Dieter Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Witam, W najbliższym czasie planuję zakup komputera, przejrzałem już proponowane zestawy w przyklejonym temacie i mam parę pytań dotyczących zestawu za 2700 zł. Procesor : AMD Phenom II X4 955 Black Edition - 669 zł Chłodzenie Procesora : AC Freezer Xtreme Rev. 2 - 135 zł Płyta Główna : ASRock M3A785GXH - 315 zł RAM : GoodRam 2x2GB 1600MHZ - 300 zł Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4890 1GB - 699 zł Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 600W - 349 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 179 zł Napęd : Samsung SH-223B SATA - 95 zł 1. RAM - w gralu, gdzie planuję złożyć komputer, nie ma GoodRAMów DDR3; za około 300 zł dostanę Kingstony 1333 MHz CL9. Mogą być? Na 1333MHZ ewentualnie są jeszcze jakieś OCZ, A-Daty i trochę droższe OCZ CL7. Pamięci na 1600 MHZ to już ponad 400 zł, czyli raczej za drogo. Może zresztą ktoś rzuci okiem na listę pamięci DDR3 dostępnych w gralu i wynajdzie coś ciekawego? 2. Grafika HD4890 - W tej samej cenie, co polecany PowerColor, jest też Gigabyte z trochę wyższym taktowaniem układu. Wybrać go, czy pozostać przy PowerColorze? 3. Zasilacz - czy do kompletowanego przeze mnie zestawu nie wystarczy BQ L7 530W? Nie przewiduję jakiegoś znacznego owerclockingu. A 350 zł za zasilacz to moim zdaniem trochę za dużo. Parę innych uwag o moim zestawie - wybiorę większego od polecanego HDD Samsunga 1000GB F3 i obudowę CoolerMaster, chłodzenie procesora planuję dokupić w późniejszym czasie, na razie wystarczy mi boxowe. Będę wdzięczny za odpowiedzi dotyczące RAM, karty grafiki i zasilacza. Inne konstruktywne uwagi też mile widziane. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 1. Kingston może być. 2. Jestem za Gigabyte - fabrycznie podkręcona, dość dobre i ciche chłodzenie i 3 lata gwarancji. 3. Be Quiet starczy - choć nie ma odpinanych kabli, które ułatwiają życie. Dysk OK, obudowa też. Możesz śmiało składać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...