Timm Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Testowalem sobie ostatnio kompa dziewczyny. Mimo iz plytka ecs bardzo dobre ma mozliwosci do oc. Ale nie w tym rzecz. Mianowicie ten komputer po prostu jest wolny jak zolw. hmm. Nawet jak go puscilem lekko podkreconego na 785 i wsadzilem dla proby gf440mx ledo uzyskalem wynik 1000. Na swojej karcie jeszcze gorzej (tnt2) smieszne 200 pare pkt. Zastanawiam sie co moze byc nie tak... Jakies pomysla?? A wiem ze ludziom nawet znajomym znacznie lepiej to hula. ps jak mialem swojego celka 566@705 tez chodzil mi tragicznie... W ut na gf200mx dzialal gorzej niz kumpla k6 300 i voodoo2 :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 wiec tak......... przeinstaluj system, zainstaluj najnowsze stery (grafika, chipset, muzyka), zdefragmentuj hdd i prubuj :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Poniewaz komp jest wlasnie wymieniany i mam go w domu dlatego zrobilem wszystko co mi przyszlo do glowy nawet mu win xp probowalem dac, oczywiscie wszystkie najnowsze stery i nic :(. Ale jestem ciekaw co z tym cel jest nie tego... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 najnowsze stery nie są najlepsze. najlepsze są 41.09 więc nie wprowadzaj kolegi w błąd. sorry jeśli to zbyt dużo roboty ale spróbuj tak: sprzedaj balerona, to szajs jakich mało. kumpel na C 533@800 i GF2Ti Ultra ma 2100 pkt a ja na D800 i mx400 mam 2500 a na mx440 4441pkt. kup durona, jakaś niedroga płyta na srd nawet i duronka ok 750-800. bedze dwa razy szybszy, wiem bo mam porównanie do kolegi. oba kompy mają fsb 100, 256 ramu i płyty na via. nawet napięcie 1.6V jest takie samo :) więc będziesz miał kompa niedysponowanego przez 2 tygodnie ale będzie śmigał jak głupi. za swoją kasę kup jej durona i sprzedaj jej sprzęt. nie powinno być dużej dopłaty. płyta za 120-130zł, D 800 ok 60-70zł. w przyszłości możesz wymienić na coś lepszego, nawet Athlona 1500. warto. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 Ja jej dam mojego mx440 i kupilem juz taka plytke jak ja mam czyli asus A7V8X :). Za chwile jade po AXP1,7 ale nie wiem jaka serie. A te testy robilem z ciekawosci bo na mx440 az mi sie wiezyc nie chce ze bez oc mam na jej zlomie 800 markow.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 AMD Rulezz napisales kumpel ma cel 633@800 ,gf2Ti i ma 2100markow. To mnie wlasnie zastanawia dlaczego zlom mojej dziewczyny na 633@785 i mx440 ma nieco ponad 1000 markow... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 Sczerze to i mnie to zdziwilo bo ja na 566@707 i gf2gts pro mialem 2500 na 566@850 2600. MOze jest cos powalone w konfiguracji. A moze cos z systemem stary i zasmiecony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 Wszystko swierzutkie bo sprzedaje i moglem poinstalowac rozne systemy nie bylo nic oprocz sterow. Probowalem wszystkiego... Jeszcze tylko tego cholernego ecs podejrzewam bo nic innego mi do glowy nie przychodzi :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 Ja ten wynik uzyskalem na Gigabyte 6VA7+, 256MB 133MHz Winbond, Barracuda4 i GTS PRO 64MB. System WIN2000PRO. Zobacz jeszcze ustawienia w biosie. Ile MB dales dla AGP. Starery u mnie to 40.29 (chyba) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 Ja sobie chyba odpuszcze marnowac czas z tym kompem... Szkoda czasu niech nastepny wlasciciel sie martwi i szuka bo ja wymiekam. ps na rivie tnt2 mialem na tym kompie 257 markow n/c Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 Pewnie. Spyl to jak najszybciej. Ja na swoim nawet moge popykac w niektore gierki. Ale narzie to lezy to wszystko w pudelku na wypadek jak cos zrobie ze swoim antkiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 kumpel ma płytę aopen na via jakimś, pamięci chodzą na fsb 100/100 więc poniże defaulta. dysk maxtor 40GB nie zaniża raczej wyników, myślę że to przez agp x2. to musi mu ciąć równo wydajność.ma niedługo zmieniać kompa więc olać to. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 mialem celka 600 i plyte na jakims chipsecie VIA i tez tak zalosnie chodzilo. moze to nie wina procesora? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 Ale moj gigabyte tez jest na via apollo i bylo luz. Wynik mysle ze nawet wysoki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 14 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2003 jak kumpel brał tę płytę to dopiero wychodziły AGPx4 a on ma x2. i to musi być przyczyna. procek w sumie nie jest zły. a co do 3D marków to nie zawsze trzeba im wierzyć. jak zmieniłem mx400 (128 bit) na mx440 (ddr, 128 bit) to w 3d marku mam 2 razy więcej pkt ale UT nie przyspieszył, NF HP @ też nic a UT2003 zaczął porządnie chodzić. najbardziej mi zależało ma nfs więc się trochę zawiodłem i wymianiam procka. może pomoże ? a kumplowi gry chodzą nienajgorzej, gra w jakieś w miarę nowe i .. gra ! nie narzeka. a 3d mark swoją drogą. niech go ja namówię żeby mi kartę pożyczył ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^NiuNiek^ Opublikowano 16 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2003 celek nie ma cache-u stad takie slabe wyniki (proc nadaje sie jedynie do worda i aplikacji biurowych) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 16 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2003 celek nie ma cache-u stad takie slabe wyniki (proc nadaje sie jedynie do worda i aplikacji biurowych) chyba każdy celeron ma cache, tym bardziej ten 533 kolegi na jądrze P !!!. może ma mało i jest lipny ale wynik powinien wychodzić wyższy na agp x4 ale niestety. przetestujemy u mnie to się zobaczy, podkręcił kartę na 280/480 więc nieźle jak na GF2Ti. a wyniki i tak będą lipne, cud jak dojdzie do 2500, ja na D800 i mx400 miałem 2500. :) celeron sux Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soultaker Opublikowano 16 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2003 Ehehaheah. AMD Rulez czy Ty wiesz co mówisz ? Że niby jakie te detonatory są najlepsze ? 41.09 ? Ehaehhaha. I Celeron to hała ? EAhehahea ktoś Ci bajek chłopcze naopowiadał sory że wysmiewam ale to jest poprostu żałosne - Każdy kto jakkolwiek chce usprawnić swoją maszynę to wie pare podstaw - Tobie tej wiedzy widze brakuje. Pozatym widziałem że w innym topiku doradziłeś kolesiowi, który ma RADEONA kręcenie go Riva Tunerem - To jush jest szczyt !!! Przeciesh Riva Tuner jest programem przeznaczonym dla kart graficznych z silnikami nVidia <rotfl> a w podpisie wyraźnie pisało PowerColor Radeon 9700 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=31643 - dla mnie porażka - duża liczba postów wcale nie robi z Ciebie AMD Rulez lepszego uczestnika. PS. Zmienileś Ge-Force'a z MX na MX mądre - ja ras kupiłem MX'a i jush nigdy w życiu nie popełnie tego błędu - MX to zawsze MX nie ma różnicy czy GF2 czy GF4 - zawsze to okrojona wersja - lepiej odłożyc troche kasy, poczekać i kupić GF-Ti albo jakiegoś Radka. Dobra jush się nie będę wymądrzał (sory jak kogoś uraziłem ;) )- przejde do rzeczy: Po 1. to na Cleronie 700 niepodkręconym, 256 MB SDRam(PC133) i przy GF2mx 32 DDR nasz ulubiony benchmark - 3D Mark wywala około 2500pkt. po 2. Timm napisz ile ta machina ma pamięci... bo jaq ma za mało ramu to nawet z Ge-Forcem FX będzie słabo. Po 3. AMD Rulez (bujda Intel Rulez i nie obchodzi mnie że jest droższy a jaq nie wierzysz to poczytaj sobie o hiperwątkowośc P IV 3,06 GHz http://www.tomshardware.pl/cpu/20021216/index.html i http://www.tomshardware.pl/cpu/20021114/index.html , chociash przyznam racje że AthlonXP 1700+ bije na głowe Celerona 2GHz to jednak P4 wymiata równo) to dla karty rzędu Ge-Force 2mx agp x2 czy x4 nie robi żadnej różnicy, bo dopiero GF3 potrafi wykorzystać (nie w pełni w dodatku przepustowość szyny AGPx4) a Ge-Forcowi 2 w zupełności wystarcza AGPx2. Po zmianie na AGPx4 wydajność tej karty wzrasta o około 1 klatke/sekunde. Po 4. Każda lama wie, że dla Ge-Force'a 2 najlepszymi detonatorami są 30.82 (ewentualnie 28.30) a wszystkie 40.xx i wzwyż są przeznaczone dla GF3 i 4 (Wiem bo sam mam GF2mx i tym problemem się dłuuugo zajmowałem, dla TNT2 są dobre 09.xx) Po 5. Płyta główna, szybkość dysku i wydajność RAMu tesh mają duży wpływ na wydajność. Po 6. Timm nie wydaje Ci się że WinXP to troche za dużo jaq dla tego kompa ? Proponowałbym Win98 SE albo Millennium (Gry działają wysmienicie, a XP sam pochłania dużo zasobów systemowych i jest na takim sprzęcie dobry jedynie do pracy, a nie grania) Po 7. w BIOSie ustaw AGP Aparature Size na połowę posiadanej ilości ramu - czyli jaq masz 128MB ramu to AGP Aparature Size daj na 64 - optymalne ustawienie. Po 8. ^NiuNiek^ Celeron nie ma cachu ? EAhehaheah o w morde skąd tylu geniuszy hardware ? Wszystkie celerony na szynie firmowej 66 mają 16KB chcache a celerony na szynie 100 mają 128kb cache (np mój clereon 700(66) miał 16 kb cache, a teras mam celerona 800(100) który ma 128 KB cache). Po 9. Jaq nie wiecie to nie doradzajcie... a jaq doradzacie to nie doradzajcie źle. Po 10. Timm jaq mash jeszcze jakieś pytania to wal... może koledzy "poratują" jakimiś super rozwiązaniami... Ręce opadają. Dla wszystkich daje pare mądrych i rzeczowych linków - poczytajcie troche a potem sie wypowiadajcie... http://www.benchmark.pl/ http://www.infopc.pl/ http://www.extremepc.pl/ http://www.pclab.pl/ http://twojepc.pl/ http://www.tweak.pl/ Jaq sie pomyliłem gdzieś to prosze mnie poprawić> Pozdro, nara. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 16 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2003 A ja do kolegi AMD rulezz, który chyba trzeci raz dzisiaj z równowagi mnie wyprowadza dodam jeszcze, żeby się jeszcze dokształcił trochę, bo nie każdy celeron ma cache - która to uwaga tyczy się też kolegi Soultaker'a, któremu dodatkowo mogę powiedzieć, że RivaTunerem można kręcić też radki z poziomu low level, i chyba włączać/wyłączać fastwrites i sideband adressing. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soultaker Opublikowano 17 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2003 Dijkstra - dzieki za poprawke :) ("Jaq sie pomyliłem gdzieś to prosze mnie poprawić> " - napisałem wyraźnie) Szczerze przyznam że nie słyszałem wcześniej o Celeronach bez pamięci cache :) ale jaq widać są i takie dinozaury :) jednak z pewnością Celeronik 466 kolegi Timm'a posiada te 16KB cache ;) Co do programiku to nie wiem dokładnie czym się kręci RADEONY ale ja na pewno nie wybrałbym RivaTUNERA bo są chyba programy lepsze dla Radeona, które pomagają w pełni wicisnąć z niego co sie da :) Jush bardziej poleciłbym PowerStripa http://www.entechtaiwan.com/ps.htm Timm co z tym kompem ? Napisz coś :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 18 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2003 każdy celeron ma cache ale L1, nie każdy ma L2. o to mi chodziło. celerony 266 nie miały kaszy L2, 300 i 333 bez A też nie miały. Wersje 300A, 333A itd miały. nie myśl sobie Dijkstra że jesteś taki najmądrzejszy bo jakiś cache ma każdy celeron. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soultaker Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Mielismy sie klucic czy pomoc Timm'owi ? Pisz chlopie co z tym kompem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DareDevil Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 Mam Celerona 633@790 MHz, płytę SOYO SY-6BA+IV na przejściówce (slot 1)i chip'sie (chyba Intel 82371 EB). Na ile więcej MHz pozwala procek i płytka główna ??? Jak bardzo moge podkręcić procka aby go nie spalić i jak rozwiązać problem z ewentualnym przegrzaniem ??? HELP!!!!!!! Aha poza tym chodzi jak mucha w smole, tnie się przy GF3 Ti450 i 256 MB RAM. PLIZZZ HELP !!!!!!!!!!!!!!!!! :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polii Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 Mam Celerona 633@790 MHz, płytę SOYO SY-6BA+IV na przejściówce (slot 1)i chip'sie (chyba Intel 82371 EB). Na ile więcej MHz pozwala procek i płytka główna ??? Jak bardzo moge podkręcić procka aby go nie spalić i jak rozwiązać problem z ewentualnym przegrzaniem ??? HELP!!!!!!! Aha poza tym chodzi jak mucha w smole, tnie się przy GF3 Ti450 i 256 MB RAM. PLIZZZ HELP !!!!!!!!!!!!!!!!! :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: Człowieku Celerona nie spalisz :!: Chyba że jesteś wybitnie "uzdolniony"? Bardziej przejmował bym się urządzeniami PCI. Skoro masz procka podkręconego na 790 to FSB wynosi 87Mhz, a jeśli do tego masz dzielnik 1/2 to PCI ma 44Mhz, a w takim przypdku ciesz się że nic ci się nie spaliło :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DareDevil Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 polii - to jak wycisnąć coś jeszcze z nie go aby chodził szybciej i nic nie popalić ??? W 3DMark2001 Demo (nie mam pełnej) uzyskałem 4197 przy roździelczości 800x600 32. (duzo czy mało???) I który Windows do tego polecasz??? Mam Me a na XP sie "troche" tnie. HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polii Opublikowano 28 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2003 polii - to jak wycisnąć coś jeszcze z nie go aby chodził szybciej i nic nie popalić ??? W 3DMark2001 Demo (nie mam pełnej) uzyskałem 4197 przy roździelczości 800x600 32. (duzo czy mało???) I który Windows do tego polecasz??? Mam Me a na XP sie "troche" tnie. HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:Ustaw magistrale na 100Mhz (zworka lub bios) będziesz miał 950MHz procka ale może byc konieczne podniesienie napiecia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DareDevil Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 polii - jak je prawidłowo ustawić (gdzie są te zworki na płycie???), jak ustawić tą magistrale na 100 MHz (w biosie?)??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polii Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 polii - jak je prawidłowo ustawić (gdzie są te zworki na płycie???), jak ustawić tą magistrale na 100 MHz (w biosie?)???A co ja wróżka jestem? Poszukaj na płycie przecież nie wiem jak twoja płya wygląda. Poza tym poczytaj sobie FAQ (najwyższa pozycja na stronie głównej) bo narazie to nie znasz nawet podstaw. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DareDevil Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 polii - Tenx. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DareDevil Opublikowano 30 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2003 W biosie mam ustawione: CPU Host/PCI Clock:83/41 MHz AGP Frequency (MHz): Auto = 83 MHz CPU Ratio: x9,5 = 791 MHz Czy mogę dalej go podkręcać, żeby nic nie popalić ??? HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...