AlexFM Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 (edytowane) Ponieważ część mojego zestawu będzie przekładana do innego kompa zastanawiam się co w tym przedziale cenowym będzie najlepszym wyborem. Komp musi przede wszystkim podołać filmom 1080i oraz na ile to możliwe radzić sobie z grami. Na chwilę obecną zostaje moja stara karta grafiki (Geforce 8800 GT 512 MB) ale myślę, że po świętach też będzie wkładana nowa więc musi być na PCI-Express. OS jak znam życie będzie 7 z Redmond tyle, że do ustalenia jest czy będzie x86 czy 64'ka. Jeśli chodzi o PSU to jest to Corsair VX 550 W. Na razie na szybko po przejrzeniu ofert w sklepach zastanawiam się nad: CPU: Intel Core i5 MOBO: Gigabyte GA-P55-UD3 RAM: Patriot 2x2GB CL7 1333MHz (czytałem, że z 1600MHz jest problem ?) Całościowo u mnie w mieście jest to osiągalne za ok.1550 zł. Moje pytanie brzmi czy takie rozwiązanie jest to dobry wybór jeśli chodzi o stosunek Cena/Jakość czy może są lepsze rozwiązania ???? AlexFM Ps. Jeśli zaś chodzi o OC to zastanawiają mnie dwie rzeczy: 1. Czy Blue Orb II będzie pasował. Ewentualnie w II zestawie jest bodajże (moge sprawdzić dokładnie po pracy) ThermalTake Big Typhoon 2. Na ile taki zestaw (ten mój, czy też Wasze sugestie) do codziennego użytku jest sens wyciągać. Edytowane 5 Listopada 2009 przez AlexFM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 (edytowane) Zestaw ogólnie OK, ale pamięci wziąłbym tańsze, jako że przede wszystkim nie będą ograniczały w OC i dużo w wydajności nie zyskasz względem wyższej ceny... Weź Goodramy 1600MHz. Problemy z 1600MHz? Takie, że ustawi Ci je na 1333MHz... Ale jak kręcisz, to nie ma znaczenia. 1. Nie. Nie. Nie mają odpowiedniego mocowania. 2. Zależy, jakie gry masz na myśli... Ogólnie - ~3.6GHz by się przydało. Edytowane 5 Listopada 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlexFM Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Właśnie dlatego się zastanawiam co z tym fantem zrobić. AMD Phenom II X4 955/965 Black Edition s.AM3 BOX vs Intel Core i5-750 2,66 GHz 8MB cache s. 1156 Box Te dwa są w bardzo podobnych cenach (który lepszy ?). Jest to oczywiście wielkie uproszczenie, ale myślę że może to być jakimś punktem wyjścia. Czy aby te procesory mają lepszy stosunek JAKOŚĆ / CENA niż powiedzmy te o jedną generację starsze ?? I tak sobie teraz właśnie uświadamiam, że wybór CPU będzie w zasadzie na tyle warunkował resztę, że po tej decyzji będzie już z górki jeśli chodzi o MOBO i RAM. Zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać bo czas który mam na podjęcie jakiejś decyzji (myślę, że do końca weekendu) plus mało czasu wolnego (praca) pozostawia mnie trochę na łaskę bądź niełaskę opinii innych. AlexFM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2009 I5 będzie lepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o wydajność, Phenom II jeśli chodzi o cenę (zwłaszcza płyt głównych). Zaoszczędzone fundusze możesz włożyć np. w GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...