zestaw komputerowy już mam skompletowany (jak widac w sygnaturze), do pełni szczescia brakuje mi jedynie monitora. Na chwile obecna nie mam wolnych srodkow aby zakupic nowy monitor, poniewaz mam inne wydatki, dlatego chcialbym zakupic jakis uzywany, 19" lub 20" w cenie powiedzmy ok. 300zł. Prosiłbym o porade co najlepiej kupic w tej cenie. Ostatnim razem posiadalem taki monitor: KLIK i bylem z niego bardzo zadowolony. Czy w tej cenie dostane cos lepszego niz tego Samsunga? Pozdrawiam. Edytowane 27 Października 2009 przez pisarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 HP L1955 na matrycy PVA http://allegro.pl/item795961460_hp_l1955_s...wo_bez_wad.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 No i bardzo dobry monitor posiadałeś moim zdaniem. Mam do dziś podobny model i nie narzekam mimo że jego maks rozdzielczość to 1280:1024 http://allegro.pl/item788814383_samsung_sy...war_gratis.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 No i bardzo dobry monitor posiadałeś moim zdaniem. Mam do dziś podobny model i nie narzekam mimo że jego maks rozdzielczość to 1280:1024 http://allegro.pl/item788814383_samsung_sy...war_gratis.htmlBrak DVI - dla mnie skreśla monitor zupełnie ... matryca TN w sumie też ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 Brak DVI - dla mnie skreśla monitor zupełnie ... matryca TN w sumie też ;) Nom to prawda ale od czego mamy przejściówkę D-SUB na DVI ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 Nom to prawda ale od czego mamy przejściówkę D-SUB na DVI ;)Heh ... przejściówka jest z DVI-I na D-SUB ... czyli wyciągany jest analogowy sygnał z analogowych pinów (spec DVI-A) i przekazywany do "kształtu" D-Sub gdzie nadal jest "anal x-P" ... natomiast DVI ... a konkretnie DVI-D to zupełnie inna bajka (transmisja w pełni cyfrowe i bezstratna) ... tak więc "przejściówka" z DVI na D-Sub nie daje w kwestii jakości wzg. d-sub-d-sub ABSOLUTNIE NIC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 Z DVI na D-SUB ano tak źle napisałem po prostu patrzyłem na to ze złej perspektywy (monitor kable d-sub na karta graficzna dvi) a co do DVI-D szczerze nie wiedziałem że taka wersja jest Heh czegoś się nauczyłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 a co do DVI-D szczerze nie wiedziałem że taka wersja jest Heh czegoś się nauczyłem.Dokładnie to Twoja karta ma wyjście DVI-I czyli piny cyfrowe i analogowe razem (DVI-D + DVI-A). W monitorach LCD jak piszą DVI to znaczy że ma wejście DVI-D ... czyli cyfrowe i tylko takie monitory jest sens kupować* (nawet do biura ze wzgl. na jakość czcionek szczególnie po "czcionkowym AA" czyli cleartype). * - oczywiście jak nie ma DVI ale jest HDMI lub DisplayPort to też "jest OK" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrstce Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 Witam nie będę zakładał nowego tematu...która technologia w monitorach LCD jest najlepsza TN ,PVA, MVA czy IPS? bo poszukuje monitora do 400zł i się zastanawiam .... jak ktoś ma jakieś propozycje...i mam pytanie czy ktoś miał do czynienia z monitorami poekspozycyjnymi firmy gateway bo tylko takie do granicy 400zł z DVI zauważyłem...oczywiście 19".... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 (edytowane) Witam nie będę zakładał nowego tematu...która technologia w monitorach LCD jest najlepsza TN ,PVA, MVA czy IPS?TN ma ograniczenia których nie da się obecnie obejść (przy patrzeniu na wprost inne barwy na dole i inne na górze co skreśla te monitory dla pracujących z kolorem lub po prostu osób wymagających). Dodatkowo w TN stosuje się masowo matryce 6 bitowe/kanał (18 bit kolor RGB) ... dopiero w MVA/PVA/IPS standardem jest prawdziwy 24 bitowy kolor (8 bit/kanał). Na MVA z kolei widziałem srebrzenie itp. ... ale ogólnie jest to już technologia "nadająca się" PVA i IPS .... jedne i drugie mają wady i zalety wzgl. siebie (np. IPS lepsze kąty a PVA lepszy kontrast/czerń) ... ogólnie tutaj już kwestia preferencji. ... było już co nieco na ten temat. Edytowane 27 Października 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 hm, mysle ze chyba sie skusze na tego Samsunga, ktorego miałem wczesniej. Chce sie tylko dowiedziec, czy kabelek w tym monitorze bedzie bez problemu pasowal do mojej grafy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...