Hejger Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 (edytowane) Config: E2160@2,6GHz 1,38v + Pentagram Freezone (przy FSB 300 nie wstaje niezależnie od wszystkiego) Gigabyte GA-G31MX-S2 2x1GB A-Data vitesta extreme edition (800MHz CL4) 8800GT + NV Silencer Thermaltake TR2 RX 450W Od dłuższego czasu (prawie od samego początku) mam problemy ze swoim kompem. Jak odpalam jakąś grę (nawet nic niewymagającego cs 1.6), to po jakimś czasie monitor się wyłącza (lampka świeci się na pomarańczowo), z słuchawek leci zacięty dźwięk, a komp pracuje jak gdyby nigdy nic, albo po prostu komp przestawał reagować, a monitor i komp działały. Pierwsze co mi przyszło do głowy to temperaturki. Ignorując to co pokazywał everest (wszystko ok) posmarowałem wszystko nowymi pastami, poczyściłem, ale nic się nie zmieniło. Później pomyślałem, że moje 'świetne' mobo nie wyrabia z tym jakże wielkim oc, więc zmniejszyłem fsb z 295 do 200, napięcia i wszystko inne ustawiłem na auto, lecz problem nie znikł.. Miałem wtedy chwilowo jakiegoś trejsera 400W. Zmieniłem go z założeniem, że to on musi powodować problemy, poza tym żal mi było komputera. Zaszalałem, kupiłem Thermaltake'a TR2 RX 450W za 250zł. Wsadziłem w kompa i?.... Po 20 min. grania komp zdechł... W winę zasilacza wątpię, a i tak nie mam jak sprawdzić. Jedno co mi przychodzi do głowy to mobo. Może sobie nie radzić z tak 'nowoczesnym' procesorem. Mój kumpel przez jakiś czas miał na tej płycie q6600 i mu zdechła.. Pisałem już w paru miejscach i pomocy nie uzyskałem. Co może powodować te problemy i jak je zwalczyć? Edytowane 4 Listopada 2009 przez Hejger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Sprawdź pamięci programem MemTest, żeby wykluczyć czy to one nie powodują problemów. Karta graficzna temperaturowo jak wygląda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Z pamięciami wszystko w porządku. Ramy są na napięciu 2.1 (zalecane przez producenta). Grafika ~49 idle, <65 stres. Zasilacz też się nie grzeje. Jest jeszcze jedna dziwna rzecz. Komputer obciążony przez orthosa może pracować godzinami, co (chyba) wyklucza procesor i ramy, a mogłoby wskazywać na wadę grafiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Skoro pamięci są sprawne a Orthos nie wykazuje błędów to coś z grafa może być nie tak, proponuje zapuścić skaner artefaktów Atitool'a (działa tez z kartami Nvidia) lub Furmarka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Odpaliłem furmarka i patrzyłem. Co prawda zdechnięcia kompa się nie doczekałem, ale grafika nagrzała się do 85 stopni. Wyżej już nie szło i skakało między 84 i 85. Do tej pory widziałem najwięcej 72 stopnie... Czyli jednak możliwe, że grafika się przegrzewa. Pytanie tylko co z tym zrobić? W chłodzeniu nie ma kurzu, wszystko styka, pasta jest i to nie najgorsza, a na standardowym chłodzeniu grzeje się jeszcze bardziej... Przyjdzie mi WC składać, albo grafę zmienić :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2009 Furmark bardzo rozgrzewa karty graficzne, 85 stopni to myślę że nie jest powód do rozpaczy bo GPU ma trochę większa tolerancje na celsjusze. Skoro Furmark nie wykazał błędów, pamięci sprawne (choć sprawdziłbym jeszcze na jednej kości) to winne zostaje mobo lub dysk (proponuje przejechać Errorscanem w HD Tune) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2009 Dość ciekawe objawy. Obciążenie kompa programami nie daje nic, a włączenie prostej gry zawiesza kompa (nie grafikę!). Obstawiam więc problem z systemem/DirectX lub uszkodzenie karty. Wypróbuj inne sterowniki do grafiki. Jeśli problem będzie się powtarzał, to podłącz inną kartę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 (edytowane) System i sterowniki na pewno nie, bo miałem już vistę, xp, teraz mam win 7 x64 i problem występował na wszystkich systemach. HDtune nie znalazł błędów. Kartę wsadziłbym inną jakbym miał... Czyli najprawdopodobniej jest tak jak podejrzewałem. Mobo szwankuje :/ Jest teraz jeszcze jeden problem. Zupdateowałem bios na nowszy. Moje chłodzenie procesora ma 3 kabelki zamiast 4 i przez to nie działa Smart Fan Control (na boxowym chłodzeniu intela z 4 kabelkami wszystko jest ok). Wentylator cały czas kręci się na max obrotach i strasznie hałasuje. Na starym biosie wszystko było ok. Wie ktoś może, co mogę z tym zrobić, poza wgraniem starego biosu i zmianą chłodzenia? Edytowane 7 Listopada 2009 przez Hejger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 W biosie w zakładce PC Health niema jakiejś opcji związaniej z obrotami wentylatora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 Jest CPU Smart Fan Control. Funkcja ta dostosowuje obroty do pwm/napięcia (zależy jak się ustawi). Problem w tym, że moje chłodzenie zamiast 4 kabelków ma 3 i tego pwm nie ogarnia, więc kręci cały czas na maxa. Chwilowo założyłem chłodzenie boxowe i jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 No właśnie skoro niema wtyczki PWM, to Smart Fan zapewne jakby ,,głupieje,, i zapodaje 12v na wentylator, stąd ciągle kręci się na max obrotach. Rozwiązanie to albo wentyl z PWM albo regulator obrotów (ew. molex z przelotką na 5/7v) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 (edytowane) Aktualizacja biosu, sterowników chipsetu i zmniejszenie taktowania grafy chyba załatwiło sprawę Pokatowałem kompa paroma godzinami gry w borderlands i wszystko było ok :D A chłodzenie zostawię na razie intelowskie. Procesor i tak się nie grzeje, a jak niedługo będę sprzęt zmieniać to złożę WC. Dzięki bardzo za pomoc :lol2: Edytowane 7 Listopada 2009 przez Hejger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Mój komputer okazał się jednak bardziej zrypany niż myślałem... Podziałał trochę bez problemu na FSB 300. Pewnego razu chcąc sprawdzić temp. grafiki dotknąłem jej. Niestety ta dość luźno siedzi w szynie pci więc komp zdechł. Dopchnąłem ją, odpalam kompa, wchodzę w bios, żeby ustawić wszystko z powrotem (był clear cmos), ustawiam fsb, napięcia itd. daję save and exit, y, enter i.... ekran czarny komp dziala, ale nic nie robi. Nie resetuje się. No to ja mu rest z guzika. Po resecie wchodzę w bios, a tam wszystko tak jak ustawiłem. No to znowu reset, a w post screenie i w windowsie standardowe taktowanie... Ściągnąłem program do oc spod windy i to samo. Ustawiam, i zero zmian. Nowy bios jest w fazie beta (od roku :/), więc downgradeowałem do f4 i... to samo. Nie wiem już co z tym kompem zrobić. Nie da się go podkręcić! ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Jeśli zmniejszenie taktowania załatwiło sprawę, to na 99% zasilacz. Tak miałem jeszcze na starej GF3 i Codegenie 300W. Zmniejszałem taktowanie i problem znikał. Potem zmieniłem zasilacz i wszystko zaczęło działać jak należy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Żadne zmniejszenie taktowania.. Po aktualizacji biosu wszystko było ok i fsb było na 300 ustawione. A grafie zmniejszyłem taktowanie bo się grzała mocno, a że i tak procesor ją ogranicza, to co ma się męczyć?.. Ale teraz problem jest inny. Po resecie biosu nie mogę zmienić fsb.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogibeer Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Z tego co zrozumiałem to możesz zmienić FSB ale MOBO nie zapamiętuje ustawień. 1. Upgrade biosiu 2. Rozładowanie napięć na płycie - po odpinaj wszystko wyjmij baterie na noc wątpię żeby to pomogło ale może warto spróbować 3. Oddaj na gawrę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Przecież pisał że zmieniał bios i działało ale już przestało. Wiesz...powiem Ci tak od serca że czy teraz czy kiedyś z takim mobo wiele nie nawojujesz, albo oddaj ją na gwarę, jak odeślą że wszystko z nią OK to wtedy będziesz miał jedną część z głowy i wtedy albo kombinujesz z czymś innym albo ją sprzedajesz i kupujesz inne porządniejsze mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...