dymy Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 szukam jakiegoś zbiorczego wątku o zaletach tej technologi i nie mogę znaleźć :( interesuje mnie głównie porównanie do tradycyjnie podświetlanych LCD. jakie są walety i zady w stosunku do tradycyjnie podświetlanych LCD oprócz cieńszej obudowy i niższego zużycia energii? będę wdzięczny jeśli ktoś podrzuci w tym temacie jakieś linki z testami odwzorowania kolorów jakiegoś monitorka na LEDach itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 Dodatkowo wyższa jasność, szersze kąty poziome, wyższa żywotność ledów niż świetlówek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 (edytowane) Dodatkowo wyższa jasność, szersze kąty poziome, wyższa żywotność ledów niż świetlówek.Wyższa jasność - kwestia dyskusyjna ... a wręcz pierwsze słyszę (widywało się CCFL dające ~450 cd ) Szersze kąty poziome - pierwsze słyszę (to matryca determinuje kąty a nie podświetlenie) Wyższa żywotność - różne wieści co innego głoszą, więc wolę się nie wypowiadać w tej kwestii ... co LED na prawdę daje? ... większa stabilność po ściemnieniu (łatwiej sterować), mniejsze zużycie energii, i ewentualnie przy podświetleniu bezpośrednim lokalne wygaszanie. Do niedawna LED dawały znacznie szerszy gamut ... teraz jest on może po prostu nieco szerszy ... ale w sumie i tak z CCFL można wycisnąć ~100% aRGB poza które obecnie nie bardzo opłaca się wykraczać. Ogólnie LED należy traktować jako udoskonalone podświetlenie i nic ponadto (nie miesza się tutaj kwestii dokładności reprodukcji barw). Edytowane 3 Listopada 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 (edytowane) Ja mówię z autopsji, na podstawie kilkunastu mońków czy matryc w notkach jakie widziałem. Jasność - na podstawie notków - nie widziałem matryc tak jasnych i wyraźnych jak choćby ta w dellu xps 16- tam właśnie mamy ledy. Zresztą jasność budżetowych K50-tek asusa, czy nawet y550 lenovo jest wyższa niż przeciętne matryce. Szersze kąty - a jednak. Widziałem różne TNki, żadna nie miała tak szerokich kątów poziomych jak ledówki (mówię o ledach w notkach asusa, lenovo, a zwłaszcza della, monitorach della i tv nie pamiętam czyich). Pionowe kuleją nadal tak samo. Tak, wiem że jest to spowodowane typem matrycy głównie, ale jednak ledy widocznie jakiś tam wpływ muszą mieć na to... Edytowane 3 Listopada 2009 przez qrvich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 matryca matrycą ale jakość podświetlenia może mocno wpłynąć na to co można z niej wydobyć. szerszy gamut do jedno ale jakość odwzorowania to drugie. jasność lepsza ok, ale czy za tym idzie szerszy zakres tonalny? generalnie lepszy obraz? jest gdzieś jakiś rzetelny test panelu opartego na takim podświetleniu? bo nie mogę się doszukać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 (edytowane) Imo nie istnieją moniotry LED, ta samo jak nie istnieją TV LED. Jeśli już miałbym się przekonać do tej nazwy to poprzednie TV/monitory powinny się zwać CCFL TV/Monitor, a tak nie jest. W ogóle podświetlenie LED to żadna nowość i było już dostępne na niewielka skalę 5 lat temu, a na dużą skalę rok temu z tym, ze wtedy było to podświetlenie LED z prawdziwego zdarzenie(RGB na całej powierzchni z local dimming). To jednak bardziej tyczy się TV(pewna "firma" obecnie nieźle sobie poczynia ), ale co do monitorów to już np. taki acer miał ponad rok temu led backlite, ale jako, ze był na TN to z tego co pamiętam specjalnych różnic w JAKOŚCI obrazu nie odnotowano, a jasność już teraz jest imo za duża, no ale nie nazywał się tak fajnie-LED :lol: Chociaż z drugiej strony LED będzie się w niedalekiej przyszłości pięknie zlewał z OLED, bo już teraz ludzie tego nie odróżniają, ale za to potrafią rozróżnić TV LED i TV LCD na ledach :blink: matryca matrycą ale jakość podświetlenia może mocno wpłynąć na to co można z niej wydobyć.Wolałbym CCFL niż te "cudowne" EDGE White LED. Edytowane 3 Listopada 2009 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 no właśnie jestem ciekaw jakiegoś dobrego porównania bo widzę, że wiele osób z dystansem traktuje tą "nowość" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 no właśnie jestem ciekaw jakiegoś dobrego porównania bo widzę, że wiele osób z dystansem traktuje tą "nowość" ;) Po pierwsze, jeśli chodzi o monitory, to dostępność jest bardzo znikoma. Jest zaledwie kilka modeli na TN ( pewnie wszystkie to i tak edge led ), jest HP LP2480ZX na RGB LED i to jest wypas. Coś od Apple'a też jest, ale są to bardzo rzadko spotykane/dostepne monitory, także przechodzą bez echa. Inaczej sprawa wygląda w ekranach w lapkach, tam już dosyć często pakują led. Osobiście uważam, że led powinny być już w lcd od dobrego roku i to w modelach ze średniej półki. Wysoka póła powinna jechć już na RGB LED. No chyba że lcd'ki chcą jeszcze taszczyć przez następne 10 lat, to będę po woli to wdrażać. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akodo Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 porównywałem na żywo i największe różnice to przede wszystkim lepsza czerń w LEDach bo nie ma takich rozjaśnień na brzegach jak przy zwykłym podświetleniu. Największą chyba korzyścią jest jednak sposób świecenia przez diody bo niektórzy widzą migotanie świetlówek a tutaj ten problem odpada i dodatkowo jest lepsza regulacja jasności jak już wcześniej ktoś pisał. Fajnie to wygląda i warto już brać LEDa choć oczywiście jako nowość są drogie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 porównywałem na żywo i stwierdzam że najlepszej tn na ledach dużo brakuje do jakości znanego z matryc pva s-ips, po prostu kolejny marketingowy beukot na który najwiecej sie łapią nieświadomi klienci kupujacy nowy telewizor bo led to od razu 2-3k wiecej, śmiech na sali, ale trochę żal mi ich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 (edytowane) Osobiście uważam, że led powinny być już w lcd od dobrego roku i to w modelach ze średniej półki. Wysoka póła powinna jechć już na RGB LED. No chyba że lcd'ki chcą jeszcze taszczyć przez następne 10 lat, to będę po woli to wdrażać. :wink:Czytałem niedawno, ze OLED ma się zrównać cenowo z LCD dopiero w 2016 roku czyli czeka nas jeszcze dłuuuugi żywot LCD. W końcu muszą pokazać "rewolucje" w postaci RGB, 10bit itp. Klient będzie się cieszył, ale jak zareaguje kiedy się dowie, ze sąsiad miał już taki 2-3 lata temu? :wink: @ptys bo sęk w tym, ze są to białe diody, a do tego TN, więc kolorów po prostu nie da się wziąć znikąd, aczkolwiek wcale nie widzę nic złego w zastępowaniu w tanich monitorach podświetlania CCFL, podświetlaniem białymi diodami LED, nawet krawędziowymi, byle żeby się to nie nazywało tak śmiesznie-marketingowo. Prawdziwa szopka zaczyna się w klasie wyższej TV. Edytowane 4 Listopada 2009 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 porównywałem na żywo i największe różnice to przede wszystkim lepsza czerń w LEDach bo nie ma takich rozjaśnień na brzegach jak przy zwykłym podświetleniu.To nie jest zasługa LED tylko po prostu nowszej (udoskonalonej nieco wzgl. poprzedniej) matrycy. Fajnie to wygląda i warto już brać LEDa choć oczywiście jako nowość są drogieZaprzeczasz sam sobie ;) ... warto brać ale są (za) drogie ? ... jak ceny spadną to chętnie bym kupił jakieś EIZO klasy SX z podświetleniem LED. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Krupier Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 To warto poczytać, wszystko na temat TV LCD vs TV LED (TV LCD LED): http://www.proline.pl/?n=led-tv-szum-marke...zwykle-oszustwo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 To warto poczytać, wszystko na temat TV LCD vs TV LED (TV LCD LED): http://www.proline.pl/?n=led-tv-szum-marke...zwykle-oszustwo Jest w tym artykule kilka błędów ... np. Dodatkowo w przypadku podświetlenia RGB LED, dają lepsze jakościowo światło, o szerszym spektrum, pozwalając na reprodukcję przestrzeni barwowej AdobeRGB która jest znacznie lepsza do osiąganej przez lampy z zimną katodą co najwyżej przestrzeni sRGB.Co nie jest prawdą. Przy pomocy CCFL też pokrycie ~aRGB jest osiągalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liban Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 To nie jest błąd. Bo co do zasady to jest prawda. A że są wyjątki - to jak ze wszystkim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 (edytowane) To nie jest błąd. Bo co do zasady to jest prawda. A że są wyjątki - to jak ze wszystkim. Heh ... tych wyjątków jest całkiem sporo ... całe serie EIZO, NEC np. 2690, masa telewizorów szerokogamutowych na CCFL :rolleyes: Tak więc to co jest napisane w artykule to BYŁA prawda KIEDYŚ ... kiedy na prawdę szerokogamutowy CCFL to był WYJĄTEK. Edytowane 6 Stycznia 2010 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...