marjanos Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 przymierzam się do zakupu monitora do DTP i zastanawiam się nad EIZO EV2411W lub EIZO S2243W . Czy mógłby ktoś coś polecić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 (edytowane) przymierzam się do zakupu monitora do DTP i zastanawiam się nad EIZO EV2411W lub EIZO S2243W . Czy mógłby ktoś coś polecić ? Zdecydowanie mogę odradzić EIZO EV2411W. EIZO S2243W nie jest co prawda jakimś CG ... ale będzie o niebo lepszym wyborem niż "EV" na pożal się TN . Edytowane 5 Listopada 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marjanos Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 wielkie dzięki za odpowiedź nie wiem czy dobrze myślę bo mam już mętlik od czytania różnych artykułów a nie jestem znawcą EIZO EV2411W ma podświetlenie ledowe (niby nowoczesne ) ale jest na matrycy TN czyli w sumie badziewnej natomiast EIZO S2243W ma matrycę S-PVA która jest zdecydowanie lepsza chciałbym jeszcze dopytać czy w EIZO S2243W widać podświetlenie u dołu i góry ekranu ? oraz zapewne lamerskie pytanie "co znaczy CG?" :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2009 wielkie dzięki za odpowiedź nie wiem czy dobrze myślę bo mam już mętlik od czytania różnych artykułów a nie jestem znawcą EIZO EV2411W ma podświetlenie ledowe (niby nowoczesne ) ale jest na matrycy TN czyli w sumie badziewnej natomiast EIZO S2243W ma matrycę S-PVA która jest zdecydowanie lepsza chciałbym jeszcze dopytać czy w EIZO S2243W widać podświetlenie u dołu i góry ekranu ? oraz zapewne lamerskie pytanie "co znaczy CG?" :D Tak ... EV2411 ma podświetlenie LED i badziewną matrycę TN ... ; natomiast EIZO S2243W ma podświetlenie CCFL i dobrą matrycę PVA . Mam co prawda 2231 ale nie widzę jakichś rozjaśnień w dolnej czy górnej partii. CG to po prostu seria graficzna EIZO przeznaczona dla profesjonalistów ... bardzo dobre monitory do zawodowej pracy z grafiką ale EIZO CG222W kosztuje ~4600 PLN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marjanos Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2009 rozwiałeś moje wątpliwości faktycznie na CG mnie nie stać dlatego wybiorę S2243W dzięki pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 Polecam zapoznac sie tez z monitorem NEC P221W. Niestety dzisiaj sprzedalem ostatniego ze stanu, ale zamowionko juz poszlo i niedlugo powinienem miec je znowu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 rozwiałeś moje wątpliwości faktycznie na CG mnie nie stać dlatego wybiorę S2243W dzięki pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego CG możesz sobie odpuścić i pomyśleć o SX. To to samo tylko bez kalibracji sprzętowej. Trzeba przekalkulować czy kal. sprz. jest na tyle potrzebna, by wywalać 3K więcej. Polecam zapoznac sie tez z monitorem NEC P221W. Niestety dzisiaj sprzedalem ostatniego ze stanu, ale zamowionko juz poszlo i niedlugo powinienem miec je znowu :) O właśnie, to jest niezły monitorek a cena jego jest bardzo akceptowalna. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 (edytowane) CG możesz sobie odpuścić i pomyśleć o SX. To to samo tylko bez kalibracji sprzętowej. Trzeba przekalkulować czy kal. sprz. jest na tyle potrzebna, by wywalać 3K więcej.Najtańszy SX choć 24" to jednak sporo droższy niż najtańszy CG ! ... bo oczywiste jest że SX byłoby tu całkiem OK ... ale taniej (!) wychodzi CG ... choć mniejszy. Szkoda że nie ma SX 22" ... Swoją drogą EIZO powinno ulepszyć serię "S" (przetw. wewn.) ... i nie ograniczać programowo SX .... czyli pozostawić CG, zlikwidować SX i ew. zjechać z ceną CG a nie robić sobie z ludzi jaj ... no ale jak nie ma za bardzo konkurencji to sobie pozwalają. Polecam zapoznac sie tez z monitorem NEC P221W. Niestety dzisiaj sprzedalem ostatniego ze stanu, ale zamowionko juz poszlo i niedlugo powinienem miec je znowu :)Ale tu już sprzętowa kalibracja na dzieńdobry to mus ... i to spektrofotometrem. Edytowane 7 Listopada 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 no to dokladasz za usluge i masz taka kalibracje zrobiona, na rok conajmniej z glowy... I tak wychodzi taniej :) Mam takich gosci ktorzy to robia u mnie na miejscu, ale co do ceny sie nie wypowiadam bo to ich dzialka - w kazdym razie na pewno jest to ulamek monitora ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...