Skocz do zawartości
JaQs

Samsung Hd322hj, 0x0000007a I Bady

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio wywala mi BSOD. Wczesniej na Viscie teraz na 7. Blad ten sam 0x0000007A. Czesto tez przy najprostrzych czynnosciach po prostu sie gubi i wiesza. Przelaczylem go w IDE i to co zobaczylem chyba nie wrozy dobrze:

post-156693-1256982621_thumb.png

Czy wartosci 100 i 100 oznaczaja, ze juz ma full badow?

Na gwarancje go?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz 1 bada i nic mu przy tym nie powinno byc, sprawdz lepiej sam oes bo z tym moga dziac sie cyrki. Mam dysk Sigejta z 1 badem - smiga bez problemow. Drugi z 12 pracuje od 2006 bez problemow.

Jesli masz inny dysk to mozesz zalozyc mu od nowa partycje i postawic oes. U mnie po tym jak dysk dostal te 12 badow oes dziwnie sie zachowywal, wszystko cielo sie - zrobilem partycje od nowa i dziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A C3? Duża liczba jak na w miarę nowy dysk. Czyżby taśma lub zasilanie?

Za tasme odpowiada C7, za zasilanie np "power off retrac count" czyli C0, ktorego Samsung nie podaje , a ktory jest na WDkach. Gdyby mu rosla ilosc kalibracji to moze z zasilaniem faktycznie byloby cos nie tak , ale u niego tez jest 1.

Jesli dobrze widze to jego dysk ma 995h , popatrz na to :

Dołączona grafika

ponad 1200h i C3 na nim to 651260.

Przed oddaniem zrobilbym mu skan MHDD, zalozyl nowe partycje i zrobil dokladnego formata po tym. Jesli to nic nie pomoce - mialem podobna akcje na Sigejcie - to oddalbym na gware.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam jeszcze jedna rzecz o ktorej zapomnialem. Czasem, ostatnio czesciej, jak inicjowane sa dyski przez kontroler AHCI z biosu to po prostu nic nie znajduje i stoi. Po resecie jest to samo. Dopiero wylaczenie komputera czyli odciecie zasilania naprawia problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jak sprawdzic plyte i kontroler? To nie dzieje sie regularnie. Kondensatory nie sa nigdzie wybrzuszone.

Nad zasilaczem tez myslalem, ale Fortrony chyba do awarynnych nie naleza i raczej napiecia trzymaja. Fakt, ze budzetowy, ale najlepszy wybor w tamtym czasie. Z reszta teraz i tak juz mega tani nie jest. Niestety, nie mam jak sprawdzic mu napiec. Miernika aktualnie nie posiadam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam identyczny dysk jak ty i dla porównania dam screeny z tych programów co ty:

Dołączona grafika

Hm, zwroccie uwage na C3. Wszyscy w tym temacie mamy Samsungi. U mnie jest okolo 650k, u kolegi wyzej okolo 800k przy czym moj ma 1200h, kolegi ma ledwo 200h, a omawiany w temacie ma ponad 3M bledow...

Polecam ponownie sprawdzic MHDD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoj chyba troche nowszy od mojego. Dlaczego mi tak rwie w HD Tachu?

Rwanie mozne oznaczac tylko to, ze oes cos robil w trakcie benka. Rob albo na swiezym, albo z wylaczonymi progsami w tle.

Taka ciekawostka - jak w Bitcomecie robi sie hashowanie to wykres wyglada tak jakby dysk padl, a predkosc odczytu to 15MB/S ;) Wylczasz Bitcometa - masz spowrotem kolo 90MB/S. Jak mowilem, oes cos zamieszal w trakcie pewnie i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest 4 razy powtorzony HD Tach z wylaczonym wszystkim co sie da. Nie wykluczam, ze to 7 robi sobie cos w tle.

post-156693-1257001556_thumb.png

Mam jeszcze jedno pytanie. Otoz jak dysk jest w AHCI to przy wylaczaniu systemu pod koniec dysk zatrzymuje talerze i rusza i tak 3 razy. Przy trzecim zatrzymaniu taleza dopiero jest restart czy shutdown. W IDE czegos takiego nie ma. Co to jest? Inna sprawa, ze na Viscie czy XP tak nie bylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, zwroccie uwage na C3. Wszyscy w tym temacie mamy Samsungi. U mnie jest okolo 650k, u kolegi wyzej okolo 800k przy czym moj ma 1200h, kolegi ma ledwo 200h, a omawiany w temacie ma ponad 3M bledow...

A czy te duże wartości przy C3 to nie będzie czas pomiędzy błędami?

http://en.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T.

C3 Hardware ECC Recovered Time between ECC-corrected errors[citation needed] or number of ECC on-the-fly errors. Sources differ on this point.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi