Fistach Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 Witam! Zastanawiam się nad wybraniem mobo pod procesor Athlon X425. Moje wymagania to: - dobre chłodzenie (nacisk na sekcję zasilania - wiele płyt po prostu nie ma radiatora na sekcji zasilania) - mile widziana zintegrowana karta graficzna (przez parę tygodni będę zmuszony do pracy albo na sypiącej artefaktami HD4850 albo na integrze). - przyzwoite OC. Interesują mnie wartości około 285-295HTT ze względu na mnożnik Athlona 13.5. - a teraz najważniejsze: obsługa Crossfire. Czy duża jest różnica pomiędzy 2 x PCIEx8 a 2x PCIEx16? Chciałbym obsadzić na płycie 2 karty HD4850. Mam na oku płytę Asus M4A78T-E http://asus.com.pl/product.aspx?P_ID=cf8IZzbU4m6GHKnW Jakie jeszcze polecilibyście modele płyt głównych? Rozważałem również model Asusa na mostku AMD785G - M4A785TD-V EVO. Budżet? Około 350 zł. Czy do tego Athlona mogę użyć pamięci 1600? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 CF się nie opłaca, duży pobór prądu, dużo ciepła, problemy w niektórych grach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fistach Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 (edytowane) CF się nie opłaca, duży pobór prądu, dużo ciepła, problemy w niektórych grach.Mogę mieć te karty po niecałe 300 zł sztuka (używki). Początkowo chciałem złożyć z samego Radeona HD4870, ale on kosztuje mnie nowy prawie 500 zł. Edytowane 15 Listopada 2009 przez Fistach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 Składam kopa do Oc na tym samym procu co ty. Zastawiałem się też nad tym asusem ale wybrałem Asrock 790GXH/128M ta płyta robi spokojnie 320HTT. Co do osłoniętej sekcji- podobno ona nie grzeje się tak strasznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fistach Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 (edytowane) Składam kopa do Oc na tym samym procu co ty. Zastawiałem się też nad tym asusem ale wybrałem Asrock 790GXH/128M ta płyta robi spokojnie 320HTT. Co do osłoniętej sekcji- podobno ona nie grzeje się tak strasznie.Może i robi te 320HTT, ale czy te procesory robią chociaż 3.7 GHz? Sekcja zasilania, jest różnica pomiędzy sekcją w tym asrocku, a asusie. Czy to wpływa na żywotność płyty/cpu? Temu Athlonowi można odblokować rdzeń i cache? Gdzie "szukać" selektów? Edytowane 15 Listopada 2009 przez Fistach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 (edytowane) Poczytaj temat o AthlonachII masz tam na temat odblokowywania tych CPU. Procesor cie ograniczy płyta nie, asus ma najprawdopodobniej sekcje z gorszych mosfetow dlatego 8 faz (tak naprawdę 4). Cena za wysoka w stosunku do możliwość tą płytę, kup asusa a różnice w cenie przeznacz na co innego. Edytowane 15 Listopada 2009 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fistach Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 (edytowane) kup asusa a różnice w cenie przeznacz na co innego.Chciałeś powiedzieć Asrocka, gdyż Asrock jest tańszy od Asusa? :wink: W sumie ten asrock to ciekawa propozycja. Jeżeli w ciągu kilku dni nie znajdę nic ciekawszego, zdecyduję się na produkt od Asrocka. Edytowane 15 Listopada 2009 przez Fistach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 Może i robi te 320HTT, ale czy te procesory robią chociaż 3.7 GHz? Sekcja zasilania, jest różnica pomiędzy sekcją w tym asrocku, a asusie. Czy to wpływa na żywotność płyty/cpu? Temu Athlonowi można odblokować rdzeń i cache? Gdzie "szukać" selektów? Co do tych różnic to nie wyciągałbym zbyt pochopnych wniosków, tańsze modele Asusa mają dosyć słabą sekcję, która lubi się grzać i podczas obciążenia czasami piszczy, tak było w poprzedniej generacji (M3A78), nowa wiele się nie rożni, być może zostało to jakoś naprawione przez zastosowanie innych (lepszych?) cewek, ale jakoś nie wierzę by tak duża firma się tym przejmowała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fistach Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 (edytowane) Co do tych różnic to nie wyciągałbym zbyt pochopnych wniosków, tańsze modele Asusa mają dosyć słabą sekcję, która lubi się grzać i podczas obciążenia czasami piszczy, tak było w poprzedniej generacji (M3A78), nowa wiele się nie rożni, być może zostało to jakoś naprawione przez zastosowanie innych (lepszych?) cewek, ale jakoś nie wierzę by tak duża firma się tym przejmowała.Dzięki za radę, w takim razie prawdopodobnie pozostanie wybór między Asrockiem. Dziwią mnie jednak małe różnice pomiędzy tymi płytami na mostkach 785G a 790GX, za co dokładnie dopłacam 50 zł w przypadku płyty na 790GX? Płyty na pierwszy rzut oka prócz integrą niczym się nie różnią. Edycja: 785G w ogóle się nie podkręca, 220HTT tylko w jednym z pierwszych testów wygooglowanych, szukam dalej. Chyba, że wezmę Gigabyte 770 UD3P, z początku raził mnie brak radiatora na sekcji zasilania, jednak kusi cena. Edycja2: Brak 2 złącza PCIE w Gigabyte'cie przekreśla ją. Edytowane 15 Listopada 2009 przez Fistach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 (edytowane) 790GXH ma sb750. 790GX różni się od 780g(785g) tym, że ma trochę lepszą zintegrowaną kartą graficzną. sb750 w przeciwieństwie do sb710 obsługuje raid 5. Chyba jeszcze była jakaś mała różnica. Edytowane 15 Listopada 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fistach Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 (edytowane) Zdecydowałem się na Asus M4A785TD-V EVO. Posiada praktycznie identyczną sekcję zasilania co Gigabyte, jednak posiada 2 złącza PCIE, integrę oraz niezły układ chłodzenia. Edycja: Crossfire tylko 1x PCIEx16 2x PCIEx4? :/ Edytowane 15 Listopada 2009 przez Fistach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 790GXH ma sb750. Sb750 różni się od sb710 tym, że ma trochę lepszą zintegrowaną kartą graficzną oraz obsługuje raid 5. Chyba jeszcze była jakaś mała różnica. SB nie ma zintegrowanej karty. 780G (785G) od 790GX rożni się integrą, a dokładniej to jej taktowaniem, ponieważ są to te same układy. Zdecydowałem się na Asus M4A785TD-V EVO. Posiada praktycznie identyczną sekcję zasilania co Gigabyte, jednak posiada 2 złącza PCIE, integrę oraz niezły układ chłodzenia. Edycja: Crossfire tylko 1x PCIEx16 2x PCIEx4? :/ Część tych Asusów (nie pamiętam dokładnie jakie modele) ma problemy z wysokim OC, płyta automatycznie obniża mnożniki jeżeli sekcja się zbyt mocno grzeje. Czy dotyczy to również tego modelu nie wiem. Pełne CF jest tylko na 790FX, poza tym po co Ci CF?? Interes kompletnie nieopłacalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fistach Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 (edytowane) SB nie ma zintegrowanej karty. 780G (785G) od 790GX rożni się integrą, a dokładniej to jej taktowaniem, ponieważ są to te same układy. Część tych Asusów (nie pamiętam dokładnie jakie modele) ma problemy z wysokim OC, płyta automatycznie obniża mnożniki jeżeli sekcja się zbyt mocno grzeje. Czy dotyczy to również tego modelu nie wiem. Pełne CF jest tylko na 790FX, poza tym po co Ci CF?? Interes kompletnie nieopłacalny. Przeczytałem o tym problemie. Na razie znany mi tylko model z mostkiem 770. Kusi ten Asrock M3A785GXH/128M jednak obawiam się o brak wsparcia ze strony producenta. Na razie kieruję się w jego stronę. Ja wiem czy tak nie opłacalny. W 570 zł mogę się zmieścić z dwoma radeona hd4850. Edytowane 15 Listopada 2009 przez Fistach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 SB nie ma zintegrowanej karty. 780G (785G) od 790GX rożni się integrą, a dokładniej to jej taktowaniem, ponieważ są to te same układy.Oczywiście. Napisałem 2 zdania, później chciałem napisać to w 1 i wyszło to co wyszło. Już poprawione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 (edytowane) Przeczytałem o tym problemie. Na razie znany mi tylko model z mostkiem 770. Kusi ten Asrock M3A785GXH/128M jednak obawiam się o brak wsparcia ze strony producenta. Na razie kieruję się w jego stronę. Ja wiem czy tak nie opłacalny. W 570 zł mogę się zmieścić z dwoma radeona hd4850. Jeżeli chce Ci się bawić w CF..... Ja bym wolał jedną mocniejszą kartę i pewność, że w każdej grze karta będzie pracowała tak jak powinna. Niektóre gry nie obsługują CF, w wielu grach skalowalność jest tak mała, że nie odczujesz różnicy między jedną a dwoma kartami i tyczy się to nie tylko CF ale także SLI i wszystkich potworów typu X2. Do tego dochodzi wyższa temperatura w obudowie i większe obciążenie zasilacza. Na plus przemawiają jednak te gry, gdzie działa to całkiem przyzwoicie. Twój wybór, pamiętaj jednak, że CF na AMD 770, 780G czy 785G to tylko dodatek, z którego się na ogół nie korzysta, ponieważ te chipsety mają za mało linii PCI-E. Na tym ASRocku jest całkiem nieźle bo CF działa tam w trybie 16x + 8x. Edytowane 15 Listopada 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fistach Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 (edytowane) Jeżeli chce Ci się bawić w CF..... Ja bym wolał jedną mocniejszą kartę i pewność, że w każdej grze karta będzie pracowała tak jak powinna. Niektóre gry nie obsługują CF, w wielu grach skalowalność jest tak mała, że nie odczujesz różnicy między jedną a dwoma kartami i tyczy się to nie tylko CF ale także SLI i wszystkich potworów typu X2. Do tego dochodzi wyższa temperatura w obudowie i większe obciążenie zasilacza. Na plus przemawiają jednak te gry, gdzie działa to całkiem przyzwoicie. Twój wybór, pamiętaj jednak, że CF na AMD 770, 780G czy 785G to tylko dodatek, z którego się na ogół nie korzysta, ponieważ te chipsety mają za mało linii PCI-E.Zauważyłem, że jest mało linii, jednak ten Asrock oferuje na dwóch złączach PCIE x8. Tragedii chyba nie będzie. Wciąż jednak nie doczytałem się, które AII X3 425 się odblokowują - dzisiaj jest tragedia z moim myśleniem Na tym ASRocku jest całkiem nieźle bo CF działa tam w trybie 16x + 8x. 16x+8x czy 8x+8x? Strona Asrock'a mówi o drugiej opcji. Edytowane 15 Listopada 2009 przez Fistach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 Ja tam widzę: "(green @ x16 mode, blue @ x8 mode, orange @ x4 mode)" ale cholera wie jak to działa w CF. 8x+8x też nie jest złe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fistach Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 (edytowane) Ja tam widzę: "(green @ x16 mode, blue @ x8 mode, orange @ x4 mode)" ale cholera wie jak to działa w CF. 8x+8x też nie jest złe.W takim razie pozostaje dowiedzieć się tylko, które Athlony X3 się odblokowują i jakoś poszukać selekta. Na tą chwilę zestaw: Athlon X3 425 AsRock M3A785GXH/128M Goodram 2GB 1333 MHz (później dokupię drugą kość 2GB) Potem dozbieram coś hajsu i sprzedam stary sprzęt, i kupię: Zasilacz 500W, coś markowego żeby uciągnął jakby co CrossFire Pentagram Karakorum 2x HD4850. Budę mam, CM-690 Dominator. Na papierze wygląda pięknie, gorzej z funduszami :lol: Edytowane 15 Listopada 2009 przez Fistach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...